


Vašingtonas. Pensilvanijos universiteto specialistai sėkmingai išbandė naują maisto dezinfekavimo technologiją – mikroorganizmus naikino šviesos impulsais.
„Tai visiškai kitokia sistema. Vietoj nuolatinės šviesos naudojame pulsuojančią, todėl galime per trumpesnį laiką pernešti daugiau energijos“, – sakė Pensilvanijos universiteto prof. Edʼasas Millsʼas (Edas Milsas).
Eksperimentai parodė, kad plataus spektro šviesos impulsai naikina žarnines lazdeles (E. coli), salmoneles ir kitas labai paplitusias bakterijas, taip pat įvairių grybelių sporas. Technologija įdiegta ir veikia virš maisto konvejerio, rašo „Science Daily“.
„Tinkamai naudojama pulsuojanti šviesa gali pakeisti cheminius arba vandens pagrindu pagamintus dezinfekantus. Kaip ir bet kuri kita nauja technologija, ji toliau tobulės ir, tikėkimės, taps naudingu ir efektyviu įrankiu įvairioms pramonės šakoms“, – teigia E. Milsas.
Nuo 1960-ųjų maisto pramonėje naudojama žemo intensyvumo ultravioletinė šviesa – veiksminga antibakterinė priemonė. Šviesos impulsai yra jos alternatyva, kurią bus galima pritaikyti plačiau.
Taip pat šia tema skaitykite
-
Tinkama sėjomaina padeda išlaikyti derlingą dirvožemį ir užtikrinti augalų sveikatą
2025-04-18 -
Ar purkšti herbicidus ir augimo reguliatorius prieš šalnas?
2025-04-04 -
Rapsų kenkėjams stebėti pasitelkė išmaniąsias gaudykles
2025-03-28
Skaitomiausios naujienos
-
Saulės elektrinės nukenčia vis dažniau
2025-04-01 -
Gazolio naudojimas ūkyje: nusižengimų beveik nerasta
2025-03-31 -
ŽŪM pritaria siūlymui parduoti valstybinę žemės ūkio paskirties žemę
2025-04-16
(0)