
Vašingtonas. Pensilvanijos universiteto specialistai sėkmingai išbandė naują maisto dezinfekavimo technologiją – mikroorganizmus naikino šviesos impulsais.
„Tai visiškai kitokia sistema. Vietoj nuolatinės šviesos naudojame pulsuojančią, todėl galime per trumpesnį laiką pernešti daugiau energijos“, – sakė Pensilvanijos universiteto prof. Edʼasas Millsʼas (Edas Milsas).
Eksperimentai parodė, kad plataus spektro šviesos impulsai naikina žarnines lazdeles (E. coli), salmoneles ir kitas labai paplitusias bakterijas, taip pat įvairių grybelių sporas. Technologija įdiegta ir veikia virš maisto konvejerio, rašo „Science Daily“.
„Tinkamai naudojama pulsuojanti šviesa gali pakeisti cheminius arba vandens pagrindu pagamintus dezinfekantus. Kaip ir bet kuri kita nauja technologija, ji toliau tobulės ir, tikėkimės, taps naudingu ir efektyviu įrankiu įvairioms pramonės šakoms“, – teigia E. Milsas.
Nuo 1960-ųjų maisto pramonėje naudojama žemo intensyvumo ultravioletinė šviesa – veiksminga antibakterinė priemonė. Šviesos impulsai yra jos alternatyva, kurią bus galima pritaikyti plačiau.
Taip pat šia tema skaitykite
-
Vabzdžių produktų gamyba: už ar prieš?
2025-11-13 -
Karvės uodegigalio temperatūra gali signalizuoti negalavimą
2025-11-06 -
Avinžirnių auginimo perspektyvos Lietuvoje
2025-11-03
Skaitomiausios naujienos
-
Melagingos žinutės kaina: iš ūkininko lauko dingo 150 t bulvių
2025-10-21 -
Įsigyjant žemės ūkio sklypus nebereiks pildyti deklaracijos
2025-11-13 -
Finansinė įtampa grūdų sektoriuje – ūkininkai sprendimų ieško su ministru
2025-11-03



(0)