


Vašingtonas. Pensilvanijos universiteto specialistai sėkmingai išbandė naują maisto dezinfekavimo technologiją – mikroorganizmus naikino šviesos impulsais.
„Tai visiškai kitokia sistema. Vietoj nuolatinės šviesos naudojame pulsuojančią, todėl galime per trumpesnį laiką pernešti daugiau energijos“, – sakė Pensilvanijos universiteto prof. Edʼasas Millsʼas (Edas Milsas).
Eksperimentai parodė, kad plataus spektro šviesos impulsai naikina žarnines lazdeles (E. coli), salmoneles ir kitas labai paplitusias bakterijas, taip pat įvairių grybelių sporas. Technologija įdiegta ir veikia virš maisto konvejerio, rašo „Science Daily“.
„Tinkamai naudojama pulsuojanti šviesa gali pakeisti cheminius arba vandens pagrindu pagamintus dezinfekantus. Kaip ir bet kuri kita nauja technologija, ji toliau tobulės ir, tikėkimės, taps naudingu ir efektyviu įrankiu įvairioms pramonės šakoms“, – teigia E. Milsas.
Nuo 1960-ųjų maisto pramonėje naudojama žemo intensyvumo ultravioletinė šviesa – veiksminga antibakterinė priemonė. Šviesos impulsai yra jos alternatyva, kurią bus galima pritaikyti plačiau.
Taip pat šia tema skaitykite
-
Biomedicinos mokslų žinios – naujoms veislėms kurti
2025-04-28 -
Augalams stebėti – popieriniai jutikliai
2025-04-22 -
Tinkama sėjomaina padeda išlaikyti derlingą dirvožemį ir užtikrinti augalų sveikatą
2025-04-18
Skaitomiausios naujienos
-
Kazlų Rūdos miškuose skelbiama stichinė nelaimė
2025-04-23 -
Bankrutavo „John Deere“ atstovas Nyderlanduose: technika keliauja į aukcioną
2025-04-23 -
Už apgenėtus ir iškirstus medžius – tūkstantinės baudos
2025-04-30
(0)