
Vašingtonas. Pasaulyje populiarėjantys ūkininkų turgeliai gali būti lazda su dviem galais, nes turgus gali tapti ir įvairių ligų platinimo šaltiniu. JAV buvo atliktas prieskoninių augalų mokslo tyrimas, kurio objektas - prieskoniniai augalai, parduodami iš rankų.
Čapmano universiteto maisto saugos specialistai ištyrė 133 mėginius, paimtus iš turguose prekiaujančių ūkininkų. Mokslininkų tyrimo objektu tapo prieskonines žolelės - kalendra, bazilikas, petražolė, o mėginiai rinkti trylikoje turgaviečių iš 49 skirtingų pardavėjų Kalifornijos ir Vašingtono valstijose. 24,1 proc. mėginių aptikta žarninių lazdelių (E. coli), nustatytas vienas teigiamas salmonelių testas, rašo „Science Daily".
„Nors parduodama produkcija iš sertifikuotų ūkių, registracijos procese nėra apibrėžtas maisto saugumo užtikrinimas. Pastaruosius du dešimtmečius pastebėjome, kad padaugėjo per maistą plintančių infekcijų, susijusių su prieskoninėmis žolelėmis", - atskleidė viena iš tyrimo autorių dr. Rozali Helberg (Rosalee Hellberg).
Mokslininkai mano, kad produkcijos taršą lemia sanitarijos ir asmeninės higienos nesilaikymas. Koliforminių bakterijų skaičius yra vienas iš mikrobiologinių maisto kokybės rodiklių . Žarninės lazdelės ir salmonelių sukelta infekcija žmonėms pasireiškia viduriavimu, pilvo spazmais, karščiavimu. Pirmieji požymiai išryškėja per 12-72 val. po užkrėsto maisto vartojimo.
MŪ inf.
Taip pat šia tema skaitykite
-
Sukurta neinvazinė dirvožemio tyrimo technologija
2025-12-19 -
Duomenų mokslas ir dirbtinis intelektas – naujos galimybės žemės ūkiui
2025-12-18 -
Švedai svarsto girdyti karvės Baltijos jūroje
2025-12-12
Skaitomiausios naujienos
-
Leido parduoti mažus dirbamos valstybinės žemės plotus
2025-12-12 -
Pieno sektoriaus krizė – jau ant slenksčio
2025-12-16 -
Kas turi pirmumo teisę į žemės nuomą?
2025-11-26




(0)