Vašingtonas. Amerikiečių mokslininkai sukūrė naują maistinį vašką, kuris apsaugo vaisius bei daržoves ne tik nuo drėgmės praradimo, bet ir nuo mikrobinės taršos, todėl prailgina galiojimo laiką.
Visame pasaulyje apie 50 proc. vaisių bei daržovių prarandama įvairiais derliaus apdorojimo ir sandėliavimo etapais. Vis didesne problema tampa per maistą plintantys patogenai, ypač vartojant produktus, kurių nereikia paveikti aukšta temperatūra. Šios aplinkybės paskatino atsigręžti į mokslo pažangą ir naujausias technologijas.
Teksaso „A&M“ universiteto chemikai ir biologijos inžinieriai patobulino maistinį vašką, kuriuo įprastai dengiami vaisiai bei daržovės, ir įterpė cinamono eterinių aliejų, kad sustiprėtų antibakterinės bei priešgrybelinės savybės. Laimėjimai pristatyti mokslo leidinyje „Current Research in Food Science“.
Cinamono veikliosios medžiagos, sujungtos su nanodalelėmis, sudaro patikimą apsauginį sluoksnį, kuris neleidžia bakterijoms prisitvirtinti prie žieveles, suardo mikrobų sienelę ir nukenksmina. Įrodyta, kad danga slopina mikroskopinių grybelių, atsakingų už gedimą, prisitvirtinimą.
Tai pirmasis hibridinių technologijų, skirtų bakterijoms ir grybeliams naikinti, produktas, kuriame į maistinį vašką įterptas nanokapsuliuotas eterinis aliejus. Pasak išradėjų, veikliąsias medžiagas galima lengvai keisti, pritaikant produktą kitose maisto perdirbimo sferose.
Taip pat šia tema skaitykite
-
Maisto kainų svyravimų karuselė lėtėja
2024-09-09 -
Išrankiesiems prancūzams patinka kiauliena
2024-08-02 -
EK griežtina reikalavimus dėl užteršimo mikotoksinais
2024-06-27
Skaitomiausios naujienos
-
Žemės ūkio bendruomenė neteko aktyvaus ūkininko
2024-08-26 -
K. Starkevičius: tiesioginės išmokos turėtų pasiekti tik ūkininkaujančius
2024-08-20 -
Ministras stabdo ūkio veiklos žurnalų pildymą
2024-08-30
(0)