Lazdijai. Šventežerio seniūnijos jaunieji ūkininkai Agnė ir Alius Juknevičiai ekologiškai ūkininkauja nuo 2006 metų, kuomet moters senelis Edmundas Henrikas Jastramskas su teta Nijole Kreiziene padėjo Agnei įkurti ūkį. Iš pradžių jie augino javus, mėsinius galvijus, o vėliau nusprendė įsigyti malūną ir iš auginamos produkcijos gaminti ekologiškus miltus, kruopas.
Malūną parsivežė iš Austrijos
Agnė sako, kad šį verslą pradėjo norėdama savo krašto žmones aprūpinti sveikais, ekologiškais produktais, kurie rajone dar tik populiarėja. ,,Labai mėgstu kurti papuošalus, daryti kitus meninius darbelius, tačiau siūlyti pirkti juos žmonėms nelabai drįsau. Juk tai - tik blizgučiai, ne pirmo būtinumo prekė. O štai mūsų gaminami sveiki produktai reikalingi kiekvienam, todėl drąsiai juos siūlau visiems. Daryti kažką naudingo žmonėms labai smagu", - teigė jaunoji ūkininkė.
Praėjusią vasarą ji su vyru ekologinį maistinių miltų malūną nuosavu automobiliu parsivežė net iš Austrijos. Sijoklį iš Austrijos parsisiuntė per kurjerį. Šiuo įrenginiu sijoja miltus į baltus, rupesnius, manus arba kruopas ir sėlenas. Ūkininkė džiaugiasi, kad užpernai pavyko pasinaudoti ES parama, už savo ir gautas lėšas nusipirko ozonatorių ir dribsnių traiškytuvą.
,,Dėl ES lėšų teko nemažai pakovoti, nors ir buvo skelbima, kad bus remiami ekologiniai ūkiai, ypač produkcijos perdirbimas", - tvirtino Agnė. Dribsnių traiškytuvą įsigijo Lietuvoje. Anot ūkininkės, lietuvių ir austrų darbas skiriasi, austrų gaminiai kur kas kokybiškesni. Miltus ūkininkai austrišku malūnu mala nuo praėjusių metų rugsėjo mėnesio akmeninėmis girnomis. Jos grūdus mala lėtai, miltuose lieka daugiau skaidulinių medžiagų.
Malūną Juknevičiai nuosavu automobiliu parsivežė net iš Austrijos
,,Akmeninės girnos man labai prie širdies. Kitoks malūnas, nors ir našesnis, malimo metu kaitina miltus, todėl kokybiškesni yra malti akmeninėmis girnomis, kuriomis malami miltai nekaista. Išsaugomos vertingosios grūdų savybės. Nors našumas nedidelis, bet kokybė man svarbiausia. Kai kas klausia, ar tokiu senovinu būdu gaminant miltus, negirgžda akmenys tarp dantų? Tai galiu drąsiai pasakyti, kad tikrai negirgžda, nes Naksos akmens girnos yra labai kokybiškos", - teigė jaunoji ūkininkė.
Ūkininkai turi už savo ir ES lėšas įsigytą trintuvę grūdų trynimui bei spelta kviečių lukštenimui. Malūną ūkininkai įkurdino buvusiame kluone. Teko jį paaukštinti ir iškelti į viršų lubas, įdėti didelius langus. Prie jo dar reikėjo pastatyti vieną buitinę patalpą, skirtą persirengimui.
Dvi dešimtys gaminių
Iš savo ūkyje išaugintų ekologiškų javų ūkininkai gamina net 20-ies rūšių produkciją: kvietinius miltus, kvietinius miltus rupesnius ir sijotus, kvietinius manus su sėlenėlėmis, rupius pilno grūdo kvietinius ir avižinius dribsnius, kvietines kruopytes, žirnius, - visko ir neišvardinsi. Populiariausi, pasak Agnės, yra avižos, avižiniai dribsniai. Sveikuoliai iš avižų produktų gamina įvairius patiekalus, nes juose yra daug naudingų medžiagų.
Taip pat populiarūs trijų rūšių rupūs miltai bei miltai iš Spelta kviečių. Didelis pareikalavimas kvietinių bei ruginių miltų. Šiais laikais daug šeimininkų jau pačios kepa duoną. Rupesni sijoti miltai tinka blynams kepti, pyragams. Juose apstu sėlenų, todėl yra ypač naudingi.
Agnė šeimai kepa duoną iš pačių sumaltų, dažniausia kvietinių miltų. Į duoną deda moliūgų, saulėgrąžų sėklų, razinų, kitų priedų. ,,Labai šiltas jausmas apima, kai namai pakvimpa duona. Mėgstu ją kepti. Pati pasigaminu ir įvairaus raugo", - sakė A. Juknevičienė
Savo produkciją ūkininkai realizuoja Lazdijų rajone ir už jo ribų: Druskininkuose, Kaune, Vilniuje, parduotuvėje ,,Bobos daržas", „Agroturgelis", perka įvairios sveikuolių, draugų grupės. Galima ir užsukti tiesiog į malūną, užsisakyti facebooko paskyroje - Vikos darbai. Užsakymus pristato patys ūkininkai arba siunčia paštu. Ekologiški miltai, dribsniai, kiti gaminiai keliauja ir į užsienio šalis: Šveicariją, Angliją, Norvegiją, Suomiją.
Agnė Juknevičienė pirkėjams siūlo ekologišką produkciją
Per valandą sumala 40 kg grūdų
Agnė savo malūne veda ir edukacinius užsiėmimus moksleiviams - parodo kaip malūnas mala grūdus, sijoklis sijoja miltus. Vaikai, anot jos, labai žingeidūs, domisi miltų gamybos procesu. Ūkininkai Juknevičiai - geranoriški, su visais pasirengę pasidalinti savo patirtimi ir idėjomis. Konkurencijos, anot ūkininkų, šioje sferoje esą nėra. Visiems užtektų vietos po saule, netgi jei kiekviename rajone būtų po veikiantį malūną.
,,Šiais laikais labai daug žmonių domisi ekologine mityba. Tačiau ne visi žino, kad gali rinktis ekologiškus produktus, todėl perka chemizuotus", - tvirtino moteris. Nemažai laiko jaunajai ūkininkei atima grūdų apdorojimas - valymas nuo piktžolių, kitų smulkių augalinių liekanų. Ypač ilgai užtrunka speltos kviečių lukštenimas - 100 kg grūdų valoma 4 valandas. Malimas vyksta greičiau - per valandą sumalama apie 40 kg grūdų.
Agnė ir Alius Juknevičiai dabar dirba 60 ha žemės, Anksčiau dirbo daugiau, bet paskutiniu metu atsisakė nemažai nuomojamų plotų. Šiuo metu ūkininkų tikslas - iš mažesnio ploto gauti kuo didesnį derlių, savame ūkyje diegti daugiau naujovių.
Iš savo ūkyje išaugintų ekologiškų javų ūkininkai gamina net 20-ies rūšių produkciją
MŪ inf.
Taip pat šia tema skaitykite
-
Kaip populiarinti ir brangiau parduoti tradicinius lietuviškus produktus
2024-11-08 -
„Lašiša“ ar „tunas“ iš grybienos – austrai pradėjo spausdinti maistą
2024-10-09 -
Lietuviška jautiena įvertinta tarptautiniame konkurse
2024-10-04
Skaitomiausios naujienos
-
Nustatyti tiesioginių išmokų dydžiai už 2024 metus
2024-11-15 -
Žemdirbiai galės įsigyti besiribojančią žemės ūkio paskirties žemę
2024-11-13 -
Skelbiami nauji pelkių ir natūralių pievų žemėlapiai
2024-11-08
(0)