![Bioversija A1 2025 01 01](/media/public/0e/72/0e72b6c1-6e55-46bf-8385-fd85bc2b679a/bio-ny-825x260.gif)
![Basf m1 2024 12 20](/media/public/09/0d/090dfcb0-2caf-4dbc-ac88-4a47024aca96/basf-m1-2024_12_20.gif)
![](/media/thumbnails/public/bc/56/bc56b9f2-2ba1-4e4c-bdd3-8d9cab515cf6/tada_povilauskas_seb_0001.jpg__1222x684_q85_autocrop_crop-smart_subsampling-2.jpg)
Vilnius. Nuo kitų metų naikinant dabar galiojančią 9 proc. pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatą maitinimo įmonėms, restoranai ir kiti šios paslaugos teikėjai gali didinti kainas, sako SEB banko ekonomistas Tadas Povilauskas.
„Šiam sektoriui bus sudėtingiau. Jeigu PVM tarifas didėja iki 21 procento, (...) tai reiškia, kad jeigu nedidinsi kainų, kitais metais auginti pelno nėra šansų. Akivaizdu, kad tų bandymų didinti kainas bus, bet faktas, kad šių įmonių savininkams nieko labai gero nežada“, – antradienį SEB banko makroekonomikos apžvalgos pristatyme sakė T. Povilauskas.
Seimas praėjusią savaitę nepriėmė svarstyti opozicijos siūlymo pratęsti PVM lengvatą maitinimo sektoriui.
T. Povilausko manymu, kitais metais bendras paslaugų kainų augimas Lietuvoje gali siekti 5 proc., nes verslas į kainas įskaičiuos didėjantį darbo užmokestį ir kitus kaštus.
„Apie 5 procentus vidutinis metinis kainų padidėjimas kitais metais. Manau, kad kainos turėtų padidėti, nes yra augantys darbo kaštai, vis tiek bus bandoma tai perkelti į galutinę kainą. Turbūt supranta ir patys paslaugų teikėjai, kad perkamoji galia teoriškai yra kažkiek atsigaunanti ir tų bandymų bus“, – sakė T. Povilauskas.
Taip pat šia tema skaitykite
-
Bus steigiama Maisto taryba
2025-01-13 -
Londono gyventojai atranda žoliavimą
2024-12-10 -
Maisto produktų etiketės – lyg džiunglės
2024-11-26
Skaitomiausios naujienos
-
Lengvinami tiesioginių išmokų reikalavimai: daugiau lankstumo dėl GAAB
2025-01-03 -
Žemės ūkio paskirties žemės rinka: sandorių mažėja, kainos kyla
2024-12-16 -
Registrų centras skelbia didžiausius žemės valdytojus
2025-01-08
(0)