Baltuonių ūkyje auginami angliški baltieji mėsiniai kalakutai. Paaugę paukščiai lesinami savo ūkyje užaugintais grūdais. Artėjant Velykoms siūlome išbandyti lėtai keptą kalakutą pagal Vilijos Baltuonienės receptą.
Kretingos r. Kalniškių k. kalakutų ūkį turintys Vladas ir Vilija Baltuoniai teigia, kad šiuo metu tvyro sudėtingas laikas be perspektyvų.
„Visaip gali būti, bet žmonės valgyti vis tiek turės, gal mažiau pirks batų, prabangos prekių. Maistas turėtų būti pirmoje vietoje“, – sako V. Baltuonis.
Ūkis įkurtas 1995 m., tuo metu jis buvo vienas pirmųjų – mūsų šalyje dar nebuvo įprasta auginti kalakutus pardavimui. Ūkininkai laikė sau, norėdami šiek tiek paįvairinti kiaulienos produktus, patiekti Kalėdoms.
„Tai atrodė nauja Lietuvoje, buvome vieni iš pirmųjų kalakutų augintojų. Darėme tai, ko niekas kitas. Dabar per metus užauginame apie 40 tūkst. paukščių. Kas pusantro mėnesio papildome, kad nuolat turėtume, ką parduoti.
Kalakutai auga 5–6 mėnesius. Turime skerdyklą ir kitą perdirbimo įrangą: galime ir išrūkyti, ir sumalti, ir visą kalakutą ar kitus gaminius paruošti“, – pasakoja Vladas.
Kokybiška kalakutiena randa pirkėjų
Paruošta kalakutiena tiekiama darželiams, mokykloms, kavinėms, restoranams, Žemaitijos parduotuvėlėms, kartą per savaitę keliauja ir į Vilnių, išskirtines maisto parduotuves.
„Turime nuolatinių klientų, stengiamės užauginti kokybiškus kalakutus, tad naudojame savo pašarus. Auginame žirnius, pupas, kviečius. Kombinuotuosius pašarus, kaip pirmuosius, perkame mažiems kalakučiukams“, – auginimo niuansus atskleidžia ūkio savininkas.
Velykoms nuperkama šiek tiek daugiau kalakutų, skirtų šventiniams pietums.
Augalininkystės ūkis užima per 200 hektarų. Visus užaugintus grūdus sušeria paukščiams, neturi ką parduoti. Anot Vlado, grūdais prekiauti apsimokėtų labiau negu mėsa.
„Esam tarsi savižudžiai. Bet padarytas įdirbis, tad tai ir stabdo nieko nekeisti. Nebent perkūnas iš giedro dangaus trenktų“, – juokauja ūkininkas.
Įtemptas laikas
Dabar ūkininkams įtemptas laikotarpis, nežinoma, kaip viskas pasisuks. „Labai pabrango energija ir trąšos. Be azoto trąšų neišsiversime.
Pernai amonio salietrą pirkome už 260 Eur/t, o dabar jau prašoma 1 100 Eur/t. Jeigu kalakutieną pabrangintume 4 kartus, tai visi sakytų, kad Baltuoniai išprotėjo. Kaip reikės suvesti galus? Po truputį keliame kainas, juk brangsta ir kuras, ir elektra, ir trąšos, ir grūdai“, – apie naujus iššūkius kalba Vladas.
Nežinomybė slegia, ūkininkams sunku ką nors prognozuoti, o daryti kokias nors investicijas šiuo metu labai rizikinga. Vis dėlto artėja Velykos, tad šventiniams pietums su artimaisiais siūlome išsikepti kalakutą pagal V. Baltuonienės receptą.
Keptas kalakutas su obuolių sultimis
Vilija Baltuonienė iš karto perspėjo, kad visai nenaudoja druskos, tačiau norintieji gali jos įberti.
„Labai mėgstu citrinų sultis, vis jomis apšlakstau kalakutą. Jei noriu jį iškepti greitai, kišu į kepimo rankovę, bet jei noriu tikro skonio, dedu ant kepimo popieriaus, uždedu marlės skiautę, kad nedegtų, gausiai apšlakstau padažu (iš 2 apelsinų ir 2 citrinų sulčių, imbiero, medaus) ir kepu ilgai. Šventėms toks ir tiktų“, – sako ūkininkė. Ji priduria, kad prireiks kantrybės, jog iškeptų gardus.
Reikės:
- kalakuto (apie 4 kg);
- 2 šaukštų aliejaus;
- po v. š. mairūnų, bazilikų, krapų, citrinų sulčių,
- žiupsnelio pipirų;
- laurų lapų;
- obuolių sulčių, kad iki pusės apsemtų kalakutą.
Įdarui:
- stiklinės ryžių;
- šaukšto sviesto;
- širdelės, skranduko, kepenėlių;
- laurų lapų, pipirų, bazilikų.
Gaminimas
Kalakutą nuplauti, nusausinti, užpilti obuolių sultimis iki pusės ir palaikyti pusdienį (po 2–3 val. apversti, kad įsigertų ir kita pusė).
Iš smulkintų žolelių, laurų lapų, aliejaus, citrinų sulčių ir pipirų padaryti marinatą. Juo ištrinti kalakutą.
Ryžius apvirti. Skranduką, širdelę, kepenėles apkepinti svieste. Viską sumaišyti.
Paruoštą kalakutą dėti į kepimo popieriumi išklotą ir aliejumi (ar sviestu) išteptą skardą. Šiek tiek prapjauti ir sukrėsti ryžius su subroduktais (jeigu nėra laiko ruošti ryžius, į kalakuto vidų galima dėti obuolių, kriaušių, salierų), užsiūti storu siūlu, aptepti aliejumi, į skardą įpilti 2 šaukštus vandens.
Kepti apie 20 min. iki 180 °C temperatūros įkaitintoje orkaitėje. Paskui kaitrą sumažinti iki 150–160 °C ir kepti dar apie 3,5 valandos.
Vis apšlakstyti obuolių sultimis. Prieš baigiant kepti (likus pusvalandžiui) galima ištrinti medaus ir smulkintos raudonos paprikos mišiniu, kad išeitų traški plutelė.
Skanaus!
Taip pat šia tema skaitykite
-
Kaip populiarinti ir brangiau parduoti tradicinius lietuviškus produktus
2024-11-08 -
„Lašiša“ ar „tunas“ iš grybienos – austrai pradėjo spausdinti maistą
2024-10-09 -
Lietuviška jautiena įvertinta tarptautiniame konkurse
2024-10-04
Skaitomiausios naujienos
-
Nustatyti tiesioginių išmokų dydžiai už 2024 metus
2024-11-15 -
Žemdirbiai galės įsigyti besiribojančią žemės ūkio paskirties žemę
2024-11-13 -
Skelbiami nauji pelkių ir natūralių pievų žemėlapiai
2024-11-08
(0)