Basf 22 07 19 Lytagra 22 07 04
Maistas
Skanaus! Rasos Griežės pomidorų užkandis ir sulietuvintas chačiapuris

Rasa Griežė kartu su vyru Valdu savo ūkyje šiuo metu daugiausia dėmesio skiria karvėms ir pieno produktų gamybai. Atvira ir šilta moteris dalijasi chačiapurio ir pomidorų užkandžio receptais.

Iš miesto į Panošiškių vienkiemį Trakų r. prieš kelerius metus persikėlę Griežės darniai plėtoja nedidelį ūkį, kuriame dera daržovės, uogos, ganosi karvės, gaminami pieno produktai, kurį laiką augo ir veisliniai triušiai.

Pieno produktai ir pomidorai – Rasos aistra. Pernai dviejuose šiltnamiuose (po 2 arus) ji augino net 64 veislių pomidorus.

Bioversija 22 02 02

Entuziastinga moteris daug ką įveikia savo smalsumu, darbštumu ir atkaklumu. Tačiau tarsteli, kad ūkis atima daug jėgų, stipriai persidirba, tad tenka rinktis, ko atsisakyti. Pienas ir pieno produktai turi likti, nes gauta parama.

Burnoje tirpstantys pomidorai

Metų pradžioje buvo apie 20 galvijų, tarp jų užtrūkusios, veršingos telyčios, augantys veršiukai, šiuo metu melžiamos 7 karvės. Vasarį banda truputį padidės. Karves prižiūri ir mobiliu aparatu melžia Rasos vyras Valdas.

Žiemą daržininkystė nelabai intensyvi, dabar šiltnamiuose auga svogūnų laiškai. Rasos sūrių galima rasti trijose Varėnos, Trakų ir Vilniaus parduotuvėse.

Yra pirkėjų, atvažiuojančių ir į namus. Rasa prekiauja Grendavėje, čia susirenka dažniausiai ūkininkę pažįstantys žmonės, tad vasarą jie perka daug įvairių pieno produktų.

Moteris važiuoja ir į savo gimtinę – Naujuosius Valkininkus, kur taip pat prekiauja. Kaip pati juokiasi, čia jai seserys į turgelį atneša kavos.

Žemė labai menka, tad tik dėl karvučių auginami moliūgai, runkeliai. Šiltnamiuose vasarą noksta pomidorai, agurkai, paprikos, baklažanai, net morkos.

Veisliniai pomidorai R. Griežę sudomino seniai. „Hibridai galbūt labiau derlingi, atsparūs transportavimui, tinkami komercijai.

Veisliniai pomidorai gali būti ne tokie derlingi, tačiau jie ypatingi dėl kitų savybių, pavyzdžiui, yra labai saldūs, dideli ir mėsingi, minkšti, nelabai tinkami parduoti, nes vienas prie kito augdami susispaudžia, praranda prekinę išvaizdą. Jie labai skanūs. Užsišaldau ir žiemą valgau savus pomidorus. Auginu ir džiaugiuosi jais“, – sako augintoja.

Išimti iš šaldiklio būna tarsi šerbetas – tiesiog burnoje tirpsta.

Išlaiko pieno produktai

Ūkininkė visiškai nelinkusi nei skųstis, nei verkšlenti, ieško ir randa naujų receptų, išbando naujus gaminius. Tačiau net būdama optimistė tarsteli, kad šiuo metu išgyventi sunkiau.

Elektros sąskaita už gruodį perkopė tūkstantį eurų. Sunku tiek uždirbti iš sūrių, reikia juos branginti. Bet žmonės perka, skambina, sako, kad skanu.

„Man vis kirba, kad galėjo būti geriau. Tad kai paskambina ir pagiria, motyvuoja dirbti“, – juokiasi sūrininkė, kuri džiaugiasi, kad vasarą žmonės jos laukia ir viską išperka vietoje.

Ji gamina ne tik sūrius, bet ir jogurtą, kefyrą, grietinę, sviestą, varškę ir kt., kad atėjęs kaimo gyventojas rastų visko.

„Tada galiu išgyventi, – atvirauja R. Griežė. – Gaminu ir mocarelą, ir sūrį skrudinimui, ir kietą bei puskietį fermentinius. Labai didžiuojuosi senoviniu sūriu, kurį gaminu taip, kaip gamino mamytė – iš rūgštaus pieno. Jis lėtai surūgsta, lėtai šildomas, paskui lėtai nuvarvinamas, paslegiamas. Stengiuosi, kad šis būtų ypač geras.“

Receptai ateina įvairiai. Kai nusprendė gaminti sūrius, Rasa lankė Sūrininkų namų ir Valdo Kavaliausko organizuotus kursus. Baigė visą sūrininkystės kursą, gavo pradmenis ir perprato, kaip gaminti fermentinius sūrius.

Mocarelos receptas atsirado po Sūrių festivalio, kai ekspertas Marko norintiesiems pravedė mocarelos gamybos seminarą Kauno technologijos universitete.

Kitų sūrių receptų Rasa ieško internete ir sako, kad, turint pradmenis, galima tobulėti. Ji juokiasi, kad tada supranti, kas pasakoma ar nutylima. Gamino ir naminius šokoladinius sūrelius, kurie turėjo savo pirkėjus, tik imlūs darbui ir brangoki.

Bandė pagaminti ir „Mildutės“ tipo lydytą sūrį (parduotuvėse parduodami plonyčiai sūrio kvadratėliai, sudėti tarp lapelių). Išėjo vidutiniškas, reikės tobulinti konsistenciją, gal žolelių pridėti.

„Gal išeis naujas gaminys, o gal nepatiks ir aš jo negaminsiu, – kaip ׅatsiranda nauji produktai pasakoja Rasa. – Bandžiau gaminti rūgštinį ožkų sūrį (chevre). Man jis neskanus. Tad asortimente jo nėra. Sūrių gamyba – tikra kūryba.“

Pomidorų užkandis

Anot Rasos, tai nei sriuba, nei troškinys, bet labai gardus. Vienas jos mėgstamiausių.

Reikės:

  • 2 pomidorų (galima šaldytų);
  • gumulėlio mocarelos;
  • didelės česnako skiltelės;
  • didelės saujos bazilikų;
  • žiupsnelio druskos;
  • kokybiško alyvuogių aliejaus.

Iš šaldiklio išimti ir stambiai supjaustyti pomidorus (galima ir šviežius), susmulkinti česnaką, suberti bazilikus. Ant viršaus sudėti supjaustytą arba sugnaibytą mocarelą.

Įberti druskos, apšlakstyti alyvuogių aliejumi ir 20 min. dėti į orkaitę (arba mikrobangų krosnelę). Jei pomidorai švieži, galima trumpiau.

Jeigu pakepa daugiau ir pasausėja, išeina tarsi pica „Margarita“ (tik be papločio), jeigu pakepa mažiau – kaip tiršta sriuba. Šis patiekalas greitai pasigamina.

Chačiapuris

Tai patiekalas, kuriam reikia daug sūrio. Jei lieka gabalėlis šaldytuve, apdžiūva ar jo prekinė išvaizda nekokia, bet skonis geras – puikiausiai tiks šiam patiekalui.

Reikės:

Tešlai:

  • 1 kg miltų;
  • 700 ml pieno;
  • kiaušinio;
  • 100 g sviesto;
  • 20 g šviežių mielių;
  • šaukšto cukraus;
  • žiupsnelio druskos.

Įdarui:

  • 60 g (iš viso) fermentinio kieto ar puskiečio ir mocarelos maždaug lygiomis dalimis;
  • kiaušinio aptepti.

Gaminimas

Užminkyti minkštoką mielinę tešlą. Rasa minko, kol nelimpa prie rankų ir dubens (apie 10 minučių). Uždengti rankšluostėliu ir laikyti kambario temperatūroje maždaug valandą, kad pakiltų.

Tuomet imti apie 130 g tešlos ir kočioti stačiakampį lakštą. Ant jo berti sutarkuotus ir sumaišytus sūrius. Iš abiejų pusių užraitoti kraštus, galus suspausti.

Išeis laivelis, kurio viduryje sūris. Į dvi skardas telpa 12 chačiapurių. Tešlos likutį iškočioti plonai, tiesti į kitą skardą, aptepti uogiene ir štai – pagrandukas: pyragas su uogiene.

Suformuotus chačiapurius laikyti skardoje 10–15 min., kol truputį pakils. Suplakti kiaušinį ir plakiniu aptepti viršų. Kepti iki 180 oC įkaitintoje orkaitėje 15–20 min., kol gražiai pagels.

Pastaba. Šie chačiapuriai valgomi su kiaušiniu, kurio trynys skystas. Kiaušinį reikia įmušti į chačiapurio vidurį baigiant kepti, bet Rasa dažniausiai kiaušinį kepa atskirai ir jau keptą deda ant karšto ar pašildyto chačiapurio.

Autorius: Inga Dubovijienė
Gudinas - mobilioji apacia 21.03.14

(0)

Dėmesio! Atsakomybė už komentarų turinį tenka patiems komentuotojams.

Komentuokite atsakingai, gerbkite kitų nuomonę.

Norėdami parašyti savo nuomonę – prisijunkite.

Taip pat šia tema skaitykite
Skaitomiausios naujienos
Verslo informacija
Apklausa
Ar Lietuvos žemės ūkis geba prisitaikyti prie klimato kaitos?
Visos apklausos