Dimedium 22 05 01 Dimedium 22 05 01
Maistas
Skanaus! Justinos Kreizaitės patiekalai su ekologišku aliejumi

Šventežerio kaime Lazdijų r. įsikūręs E. Jastramsko ekologinis ūkis sieja tris kartas. Ūkio įkūrėjas Edmundas Henrikas Jastramskas vienas pirmųjų Lietuvoje pradėjo ūkininkauti ekologiškai.

Dabar ūkyje triūsia dukra Nijolė su vyru Algirdu ir 3 anūkai: Justina su Linu tęsia aliejaus spaudimo iš ūkyje išaugintos produkcijos veiklą, o Agnė Juknevičienė įsirengė malūną ir gamina ekologiškus miltus, dribsnius ir kruopas.

Linų sėmenų aliejui suteikiama 1 mėn. garantija, tad jį suvartoti reikia greitai. Receptus padiktavo ir maloniai apie ūkio šiandieną papasakojo ūkio įkūrėjo anūkė Justina KREIZAITĖ (nuotr.).

Bioversija 22 02 02

Koks Jūsų ūkis, kas jame auginama?

Esame sudėtinis šeimos ūkis – 4 atskiri ūkininkai, įsikūrę viename kieme. Toks lyg neformalus kooperatyvas. Senelio Jastramsko valdose apie 150 ha. O jeigu sudėtume visų mūsų šeimos ūkininkų ūkius, būtų apie 400 ha. Turime įsirengę nedidelę aliejaus spaudyklą. Gaminame aliejų tik iš savo užaugintų sėklų.

Mūsų ūkiai ekologiniai, laukuose taikome sėjomainą. Auginame įvairius augalus - kviečius, grikius, dobilus, kmynus. Taip pat auginame sėklas savo aliejui – saulėgrąžas, rapsus, linus ir kanapes.

Su kokiais sunkumais susiduriate augindami žemės ūkio augalus?

Pastaruoju metu būna daugiau sunkumų dėl ekstremalių gamtos sąlygų. Sausros, liūtys ir pan. Šiemet mūsų aliejinių augalų derliai labai nedideli. Nors, atrodo, pavasaris buvo gražus, bet kai kurias sėklas taip užplakė lietus, kad jos sunkiai sudygo.

Daug metų auginame rapsus. Juos labai „mėgsta“ rapsiniai žiedinukai. Kartais sunaikina žiedynus visame lauke. Todėl būna metų, kai Jastramsko aliejinėje neturime rapsų aliejaus, nes tiesiog neturime žaliavos. Aliejų gaminame tik iš to, ką užsiauginame patys, arba užaugina mūsų šeimos nariai savo ekologiniuose laukuose. Kai prastas derlius, tai ir tos rūšies aliejaus būna labai nedaug arba visai nebūna.

Kas ūkininkaujant Jums teikia džiaugsmo?

Džiaugiamės, kad galime daryti tai, ką mėgstame. Manome, kad auginame ir gaminame sveikatai vertingus produktus. Žinoma, ypač malonu, kai mūsų produktus įvertina valgytojai: atsiunčia žinutę ar paskambina, dėkoja už aliejų. Kartais net stebina, kiek aplink yra šviesių žmonių, negailinčių gero žodžio ar patarimo. Tai tikrai pakylėja ir motyvuoja stengtis.

Mūsų veikloje labai ryškus sezoniškumas. Aliejų gaminame nuo rudens iki pavasario vidurio, o nuo pavasario iki rudens – auginame sėklas savo aliejams. Bet pastebėjome, kad ir vartotojai turi sezoninius įpročius. Po Velykų visada aliejaus paklausa krenta ir atsigauna rudenį. Labai džiugina kai žmonės visą vasarą laukia mūsų aliejinės sezono pradžios ir vis sugrįžta paragauti naujo derliaus produktų.

Kiek rūšių ekologinio aliejaus išspaudžiate kasmet?

Šiuo metu mūsų asortimente yra linų, kanapių, rapsų ir saulėgrąžų aliejai. Turime 2 rūšių saulėgrąžų aliejaus. Jis skiriasi riebiųjų rūgščių sudėtimi, todėl vieną galima naudoti trumpam kepimui, o kitą – tik šaltiesiems patiekalams. Visi mūsų aliejai spaudžiami šalto spaudimo būdu ir yra sertifikuoti ekologiški.

Manome, kad esame labiau amatininkai, nes mūsų gamybos apimtys labai nedidelės. Linų ir kanapių aliejus gaminame tik pagal išankstinius užsakymus, nedideliais kiekiais. Spaudžiame kas dvi savaites. Kadangi jie yra trumpesnio galiojimo tai norime, kad vartotojai turėtų galimybę visada įsigyti šviežio.

Rapsų ir saulėgrąžų aliejai stabilesni, todėl jų stengiamės turėti nuolat. Vienu kartu išspaudžiame apie 300 litrų. Ir kai išparduodame, spaudžiame vėl. Iš viso per metus pagaminame iki 5 tonų aliejaus.

Kokį aliejų labiausiai mėgsta Jūsų pirkėjai? Kokį vartojate Jūs?

Savo pirkėjus mes vadiname valgytojais. Malonu, kai mūsų produktus valgo, ne tik nuperka. Žmonių įpročiai ir poreikiai labai įvairus.

Visi aliejai yra vertingi, jeigu yra natūralūs ekologiški šalto spaudimo. Neperkaitinti, nerafinuoti, neišbalinti, vadinasi, juose išsaugotos organizmui reikalingos riebiosios rūgštys, įvairūs vitaminai ir mikroelementai. Tai yra visi gerieji dalykai, kuriuos natūraliai sukaupė augalai savo sėklose.

Mūsų šeimose valgome visus savo aliejus. Kai kurie mėgstame labiau linų aliejų, kai kurie – kanapių. Kartais aliejaus rūšį renkamės pagal gaminamus patiekalus. Pvz., saulėgrąžų aliejus puikiai dera su virtais burokėliais, pomidorų, šviežių daržovių salotomis. Raugintų kopūstų salotas, silkės patiekalus gardiname linų arba rapsų aliejumi. Pusrytinę košę galima praturtinti linų ar kanapių aliejumi.

***

Varškė su agurkais ir linų sėmenų aliejumi

„Šį patiekalą pradėjome gaminti, kai paskaitėme apie vokiečių biochemikės J.Budwig (J. Budvig) neįprastus vėžio gydymo metodus. Taikant ypatingą mitybos planą, kuriame svarbiausią vaidmenį užima varškės ir linų sėmenų aliejaus derinys. Išbandėme – ir mums patiko“, – sako J. Kreizaitė.

Šio patiekalo pagrindas yra varškė, išsukta su linų aliejumi. Visa kita galima improvizuoti pagal skonį. Įdėtas šviežias agurkas suteikia traškumo ir gaivumo. Vietoje agurko galima dėti pomidorą arba bazilikus, galima žiupsnelį smulkintų krapų. O jeigu mėgstate saldžiai – į varškę įkrėskite šaukštą medaus ir mėgstamų uogų. Eksperimentuokite ir atraskite savo derinį.

Reikės:

  • 6 šaukštų varškės;
  • 3 šaukštų linų sėmenų aliejaus;
  • 1 šviežio agurko (jeigu ilgas agurkas – užteks pusės ar šiek tiek mažiau);
  • baziliko lapelių (galima naudoti ir džiovintus);
  • žiupsnelio druskos;
  • maltų linų sėmenų.

Gaminimas

Į dubenėlį dėkite varškę, įpilkite linų sėmenų aliejaus ir gerai išsukite. Galima pasinaudoti ir elektriniu trintuvu. Svarbu, kuo geriau viską išmaišyti. Štai pagrindas ir paruoštas, galima dėti priedus.

Įberkite žiupsnelį druskos, išmaišykite. Tada suberkite likusius ingredientus: smulkiai pjaustytą agurką (3–5 mm), smulkintus bazilikų lapelius. Išmaišykite ir pabarstykite smulkintais linų sėmenimis. Šį patiekalą galima valgyti su juoda duona kaip gaivius puryčius. Arba užtepti ant nedidelių duonos gabalėlių ir patiekti kaip vieno kąsnio užkandėlę.

Burokėlių salotos su fetos sūriu

Reikės:

  • 4–5 virtų burokėlių;
  • 1–2 kriaušių;
  • 100 g fetos sūrio;
  • 2 saujų gražgarsčių;
  • šalto spaudimo saulėgrąžų aliejaus;
  • saulėgrąžų sėklų.

    Gaminimas

    Dubenyje dėkite sluoksniais: supjaustytus kubelias burokėlius ir kriaušes, gražgarstes, kubeliais supjaustytą fetos sūrį. Viską apšlakstykite saulėgrąžų aliejumi ir apibarstykite saulėgrąžų sėklomis.

    Skanaus!

    Autorius: Inga Dubovijienė
    Gudinas - mobilioji apacia 21.03.14

    (0)

    Dėmesio! Atsakomybė už komentarų turinį tenka patiems komentuotojams.

    Komentuokite atsakingai, gerbkite kitų nuomonę.

    Norėdami parašyti savo nuomonę – prisijunkite.

    Taip pat šia tema skaitykite
    Skaitomiausios naujienos
    Verslo informacija
    Apklausa
    Ar ganote melžiamas karves?
    Visos apklausos