Aistė ir Edmundas Leonaičiai pagal išsilavinimą – miškininkai. Baigė tuometį Žemės ūkio universitetą. Tačiau dabar turi Laimingų daržovių ūkį, kuriame augina spalvingas daržoves, stebinančias ne tik akis, bet ir gomurį. Ūkininkai kviečia išbandyti jų jau pamėgtos silkės su porais receptą.
Idėja auginti daržoves gimė prieš šešerius metus, kai nusipirko sodybą su 11 ha dirbamos žemės Dijokiškių kaime (Kaišiadorių r.). Abu įkūrė Laimingų daržovių ūkį, kuriam jau penktasis sezonas. Nors žemės turi daugiau, spalvingas daržoves augina maždaug 40 a plote.
„Iš pradžių po šiaudais auginome bulves, bet visi juokėsi, nes žemė labai nederlinga – smėlinga. Vis dėlto užderėjo. Vieni paragavo daržovių, kiti, skonis patiko, tad nusprendėme komplektuoti jų krepšelius pagal tai, kokių daržovių tuo metu yra darže“, – pasakoja Aistė.
Spalvingų daržovių pasiūla
Pirmiausia pradėjo auginti pomidorus. Rado internetinę JAV parduotuvę, kur parduodamos veislinių šių daržovių sėklos. Pirmas didesnis pirkinys – apie 30 skirtingų pomidorų veislių sėklų, iš kurių užauga ir geltoni, ir juodi, ir žali.
„Taip ir pamėgome spalvas. Pradėjome ieškoti ir kitų spalvingų daržovių: burokėlių, bulvių“, – pasakoja A. Leonaitienė.
Štai tokios spalvingos daržovės auga „Laimingų daržovių ūkyje“
Ūkininkai sako, kad spalvingos daržovės kelia apetitą, jomis ypač susidomi draugų vaikai, kurie daržoves paprastai valgo nenoriai. Jie priduria, kad iš tikrųjų spalvingų daržovių pasirinkimas gausus. Akys tik plečiasi, o dėžės su sėklomis pilnėja.
Dabar augina paveldo veislių ir kuo spalvingesnes daržoves: mėlynas ir rožines bulves, baltas ir geltonas, beveik juodas morkas, įvairius pomidorus, burokėlius ir t. t. Kaip sako E. Leonaitis, jos gana senos – siekia 100–200 m. ir daugiau.
Kelios jų turimos veislės: morkų – Uzbek gold, Black nebula (tinka kiaušiniams marginti per Velykas, nes turi labai daug antocianų); burokėlių – Bull’s blood, Chioggia; moliūgų – Gete Okosomin, Lady godiva.
„Pavyzdžiui, Šveicarijoje vis dar auginamos sniego baltumo Küttiger morkos. Be to, tikroji morkų spalva – ne oranžinė. Čia selekcija padirbėjo. O Italijoje yra labai sena burokėlių veislė Chioggia. Jų vidus juostuotas – baltai rausvas. Kai perpjauni, atrodo tarsi rusvas zebras“, – atskleidžia jis.
Augina ir belukščius, aliejinius moliūgus (Lady godiva), kurių sėklos neturi apvalkalo. Iš jų patys spaudžia aliejų.
Iš šių moliūgų ūkininkai spaudžia aliejų
Daržovių sėklas užsisakinėja iš JAV, Šveicarijos, Austrijos, Vokietijos. Už jas moka nuo 2,5 iki 5 JAV dolerių už pakelį, kuriame yra vos kelios sėklos. Iš Europos siunčiamų kainos keletą kartų viršija perkamų Lietuvoje.
Paklausti, kaip kilo idėja auginti tokias daržoves, atsako, kad visose gyvenimo srityse renkasi sunkesnį kelią. „Nieko nenustebinsi augindamas visiems įprastas veisles. Jų ir skonis prastesnis“, – priduria Edmundas. „Pirmiausia daržoves rinkomės sau, todėl tai darėme atsakingai. Įsivaizduokite – bulvių košė rožinė, o jos skonis visai kitoks“, – papildo Aistė.
Ji priduria, kad ir patiems labai įdomu auginti tokias daržoves, kurios dažnai dar ir užauga neįprastų formų. „Kiti įsivaizduoja, kad visos daržovės lygios ir apvalios – kaip parduotuvėje. Tačiau yra visokių. Pas mus burokėliai pailgi tarsi morkos. Bet jų skonis išskirtinis“, – aiškina ūkininkė.
Priežiūros ypatybės
Daržą prižiūri patys: ravi, sėja. „Bandėme daryti talkas, bet daugiau pagalbininkų prisirenka, kai ką nors gaminame“, – juokiasi Aistė.
Auginamų daržovių priežiūra įprasta. Didžiausi iššūkiai – laistyti ir ravėti. „Aplink daug pievų, tad gausu varpučių ir... puola pelės. Skanios daržovės ne tik mums, bet ir joms. Ypač graužia burokėlius“, – pasakoja ūkininkai.
Po mulčiumi bandė auginti burokėlius, bet nepavyko – užsiveisė pelių. Nupjautą žolę deda į tarplysvius. Nenaudoja augalų apsaugos produktų.
Vienais metais susidūrė su koloradais, kurie užpuolė bulves. Tad pernai jas sodino gana vėlai (po Joninių, nes šių vabalų tokiu laiku jau beveik nebūna), bet užaugo ne ką prastesnės. Edmundas teigia, kad bulves sodinti vėliau netgi geriau.
„Mes anksčiau nežinojome, kad bulvėms nelabai tinka aukšta temperatūra. Jei pasodini anksti, jos per liepos karščius formuoja gumbus, tad šie užauga mažesni. Jei vėliau, gumbai formuojasi rugpjūtį, kai temperatūra žemesnė, tad užauga didesni“, – sako jis.
Matje silkė su porais
Silkės su porais receptas – Aistės ir Edmundo šio sezono atradimas. „Ingredientai paprasti, bet skonis puikus“, – sako ūkininkė.
Reikės:
- 2 puselių šios silkės;
- poro;
- rūgštesnio obuolio;
- keleto šaukštų mėgstamo majonezo;
- pipirų ir druskos pagal skonį.
Gaminimas:
Silkę supjaustyti plonomis juostelėmis. Porą susmulkinti, obuolį – supjaustyti griežinėliais. Viską sumaišyti su majonezu. Pagardinti prieskoniais ir išmaišyti.
Patarimas. Palikti 15 min. pastovėti, kad skoniai susilietų.
Skanaus!
Taip pat šia tema skaitykite
-
Kaip populiarinti ir brangiau parduoti tradicinius lietuviškus produktus
2024-11-08 -
„Lašiša“ ar „tunas“ iš grybienos – austrai pradėjo spausdinti maistą
2024-10-09 -
Lietuviška jautiena įvertinta tarptautiniame konkurse
2024-10-04
Skaitomiausios naujienos
-
Nustatyti tiesioginių išmokų dydžiai už 2024 metus
2024-11-15 -
Žemdirbiai galės įsigyti besiribojančią žemės ūkio paskirties žemę
2024-11-13 -
Skelbiami nauji pelkių ir natūralių pievų žemėlapiai
2024-11-08
(0)