Kalifornija. JAV startuolis „Memphis Meats“ teigia priartėjęs prie savo tikslo pasiūlyti iš ląstelių užaugintą mėsą pasaulinei rinkai. Kompanija jau planuoja statyti pirmąjį fabriką.
Portalas „KQED“ rašo, kad fabriko statyboms lėšų skyrė tokie investuotojai kaip Bilas Geitsas ir Ričardas Brensonas, taip pat du stambūs pašarų gamintojai „Cargill“ ir „Tyson Foods“. Vėliausiame investicijų raunde projektui surinkta 161 mln. dolerių.
„Žmonės galvojo, kad visa tai yra mokslinė fantastika, – 2015-aisiais įkurto startuolio pradžią prisimena Uma Valeti, vienas iš kompanijos vadovų. – Tačiau viskas, ką spėjome nuveikti per šį laiką, rodo, kad tai galima padaryti.“
Mėsos auginimas prasideda atrinkus specialias šiam reikalui tinkančias galvijų ląsteles. Jos yra maitinamos ir laikomos rezervuare, kuriame auga ir suformuoja raumenis bei jungiamąjį audinį. Procesas yra analogiškas tam, kurį aludariai naudoja mielių ląstelių auginimui.
Žurnalistų, ragavusių tokią mėsą, teigimu, skonis panašus į vištienos krūtinėlės, tačiau tekstūra yra truputį lygesnė, mažiau juntami skirtumai tarp raumenų, riebalų ir jungiamojo audinio.
Fabrikas, kuris turėtų iškilti per pusantrų ar dvejus metus, leis kompanijai daugiau eksperimentuoti su mėsos gaminiais, tarp kurių, be vištienos, yra ir antiena bei jautiena.
Kad kompanijos vizija taptų realybe, reikės įveikti nemažai kliūčių, pirmiausia – sumažinti gamybos kaštus. Prieš dvejus metus užauginti pusę kilogramo „Memphis Meats“ mėsos kainuodavo 2400 dolerių, iš dalies dėl brangios terpės, reikalingos ląstelėms augti. Tačiau vadovai teigia, kad nuo to laiko kaštai yra gerokai sumažėję ir kad pradėjus mėsą auginti komercinėmis apimtimis, ji savo kaina galės konkuruoti su įprastine.
Kitas iššūkis – biurokratija. JAV Maisto ir vaistų administracija yra paskyrusi dvi institucijas, turėsiančias užtikrinti mėsos iš ląstelių gamybos kontrolę, tačiau dar yra daug neatsakytų klausimų. Dėl to dalis konkuruojančių kompanijų siekia įregistruoti savo gaminius už šalies ribų. Praėjusiais metais pasaulyje veikė 27 verslai, eksperimentuojantys su mėsos ir žuvies auginimu iš ląstelių.
MŪ inf.
Taip pat šia tema skaitykite
-
Kaip populiarinti ir brangiau parduoti tradicinius lietuviškus produktus
2024-11-08 -
„Lašiša“ ar „tunas“ iš grybienos – austrai pradėjo spausdinti maistą
2024-10-09 -
Lietuviška jautiena įvertinta tarptautiniame konkurse
2024-10-04
Skaitomiausios naujienos
-
Nustatyti tiesioginių išmokų dydžiai už 2024 metus
2024-11-15 -
Žemdirbiai galės įsigyti besiribojančią žemės ūkio paskirties žemę
2024-11-13 -
Skelbiami nauji pelkių ir natūralių pievų žemėlapiai
2024-11-08
(0)