


Roma. Jungtinių Tautų maisto ir žemės ūkio organizacija (FAO) įspėja, kad biologinės įvairovės trūkumas aplinkoje kelia grėsmę pasaulio maisto gamybos ateičiai.
Pirmojoje tokioje FAO ataskaitoje pažymima, jog „vis daugėja įrodymų, kad biologinė įvairovė, kuri sudaro mūsų maisto sistemų pagrindą, mažėja visame pasaulyje ir visais lygmenimis“.
Tai kelia „didelę grėsmę“ maisto gamybai ir aplinkai, įspėja FAO: „Prarastų augalų, gyvūnų ir mikroorganizmų rūšių, kurios yra svarbios mūsų maisto sistemoms, nebeįmanoma atkurti.“
Biologinė įvairovė žemės ūkio sistemoms leidžia geriau atlaikyti tokius sukrėtimus, kaip, pavyzdžiui, ligų protrūkiai ir kenkėjų antplūdžiai, taip pat kovoti su klimato kaita.
Ataskaitoje minimi tam tikri atvejai, kai dėl ligų ar kenkėjų smarkiai sumažėdavo maisto gamyba, pavyzdžiui, Airijoje, kai šalį XIX amžiaus 5-ajame dešimtmetyje užklupo bulvių amaras, ar Samoa, kur praėjusio amžiaus 10-ajame dešimtmetyje dėl ligos sunyko valgomosios kolokazijos.
Anot FAO, biologinės įvairovės nykimą, be kita ko, skatina žemės ir vandens naudojimo bei valdymo pokyčiai, tarša ir pernelyg intensyvus žemės naudojimas.
Lotynų Amerika ir Karibų jūros regionas, kurie geografiškai pasižymi didele biologine įvairove, taip pat praneša apie daugiausiai maistui vartojamų laukinių rūšių, pavyzdžiui, vėžiagyvių, žuvų ir vabzdžių, kurioms gresia pavojus išnykti.
Romoje įsikūrusi agentūra pažymi, jog šalys pradeda taikyti biologinei įvairovei nekenksmingą praktiką – nuo tvarios miškotvarkos iki ekosisteminio požiūrio į žuvininkystę ir ekologinį ūkininkavimą, tačiau reikia padaryti daug daugiau.
Vyriausybės ir tarptautinė bendruomenė, pasak organizacijos, turi dėti daugiau pastangų sustabdyti biologinės įvairovės nykimą.
Maisto pasiūlos apsauga visame pasaulyje yra lemiamai svarbi, nes nuolatinį maisto trūkumą jau patiria apie 821 mln. žmonių, o iki 2050 metų planetos gyventojų skaičius, Jungtinių Tautų skaičiavimais, padidės nuo 7,7 iki beveik 10 milijardų.
AFP-BNS inf.
Taip pat šia tema skaitykite
-
Trumposios maisto tiekimo grandinės galėtų mažinti maisto švaistymą
2025-03-25 -
Kai kuriems maisto produktams siūlo taikyti 5 proc. PVM
2025-03-24 -
Kas pamaitins turistus kaime?
2025-03-17
Skaitomiausios naujienos
-
Siūlo drausti derlingoje žemėje statyti saulės elektrines
2025-03-19 -
Saulės elektrinės nukenčia vis dažniau
2025-04-01 -
Gazolio naudojimas ūkyje: nusižengimų beveik nerasta
2025-03-31
(0)