


Bernas. Šveicarijos sostinėje ketvirtąjį lapkričio pirmadienį (šiemet tai - 25 d.) gausybė miesto gyventojų ir svečių išsiruošia į tradicinį svogūnų turgų, kuris pradeda šurmuliuoti jau nuo penktos valandos ryto.
Šiame turguje, žinoma, karaliauja svogūnai, kuriuos suveža šalies ūkininkai. Jiems tai puiki proga parduoti dalį savo derliaus. Tačiau miestelėnai ne tik nusiperka šių puikių daržovių atsargų žiemai, bet ir grožisi pačiu išmoningiausiu jų pateikimu bei pritaikymu. Ir tikrai yra į ką paganyti akis: geltonų ir raudonų svogūnų pynės, vainikai, net skulptūros ir kitokie pateikimo būdai demonstruoja, kad ši daržovė tinkama ne tik į puodą, bet ir interjerui puošti.
Tiksliai nenustatyta šio turgaus atsiradimo data ir priežastys. Vieni šaltiniai teigia, kad svogūnų turgus atsirado XVIII a., pažymint derliaus nuėmimo pabaigą, kiti, kad jau XV, kai po didžiojo Berno gaisro susirinkę ūkininkai neva išvalė miestą. Kokios bebūtų priežastys, smagiausia tai, kad šis turgus išliko iki šių dienų ir yra tapęs puikia tradicija.
Šveicarų svogūnų turgus gali būti puikus pavyzdys, kad ir mes iš šių daržovių atsargų taip pat galime sukurti vieną kitą akcentą virtuvei papuošti. O siaučiant gripui kambariuose vertėtų laikyti bent po vieną pusiau perpjautą svogūno ropelę. Liaudies medicina teigia, kad svogūnas geba valyti orą nuo virusų ir bakterijų.
MŪ inf.
Taip pat šia tema skaitykite
-
Trumposios maisto tiekimo grandinės galėtų mažinti maisto švaistymą
2025-03-25 -
Kai kuriems maisto produktams siūlo taikyti 5 proc. PVM
2025-03-24 -
Kas pamaitins turistus kaime?
2025-03-17
Skaitomiausios naujienos
-
Siūlo drausti derlingoje žemėje statyti saulės elektrines
2025-03-19 -
Saulės elektrinės nukenčia vis dažniau
2025-04-01 -
Gazolio naudojimas ūkyje: nusižengimų beveik nerasta
2025-03-31
(0)