Vilnius. Atnaujinus Nacionalinės maisto kokybės sistemą (NKP) bei atskyrus du kokybę žyminčius ženklus, nauja „Nacionalinė kokybė Lietuva“ žyme sertifikuoti keturi augalininkystės ūkiai.
Sertifikavimo įstaigų skelbiami sertifikatai rodo, kad net trys naujojo ženklo savininkai yra iš Biržų krašto ir augina juoduosius serbentus: Jurgita Krivičienė, Irena Jasinevičienė bei Vytautas Jasinevičius. Dar vienas sertifikatas išduotas Mindaugo Bertašiaus iš Klaipėdos r. braškėms bei sausmedžių uogoms.
Žemės ūkio ministerijos Maisto pramonės ir kooperacijos skyriaus vedėjos Jolitos Martutaitytės teigimu, atnaujinus NKP sistemą atsirado du tokią produkciją žymintys ženklai.
Pagrindinius reikalavimus atitinkantys produktai gali būti ženklinami NKP ženklu „Nacionalinė kokybė Lietuva“, o ambicingesni gamintojai gali siekti dar aukštesnio kokybės lygio ir sertifikuoti produkciją NKP ženklu „Kokybė“.
NKP produktai pasižymi savo natūralumu, maistingumu bei aplinkos tausojimo aspektais. Jų gamybos procese ribojamas mineralinių trąšų, pesticidų, vaistų naudojimo kiekis, dažnumas ir laikas, įgyvendinami paukščių auginimo be antibiotikų reikalavimai.
Vartotojai tokius produktus lengviau atpažįsta parduotuvių lentynose, nes jie ženklinami specialiais NKP ženklais.
NKP ženklo sertifikavimą šalyje atlieka dvi sertifikavimo įstaigos – VšĮ „Ekoagros“ ir UAB „Ekoliuks“.
Taip pat šia tema skaitykite
-
Maisto produktų etiketės – lyg džiunglės
2024-11-26 -
Kaip populiarinti ir brangiau parduoti tradicinius lietuviškus produktus
2024-11-08 -
„Lašiša“ ar „tunas“ iš grybienos – austrai pradėjo spausdinti maistą
2024-10-09
Skaitomiausios naujienos
-
Nustatyti tiesioginių išmokų dydžiai už 2024 metus
2024-11-15 -
Žemdirbiai galės įsigyti besiribojančią žemės ūkio paskirties žemę
2024-11-13 -
Pradedama mokėti likusi išmokų dalis
2024-12-02
(0)