


Vilnius. Atnaujinus Nacionalinės maisto kokybės sistemą (NKP) bei atskyrus du kokybę žyminčius ženklus, nauja „Nacionalinė kokybė Lietuva“ žyme sertifikuoti keturi augalininkystės ūkiai.
Sertifikavimo įstaigų skelbiami sertifikatai rodo, kad net trys naujojo ženklo savininkai yra iš Biržų krašto ir augina juoduosius serbentus: Jurgita Krivičienė, Irena Jasinevičienė bei Vytautas Jasinevičius. Dar vienas sertifikatas išduotas Mindaugo Bertašiaus iš Klaipėdos r. braškėms bei sausmedžių uogoms.
Žemės ūkio ministerijos Maisto pramonės ir kooperacijos skyriaus vedėjos Jolitos Martutaitytės teigimu, atnaujinus NKP sistemą atsirado du tokią produkciją žymintys ženklai.
Pagrindinius reikalavimus atitinkantys produktai gali būti ženklinami NKP ženklu „Nacionalinė kokybė Lietuva“, o ambicingesni gamintojai gali siekti dar aukštesnio kokybės lygio ir sertifikuoti produkciją NKP ženklu „Kokybė“.
NKP produktai pasižymi savo natūralumu, maistingumu bei aplinkos tausojimo aspektais. Jų gamybos procese ribojamas mineralinių trąšų, pesticidų, vaistų naudojimo kiekis, dažnumas ir laikas, įgyvendinami paukščių auginimo be antibiotikų reikalavimai.
Vartotojai tokius produktus lengviau atpažįsta parduotuvių lentynose, nes jie ženklinami specialiais NKP ženklais.
NKP ženklo sertifikavimą šalyje atlieka dvi sertifikavimo įstaigos – VšĮ „Ekoagros“ ir UAB „Ekoliuks“.
Taip pat šia tema skaitykite
-
Statomas didžiausias Europoje atliekomis šildomas pomidorų šiltnamis
2025-06-17 -
Ankstyvųjų bulvių derliaus nuostolių didesnės kainos nekompensuos
2025-06-13 -
Daugiausia pesticidų aptinkama trečiųjų šalių produktuose
2025-05-27
Skaitomiausios naujienos
-
Už netvarkingus riboženklius – baudos
2025-07-04 -
Kanadietiški traktoriai pakeliui į Europos rinką
2025-07-07 -
Daugiamečių pievų atkurti nereikės
2025-07-03
(0)