


Kaunas. Ūkio rentabilumą lemia genetika, mityba ir auginimo technologijos. Vis dėlto norint tinkamai išnaudoti genetinį karvių potencialą, reikia atitinkamai jas šerti, tad ūkio pelningumą 60–70 proc. lemia mityba.
Ūkiuose gana dažnai matome kompiuteryje suskaičiuotą ir subalansuotą racioną, tobulai sudėtas maisto medžiagas. Tačiau jau kitame etape, tvarte, pašarų maišytuve-dalytuve išmaišyti pašarai dažniausiai dėl žmogiškojo veiksnio išbarstomi už tvarto durų ir dalis jų nepasiekia karvių. Ūkis nebus rentabilus, nes praranda dalį pašarų, jų energija dingsta taip ir nepasiekusi karvių.
Norėdami įvertinti ūkių rentabilumą, turime išanalizuoti jų racionus ir tik tuomet galime pateikti įžvalgas, kas didina ar mažina jų išlaidas.
Svarbiausias raciono ingredientas yra žoliniai pašarai, kurie ruošiami pačiuose ūkiuose. Galima sakyti, kiek kokybiškai pavyksta juos pasigaminti, toks pelnas ir laukia. Jeigu žoliniai pašarai nelabai kokybiški, jiems trūksta energijos, vadinasi, tai, ko gyvulys negauna su žoliniais pašarais, turėsime kompensuoti kombinuotaisiais, papildais ir kt. O tai kainuos.
Ūkiai, ypač dideli, samdo konsultantus racionams sudaryti. Mūsų analizuotais atvejais dalyje ūkių racionus skaičiavo ūkių specialistai, kitoje dalyje – konsultantai. Pastaruoju atveju iškart atsiranda galimybė sutaupyti.
Šiuo metu tipizuoti, suskaičiuoti racioną tikrai nėra sunku, nes kiekvienas ūkininkas gali įsigyti racionų skaičiavimo programą. Kai žinome savo turimas žaliavas, jų energinę vertę, kai galime kas savaitę tirti pašarus, žaliavų maistinę vertę, kuri kinta, o tai lemia kasdienį energijos kiekį, galime koreguoti racioną.
Netikėta, bet pati didžiausia ūkio rentabilumo problema buvo rutina. Jeigu ūkyje nėra automatizuotų technologijų, viskas paliekama žmogui. O šiais laikais rasti gerų, sąžiningų, pareigingų darbuotojų kaime tampa vis sunkiau. Todėl ir atsiranda niuansų, kurie daro nemažai žalos: šeriama ne tuo pačiu laiku, kartais pašarų stalas būna tuščias kelias valandas, pašarai pristumiami nevienodai arba pristumiami retai, o kai kada ir visai nepristumiami. Dėl to išbalansuojama gyvulio rutina.
Jeigu karvė prie tuščio pašarų stalo net nebaubia, vadinasi, pašarų ji pasigenda ne pirmą dieną. O melžiamai karvei visada po nosimi turi būti kokybiškų pašarų, kitu atveju apie pelningą ūkį net negali būti kalbos, nes negausime didelės dalies produkcijos.
Šėrimo technologijų įtaka rentabilumui
Įtaka produkcijos kokybei ir kiekiui. Su moderniomis šėrimo technologijomis galima tiksliau dozuoti pašarus. Tai gali pagerinti pieno ar mėsos gaminių kokybę ir padidinti jų kiekį per tam tikrą laiką, taip padidindami bendrąją produkciją ir pelną.
Šėrimo efektyvumas. Stebėjimo technologijos nustato, kiek karvė suėda, kiek pašarų likučių būna. Jeigu ant šėrimo stalo lieka apie 5 proc. pašarų, galima sakyti, kad racionas tinkamas. Jeigu lieka mažiau, karvės gali būti alkanos. Jeigu lieka daugiau ir tai nėra ligos padarinys, reikia išsiaiškinti, kur galima sutaupyti.
Automatizuotas šėrimas gali sumažinti pašarų atliekas ir nuostolius, kurie gali būti susiję su žmogiškomis klaidomis arba neteisingu pašarų dozavimu. Taip pagerinamas šėrimo efektyvumas ir sumažinamos išlaidos.
Darbo jėgos taupymas. Šėrimo technologijos, tokios kaip automatiniai šėrimo robotai, gali sumažinti darbuotojų poreikį ūkyje. Kartu sumažės išlaidos darbuotojams samdyti ir žmonių klaidų tikimybė šėrimo procese.
Laiko taupymas. Automatizuotas šėrimas taip pat gali sumažinti šėrimo proceso trukmę. Tai suteikia ūkininkams daugiau laiko atlikti kitas veiklas, tokias kaip gyvulių sveikatos priežiūra, gyvūnų gerovės užtikrinimas, ūkio administravimas ar strategijos planavimas.
Žinių ir duomenų naudojimas. Šėrimo technologijos gali rinkti duomenis apie gyvūnų ėdimo elgesį ir mitybos poreikius. Šie duomenys gali būti naudingi tobulinant racionus, padedant optimizuoti pašarų naudojimą ir didinant pelningumą.
Ekonominiai skaičiavimai. Inovatyvios šėrimo technologijos suteikia ūkininkui galimybę atlikti ekonominę analizę ir modeliavimą, kurie padeda numatyti, kaip skirtingos mitybinės schemos ar racionai gali paveikti pelną ir kitus ūkio rentabilumo rodiklius.
Sąnaudų kontrolė. Automatizuotas šėrimas leidžia griežtai kontroliuoti pašarų ir šėrimo išlaidas, nes tiksliai žinoma, kiek pašarų yra sunaudojama per kiekvieną šėrimą. Tai padeda efektyviai valdyti ūkio išlaidas ir pagerinti pelningumą.
Visą straipsnį apie racionų ir šėrimo įtaką pieno ūkių rentabilumui skaitykite čia.
Taip pat šia tema skaitykite
-
Avių veisimo technologijos didina ūkių konkurencingumą
2025-02-12 -
Svarstant apie paukščius iš Lenkijos ragina įsivertinti rizikas
2025-02-04 -
Priešas už vartų, bet aplink – tyla lyg kapuose?
2025-02-03
Skaitomiausios naujienos
-
Gyvulininkystės ūkius šokiravo pakeisti Valdymo reikalavimai
2025-02-12 -
Paaiškėjo, kiek susietosios paramos skiriama už gyvulius
2025-02-11 -
Naikinama kai kurių augalų apsaugos produktų registracija
2025-02-05
(0)