Kaunas. Pasaulis jau pradeda naudoti pieną, kurio sudėtyje yra A2 baltymas. Toks pienas pilstomas į specialiai pažymėtas pakuotes ir turi gydomųjų savybių - gali gydyti diabetą, autizmą, nervų sistemos ligas, tinka alergiškiems žmonėms. Šį pieną išskiria karvės, turinčios specifinį A2A2 geną.
Pieno gamintojams apie naujas tokio pieno gamybos galimybes seminare „Gyvulininkystės verslo aktualijos" pasakojo Lietuvos galvijų veisėjų asociacijos vadovas doc. dr. Edvardas Gedgaudas. Veisėjai, naudodami bulius su A2A2 genu, išgrynino karves su beta kazeinu A2 ir toks pienas buvo pristatytas šių metų tarptautinėje technikos, įrenginių, gyvulininkystės technologijų naujovių parodoje „EuroTier". Šis pienas jau turi savo rinką Anglijoje, Vokietijoje, Naujojoje Zelandijoje, Olandijoje, JAV. Bet, svarbiausia, A2 baltymo turinčiam pienui atsiveria didžiulės galimybės patekti į Kinijos rinką - kinai netoleruoja laktozės, tačiau būtent A2 baltymo turintį pieną jie gali gerti.
„Jeigu Kinijos rinka atsivers, tai pieno paklausa labai padidės", - prognozuoja E. Gedgaudas. Atlikus tyrimus valstybėse, buvo pasidomėta, kiek karvių išskiria A2 baltymą - nustatyta, kad apie 30 proc. populiacijos. Tokio pieno gamyba domimasi ir Lietuvoje. Bet tam, pasak E. Gedgaudo, reikia ištirti laboratorijoje visą konkrečią bandą, tyrimui panaudojant odos ar kraujo mėginį, tam vien paprastos bandos analizės nepakaks. Kad karvės duotų tikslinę paskirtį turintį pieną, reikia bandoje turėti atitinkamos genetikos galvijus. Karvėms sėklinti jau galima įsigyti specifinį geną turinčių bulių spermos, tačiau sukurti tokioms bandoms reikės maždaug 10 metų. „Iš tikrųjų reiktų nuraminti daugelį pienininkų, A2A2 pienas - tai nišinis produktas, kurį galima pasiūlyti alergiškam, bet labai mėgstančiam pieną, vartotojui. Juk daugelis vartotojų yra patenkinti ir A1 baltymo turinčiu pienu", - sakė LGVA vadovas. Apie tai išsamiau bus kalbama gruodžio 14 d. veislininkystės forume „Sėkminga galvijininkystės formulė".
Dar labai įdomus karvių pieno baltymas, anot E. Gedgaudo, yra kapa kazeino forma BB. Kapa kazeino BB turintis pienas susijęs su sūrio ir varškės gamyba. BB genotipas gerina pieno sutraukinimo savybes bei pieno sausųjų medžiagų panaudojimą, todėl iš to paties pieno kiekio galima pagaminti daugiau sūrio ir varškės, lyginant su AA+AE genotipu. Be to, kietieji sūriai, pagaminti iš tokio pieno, yra geresnės konsistencijos.
MŪ inf.
Taip pat šia tema skaitykite
-
Didėja ekologinės žemdirbystės plotai
2024-11-05 -
Kodėl pabrango rapsai?
2024-11-04 -
Moliūgai: vieni dėl išmokų, kiti – pardavimui
2024-10-30
Skaitomiausios naujienos
-
Kyla grūdų supirkimo kainos
2024-10-18 -
Lenkiškų traktorių gamyklą įsigijo ukrainiečių valdomas verslas
2024-10-28 -
Žemdirbiai galės įsigyti dirbamos valstybinės žemės
2024-10-16
(0)