Kelnas. Vokietijos mokslininkai daug metų intensyviai darbuojasi, kurdami šalčiui atsparius cukrinius runkelius. Skelbiama apie pirmuosius sėkmingus rezultatus, kartu pabrėžiama, kad kuriant komercines veisles vis dar susiduriama su daugybe kliūčių.
Ekspertų vertinimu, žieminiai cukriniai runkeliai, palyginti su dabartinėmis auginimo technologijomis, leis gauti 25 proc. didesnį derlių. Žieminiai šakniavaisiai pasižymi ir didesniu cukringumu (dėl ilgesnio augimo laikotarpio).
Žieminių runkelių veisimo tyrimai rodo, kad didesnį cukraus kiekį galima būtų gauti pagerinus runkelių toleranciją šalčiui rudens-žiemos sezono metu, praneša Žemės ūkio informacijos tarnyba „Zuckerrübe“ (priklausanti kompanijai „Pfeifer & Langen GmbH & Co. KG“ ).
Kadangi žieminiai runkeliai prieš žiemą augina biomasę, jų lapai ir net šaknys dėl nepalankių sąlygų žiemą nukenčia nuo šalčių.
Naujausi jautrumo šalčiui mažinimo tyrimai visų pirma susiję su augalų metabolizmo pokyčiais. Laboratoriniai tyrimai apima genų modifikavimą ir jų skilimo produktų susidarymą šaltoje aplinkoje.
Kaip informuoja Žemės ūkio informacijos tarnybos „Zuckerrübe“ tinklalapis, greitesnių rezultatų galima būtų sulaukti taikant CRISPR-Cas genų metodą. Tačiau ES teisės aktai jį traktuoja kaip ir GMO metodus.
MŪ inf.
Taip pat šia tema skaitykite
-
Prancūzai protestuoja prieš prekybos susitarimą
2024-11-18 -
Vokietija tampa priklausoma nuo gyvų paršelių importo
2024-11-07 -
ES žemės ūkio subsidijos pildo milijardierių kišenes?
2024-11-06
Skaitomiausios naujienos
-
Nustatyti tiesioginių išmokų dydžiai už 2024 metus
2024-11-15 -
Žemdirbiai galės įsigyti besiribojančią žemės ūkio paskirties žemę
2024-11-13 -
Skelbiami nauji pelkių ir natūralių pievų žemėlapiai
2024-11-08
(0)