Valgomosios rožės atveria naujus selekcijos ir pelno horizontus
2019-10-01

Amsterdamas/Belgradas. Rožė – tai iš tiesų stebuklinga gėlė, kurią galima parduoti ne tik dėl grožio, bet ir dėl nemenko pelno. Valgomųjų ir aliejinių rožių veisimo sėkmė olandų ir serbų selekcininkams atveria naujus horizontus.

Olandų ir serbų bendra įmonė „Pheno Geno“ jau dvejus metus užsiima valgomųjų rožių selekcija (apie tai rašo portalas hortidaily.com). Selekcininkams pavyko surinkti visą kolekciją rožių, pavadintų „Meilės skonis“ vardu. O savo pirmąją valgomąją rožę įmonė rinkai pristatė 2017 m.

„Mes patys ragavome rožių žiedus ir nustatėme skonių variacijas. Galiausiai iš 100 veislių buvo atrinkta 12. Kitas žingsnis rinkodara – pakeisti vartotojų požiūrį į rožes, kurios gali būti auginamos net tik dėl grožio, bet ir valgomos. Žmonės nėra įpratę valgyti žiedlapius. Dėl to reikia keisti vartotojų mąstymą. Mums padėjo profesionalūs virėjai iš vidutinio ir aukščiausio segmento restoranų. Į projektą įtraukę žinomus virtuvės šefus, šiuos produktus pavertėme madingais“, - pasakoja selekcininkas Piteris Koksas.

Visos valgomųjų rožių veislės, surinktos į kolekciją „Meilės skonis“, buvo pavadintos žinomų virtuvės šefų garbei. Pavyzdžiui, viena nauja rožių veislė pavadinta Austrijos televizijos žvaigždės Evelinos Vild garbei. Ji gamino šokoladinius desertus su rožių žiedlapiais ir demonstravo, kaip panaudoti šias gėles kasdienos virtuvėje. Kita veislė gavo Olandijos ledų konkurso nugalėtojo Teo Kleverso vardą. Jis sukūrė rožinių ledų receptą.

Selekcininkas P. Koksas teigia, kad stebimas staigus valgomųjų rožių paklausos augimas. Įmonė dabar turi 100 su ja bendradarbiaujančių rožių augintojų.

„Skiepijimo sezonas baigtas, ir mes į visą Europą, taip pat Ukrainą, Rusiją, Japoniją, JAV, Korėją ir Trinidadą išsiuntėme beveik 300 tūkst. sodinukų“, - sako selekcininkas.

Perspektyviausia kryptimi jis laiko valgomųjų rožių auginimą Europos pietinėje dalyje. Mat čia klimatas panašus į sąlygas Serbijoje, kur šios rožės kryžminamos ir tiriamos.

Po to, kai valgomųjų rožių projektas sulauko didelio visuomenės rezonanso, minėta įmonė pradėjo kurti žiemai atsparias ir vabzdžiams apdulkintojams labiausiai patrauklias veisles. „Europoje labai madingos rožės, kurios vilioja bites ir drugelius. O tokiose šalyse, kaip Ukraina ar Rusija populiariausios žiemos šalčiams ištvermingos rožės“, - teigia selekcininkas.

Kitas didžiulis rožių selekcijos projektas – veislės, skirtos rožių eterinio aliejaus pramonei.

Didžiausia rožių eterinio aliejaus rinka yra skalbimo miltelių gamyba. Tačiau natūralus eterinis rožių aliejus sudaro tik 1 proc. į miltelius dedamos parfumerijos. Visa likusi sintetinė. Žinant šiuolaikines tendencijas naudoti kuo daugiau natūralių produktų, rožių selekcininkai siekia, kad natūralaus eterinio aliejaus naudojimas minėtoje srityje padidėtų iki 3 proc. Tai reiškia, kad reikėtų patrigubinti dabar šiems tikslams auginamų rožių plotus, pavyzdžiui, Bulgarijoje nuo 20 tūkst. ha iki 60 tūkst. ha.

Aliejui skirtos rožės taip pat auginamos Turkijoje, Maroke, Kinijoje, Irane. Tačiau visose minėtose šalyse vyrauja tik vienos rūšies eterinis aliejus – feniletanolis, išgaunamas iš Damasko rožės. Selekcininkai teigia, kad vertėtų išbandyti ir naujų veislių eteriniam aliejui skirtas rožes.

Pasinaudodami Nyderlandų investicinio fondo LIOF parama selekcininkai ištyrė 200 įvairių rūšių rožių ir jose rado daugiau kaip 300 skirtingų eterinių aliejų. Dviejų tipų – geraniolio (gėlių ir vaisių aromatas) ir nerolio (laimo ir žalumos aromatas) – eterinių aliejų rožėse yra nemaži kiekiai, ir jie gali būti naudojami kaip nauji natūralūs aromatai. Didelis privalumas, kad naujų veislių rožės turi daug stangrių žiedlapių. Kuo jų daugiau, tuo didesnis aliejaus kiekis. O stangresnius pumpurus lengviau nuimti mechanizuotai.

O kas toliau? Selekcininkai teigia, jau žinantys, kokios rožės tinka naujų natūralių eterinių aliejų gamybai. Tačiau prieš tai reikia įtikinti gamintojus ir tiekėjus juos naudoti. Ne tik stambius skalbimo miltelių gamintojus, bet ir išskirtinių parfumerijos parduotuvių savininkus. Ketinama jiems parodyti laboratorinius tyrimų ir aromatų klasifikacijos rezultatus. Planuojama pagaminti naujų eterinių aliejų bandomąsias partijas, kad verslininkai galėtų išsirinkti geriausius.

MŪ inf.

(0)

Dėmesio! Atsakomybė už komentarų turinį tenka patiems komentuotojams.

Komentuokite atsakingai, gerbkite kitų nuomonę.

Naujienų prenumerata

Aktualus klausimas
Lietuvoje drastiškai mažėja gyvulių skaičius. Kaip tai vertinate?
Orai