Nyderlandai. Pirmosios gyvenimo dienos labai svarbios ir pieninėms ožkoms, nes jos lemia, kiek atsiskleis jų genetinis produktyvumo potencialas. Stambaus Nyderlandų ožkų ūkio savininkė, girdydama krekenas tik ką atvestiems ožiukams, vadovaujasi principu: „Greitai, daug ir dažnai".
Greitai, pasak Dženi van der Mer, kuri su vyru laiko tūkstantį melžiamų ožkų, reiškia, kad pirmąją porciją krekenų ožiukai turi gauti per pirmąją valandą po gimimo. Daug - ožiukams būtina gauti apie 100 ml krekenų 1 kg kūno svorio. Dažnai - krekenas reikia girdyti 3-4 kartus per dieną po 100 ml, kad būtų sumažinta virškinamojo trakto infekcijų tikimybė.
Iškart po atvedimo šiame Nyderlandų ūkyje ožiukai atskiriami nuo motinų ir patalpinami atskiruose dezinfekuotuose gardeliuose su šiaudų pakratais, ten nuolat palaikoma 18 laipsnių temperatūra. Prižiūrėtoja juos apžiūri, ar nėra apsigimimų, nustato lytį. Kai kuriems ožiukams duodama truputį druskos, kad būtų panaikinti gleivių likučiai burnoje. Tuo metu jie ir paženklinami.
„Nuo šių pirmųjų žingsnių labai priklauso ožiukų vystymasis. Kiekvienas darbuotojas privalo tiksliai žinoti, ką ir kaip turi daryti", - sako ožkų ūkio savininkė.
Atskiruose gardeliuose ožkų jaunikliai laikomi tris dienas. Jie girdomi individualiai, todėl tiksliai žinoma, kiek išgeria pieno, koks jų apetitas. Jeigu jaunikliai pieną geria noriai, jie netrukus pervedami į kitą gardą, kuriame „jaunimas“ auginamas grupėmis maždaug po 20 ožkų ir girdomas pieno pakaitalu iki soties 8 savaites. Nuo antros savaitės ožkytės gauna ir geros kokybės šieno, koncentruotųjų pašarų bei šviežio vandens. Ankstyvas ožkyčių pratinimas prie koncentratų, sako Nyderlandų ūkininkė, yra sveiko virškinamojo trakto formavimo pagrindas, padedantis ožkytei užaugti produktyvia melžiama ožka.
Be to, kiekvienas jauniklis nuolat kontroliuojamas individualiai ne mažiau kaip 4 kartus per dieną. Jeigu pastebimi nukrypimai (gyvūnas negeria, mažai juda, viduriuoja, liesėja, guli nuošalyje ir pan.), jis atskiriamas.
Ožkytėms pasiekus 12 kg svorį, kai jos per dieną suėda daugiau negu 300 g koncentruotųjų pašarų, nutraukiamas girdymas pieno pakaitalu ir jos perkeliamos į kitą skyrių, kur gauna koncentratų ir šieno iki soties. Tai labai svarbu, nes bet koks atsilikimas nuo optimalios kūno masės turės neigiamos įtakos būsimos piendavės produktyvumui. Ūkininkė perspėja, kad negalima ir staigiai keisti raciono: „Norint keisti jį arba įvesti papildomą komponentą tuoj po nujunkymo, ožkytės kelias dienas jį ės nenoriai, dėl to blogiau augs."
Ožkoms labai svarbus ir tvarto mikroklimatas, būtina gera ventiliacija. Van der Merų ūkyje po grotelinėmis grindimis sumontuota ventiliacija, tai padeda pašalinti dalį amoniako.
Ožiukai ir ožkytės pradedamos atskirti į skirtingus gardus nuo 21-osios savaitės.
MŪ inf.
Taip pat šia tema skaitykite
-
Prancūzai protestuoja prieš prekybos susitarimą
2024-11-18 -
Vokietija tampa priklausoma nuo gyvų paršelių importo
2024-11-07 -
ES žemės ūkio subsidijos pildo milijardierių kišenes?
2024-11-06
Skaitomiausios naujienos
-
Nustatyti tiesioginių išmokų dydžiai už 2024 metus
2024-11-15 -
Žemdirbiai galės įsigyti besiribojančią žemės ūkio paskirties žemę
2024-11-13 -
Skelbiami nauji pelkių ir natūralių pievų žemėlapiai
2024-11-08
(0)