


Lisabona. Portugalijoje siekiama vėl atgaivinti rugių auginimo ir ruginės duonos kepimo tradiciją. Investicijos į ekologinę rugių gamybą daugelį vietos ūkininkų vilioja kaip galimybė užsidirbti.
Grūdų krizė Portugalijos ūkininkus skatina įvairinti pasėlius. Dėl to vėl prisiminti rugiai, kurie būtų auginami ekologiškai. Šiaurinėje šalies dalyje esančios Montalegrės savivaldybėje šiemet 2 ha buvo apsėti veisline sėkla. Tikimasi, kad kitų metų liepą laukas duos apie 4 tonas derliaus.
Atgaivinti rugių auginimą ir ruginės duonos kepimo tradiciją ryžosi žemės ūkio kooperatyvas „Coopbarroso“. Siekiama per dvejus metus gauti ekologinės gamybos sertifikatą. Kadangi rugiai mažiau nei kiti komerciniai javai jautrūs ligoms ir kenkėjams, galima išsiversti su biologine apsauga.
Kooperatyvas planuoja užauginti tiek ekologiškų sėklų, kad užtektų visiems norintiems prisijungti prie iniciatyvos.
Be to, savivaldybė, kuri seniau garsėjo ruginės duonos tradicijomis, deda pastangas, kad sukurtų rinką, nes vietinis ruginės duonos prekės ženklas anksčiau buvo plačiai žinomas Portugalijoje. Ruginei duonai kepti norima atkurti legendines Barrosʼo krosnis, sukurti gastronominius ir agroturizmo rugių maršrutus.
Taip pat šia tema skaitykite
-
Ukraina nustatė muitus sojų ir rapsų eksportui
2025-09-10 -
Savo ūkį ir žemę gynė iki paskutinio atodūsio
2025-09-05 -
Krepšinio kamuolio dydžio baklažanas tapo pasaulio rekordininku
2025-09-01
Skaitomiausios naujienos
-
Pakruojo r. oficialiai užfiksuotas žieminių kviečių rekordas
2025-08-25 -
Pakeisti išmokų dydžiai už 2024 m. deklaruotus plotus
2025-09-11 -
I. Hofmanas atskleidė, kas siūlė savą žmogų skirti ŽŪDC vadovu
2025-09-05
(0)