Basf A1 2024 11 19 Basf m1 2024 11 19
Pasaulyje
Antibiotikų naudojimą mažina avis šerdami aromatinėmis žolelėmis

Atėnai. Graikijoje vykusio eksperimento metu nustatyta, kad į avių pašarą pridedant aromatinių augalų, tokių kaip raudonėliai, šalavijas ir rozmarinas, avys priauga daugiau svorio ir yra sveikesnės. Be to, yra pagerinamos mėsos antioksidacinės savybės, o tai prailgina mėsos galiojimą laiką.

Graikija yra viena didžiausių Europos avių ir ožkų gamintojų. Remiantis ES statistiniais duomenimis, Graikija, Jungtinė Karalystė, Ispanija ir Prancūzija kartu pagamina 68 proc. visos ES avių ir ožkų mėsos, praneša  Europos žemės ūkio našumo ir  tvarumo inovacijų partnerystės (EIP-AGRI) svetainė.

Projekto vadovė dr. Evdokija Kristalidou (Evdokia Krystallidou) pažymi, kad daugėja antibiotikams atsparių bakterijų tiek tarp gyvūnų, tiek tarp žmonių, nes antibiotikai naudojami kaip gyvūnų pašarų sudedamoji dalis. Tai skatina poreikį ieškoti antibiotikų alternatyvų, kurios skatintų gyvulių augimą, išlaikytų jų sveikatą ir augimo našumą. Anot mokslininkės, aromatiniai augalai ir jų ekstraktai turi didelį potencialą patenkinti tokius poreikius.

Bioversija m7 2024 11 19

Raudonėliai jau naudojami naminių paukščių pašaruose dėl jų antimikrobinių savybių, todėl mokslininkai Graikijoje nusprendė išnagrinėti aromatinių augalų naudą avims.

Graikijos žemės ūkio organizacijos (DEMETER) ir Gyvulių tyrimų instituto (ARI) atliko eksperimentą, kurio tikslas - ištirti raudonėlių (Origanum vulgare L.), šalavijų (Salvia officinalis L.) ir rozmarinų (Rosmarinus officinalis) efektą avių pašare. Šie augalai yra plačiai auginami Viduržemio jūros regiono šalyse.

Mokslininkai atliko tyrimus su beveik 50 ėriukų. Kiekvieno aromatinio augalo poveikis buvo nagrinėjamas atskirai ir įvairiais deriniais. Tie patys bandymai buvo atlikti naudojant eterinius aliejus.

Tyrimai davė teigiamų rezultatų, ėriukų svoris padidėjo 8 proc., augalai pademonstravo savo antimikrobinį poveikį.

Projekto rengėjai parengė ataskaitą ir išvadas perdavė ūkininkams, įmonėms, viešojo administravimo subjektams ir kitoms su avių mėsa susijusioms suinteresuotosioms šalims. Šią technologiją jau taiko keli Graikijos ūkininkai.

MŪ inf.

    Gudinas -  23 06 14 + prenumerata 2025

    (0)

    Dėmesio! Atsakomybė už komentarų turinį tenka patiems komentuotojams.

    Komentuokite atsakingai, gerbkite kitų nuomonę.

    Norėdami parašyti savo nuomonę – prisijunkite.