Bioversija A1 2025 11 28 Basf m1 2025 09 12
Maistas
Žemaitijos kaimo sūriai žavi natūralumu
Valpainių sūrininkė Dalia Zakarienė

Kelmė. Valpainių sūrininkės Dalios Zakarienės gaminiai suteikia retą progą paragauti tikro naminio produkto. Tradiciniu, senoviniu būdu gaminami sūriai išsiskiria natūralumu ir ypatingais skoniais.

Sūrius ir kitus pieno produktus Dalia gamina jau 37 metus. Iš pradžių – tik savo reikmėms, šeimai, augantiems vaikams. Laikui bėgant vis daugiau žmonių prašydavo pagaminti sūrių ir jiems.

Prieš penkerius metus, paruošus projektą, pavyko gauti finansavimą ir namuose puoselėta veikla tapo nedidele įmone.

Bioversija m7 2025 11 28

„Už gautas lėšas savo namų kieme rekonstravome buvusią lauko viralinę, ten įrengėme sūrinę. Įsigijome reikalingą įrangą, autobusiuką produkcijai vežti. Dabar darbuojamės keturiese, nuolat padeda ir mano vyras“, - pasakoja pašnekovė.

Gamina „kaip namie“

Sūrius Dalia gamina iš ūkyje laikomų karvių pieno, kuris rauginamas natūraliai, be jokių skatinančių priemonių.

„Procesas iš esmės toks, kaip anksčiau turbūt kiekvienuose namuose žmonės patys sau raugindavo pieną ir iš jo gamindavo sūrius bei kitus produktus. Kas paragauja mūsų gaminių – visada jaučia skirtumą nuo „parduotuvinių“: natūralus, tikras skonis.

Vyresnieji prisimena jį iš vaikystės, jaunystės. Jaunesni pirkėjai irgi atpažįsta ir supranta tikrą kokybę. Jie gal net labiau žiūri, ką valgo – stengiasi atsirinkti natūralius produktus“, - sako sūrininkė.

Dalia yra ir Valpainių bendruomenės pirmininkė, tad jos sūrių galima paragauti bendruomenės renginiuose, taip pat ir specialiai rengiamose degustacijose. Dar ji su savo produkcija lankosi įvairiose šventėse, mugėse visoje Lietuvoje, užsuka ir į Latviją.

Pamėgo ir kauniečiai

Jau keli mėnesiai Valpainių sūrių galima įsigyti Centriniame Kauno turguje, kuris yra įsikūręs prekybos miestelyje „Urmas“. Čia Dalia atvyksta savaitgaliais – nuo ketvirtadienio iki sekmadienio.

„Visada smagu pabendrauti su pirkėjais, papasakoti apie skonius, sūrių gamybą. Žmonės ieško natūralumo, tikro produkto. Labai smagu matyti, kaip paragavę nedvejodami sugrįžta dar kartą ir rekomenduoja kitiems. Tai – geriausias atpildas už sunkų triūsą“, - pabrėžia pašneovė.

Nevengia eksperimentuoti

Kauno „Urmo“ prekybos vietoje galima rasti net 28 skonių sūrių. Pradėjusi nuo paprastų sūrių be priedų gamybos, vėliau Dalia ėmė vis drąsiau eksperimentuoti. Kai kurių skonių deriniai iš pradžių gali pasirodyti neįprasti, tačiau, pasak pašnekovės, paragavus daugelio nuomonė iškart pasikeičia.

„Paprastą sūrį be priedų nebūtina valgyti vieną. Jis puikiai tiks su medumi ar uogiene. Žinoma, turime klasiką – su kmynais, česnakais. Šiek tiek įdomesni – su mėta, peletrūnu, ožrage.

Labiausiai žmones stebina sūriai su šonine, lašinukais. Ypač pastarųjų nedrąsiai ragauja. Bet kai paragauja – labai patinka. Dar su aitriaisiais pipirais ir medumi labai populiarūs. Turime ir saldžių sūrių – su spanguolėmis, vyšniomis, mangais, abrikosais, aguonomis, razinomis, ananasais, riešutais, kriaušėmis“, – vardija Dalia.

Greta sūrių dar galima įsigyti ir jų ūkyje pagamintos varškės, grietinės, neseparuoto, nepasterizuoto pieno. Naminio sviesto, česnakinio sviesto su žolelėmis. Ateityje – ir žemaitiško kastinio.

Šaltinis: manoūkis.lt inf
Gudinas m8 2025 08 11
Setupad-desktop-po tekstu / prenumeruok 2025 II pusmetis / dovana 2025 12 15

(0)

Dėmesio! Atsakomybė už komentarų turinį tenka patiems komentuotojams.

Komentuokite atsakingai, gerbkite kitų nuomonę.

Norėdami parašyti savo nuomonę – prisijunkite.

Apklausa
Kokia technologija labiausiai verta investuoti per artimiausius 2 metus?
Visos apklausos