Vemblis. Pasaulinė valgomųjų vabzdžių rinka iki 2023 m. gali išaugti iki 1,18 mlrd. JAV dolerių, tai yra beveik tris kartus, palyginti su dabartiniu lygiu. Taip prognozuoja rinkos tyrimų bendrovė „Meticulous Research“.
Radusį maiste vabzdį gali ištikti siaubo akimirka, per kurią dings ir nuotaika, ir apetitas. Tačiau, pasak pasaulinės rinkos tyrimų bendrovės „Meticulous Research“, išanalizavusios tam tikrus duomenis, mes patys netrukus savanoriškai kramsnosime vabzdžius.
Kas lems tokį padidėjusį apetitą valgyti vabzdžius? Yra keletas veiksnių, o atsakymą galima rasti palyginus vabzdžių ir kitų maistui vartojamų gyvūnų auginimą ir maisto iš jų gamybą, rašoma „World Economic Forum“ tinklalapyje.
Pavyzdžiui, kad išaugintume kilogramą gyvojo svorio vabzdžių, į aplinką išskirsime mažiau kenksmingų dujų negu augindami pagrindinius ūkinius gyvūnus. Skaičiuojant vienos karvės įtaką aplinkai, gaunami rezultatai, kad vienas kilogramas gyvojo kūno svorio generuoja 2,8 kg šiltnamio efektą sukeliančių dujų. Pagal tą patį skaičiavimą vabzdžiai išskiria tik 2 gramus.
Vabzdžiai taip pat sunaudoja mažiau išteklių negu tradiciniai gyvuliai. Skiriasi pašarų reikmė. Kiekvienam karvės svorio kilogramui užauginti reikia 10 kg pašaro. Vabzdžiams – tik 1,7 kg.
Vanduo, kurio tam tikrose pasaulio šalyse pradeda vis labiau stigti ir kurio vis tiek labai reikia intensyvaus ūkininkavimo srityje, yra dar vienas veiksnys. Norint pagaminti vieną gramą vabzdžių baltymų, reikia 23 l vandens. Tai gali atrodyti daug. Tačiau norint gauti tą patį baltymų kiekį iš galvijų mėsos, jums reikės 112 l vandens.
Žinoma, ir ūkininkavimas auginant maistinius vabzdžius gerokai skirsis nuo avių, kiaulių ar galvijų auginimo. Tiesiog nebeliks tiek daug purvo, nereikės nešioti sunkių maišų su pašarais, eiti į ganyklas bjauriu oru. Skirsis ir investicijos įrangai. Tai bus daug mažesnio masto ūkininkavimas, todėl sumažės didelių ir brangių mašinų poreikis.
Gali atrodyti, kad tai nerealios prognozės ir pernelyg ilgai truks, kol parduotuvių lentynose rasime pirkti valgomųjų vabzdžių. Tačiau reikia pabrėžti, kad nepaisant to, jog ES įstatymai iki šiol neleido pardavinėti vabzdžių žmonių maistui, visame pasaulyje vabzdžius nuo seno valgo 2 milijardai žmonių.
Nuo 2018 m. sausio 1 d. taikomas naujasis ES reglamentas dėl naujų maisto produktų, panaikinti kiti du. ES naujųjų maisto produktų reglamentas gali reikšti, kad vabzdžių vis daugiau atsiras Europos šalių žmonių lėkštėse.
2017 m. Šveicarija pakeitė maisto saugos įstatymus ir tapo pirmąja Europos šalimi, leidžiančia pardavinėti iš vabzdžių gaminamą maistą žmonėms. Tais pačiais metais „Coop“ (viena iš didžiausių Šveicarijos mažmeninių ir didmeninių kompanijų) pristatė keleto rūšių mėsainių ir kukulių iš vabzdžių kai kuriuose Šveicarijos prekybos centruose.
Kovą IKEA išorės inovacijų laboratorija „SPACE10“ atskleidė, kad ji permąsto populiarių patiekalų mažmeninės prekybos restorane idėjas. Bendrovės interneto dienoraščio įraše mokslininkai informavo, kad jie eksperimentuoja su suvožtiniais iš vabzdžių ir kukuliais iš didžiųjų milčių (lot. Tenebrio molitor), tačiau priduria, kad naujieji patiekalų ingredientai kol kas yra bandymų stadijoje, taigi, klientai jų dar neras IKEA meniu.
MŪ inf.
Taip pat šia tema skaitykite
-
Kaip populiarinti ir brangiau parduoti tradicinius lietuviškus produktus
2024-11-08 -
„Lašiša“ ar „tunas“ iš grybienos – austrai pradėjo spausdinti maistą
2024-10-09 -
Lietuviška jautiena įvertinta tarptautiniame konkurse
2024-10-04
Skaitomiausios naujienos
-
Nustatyti tiesioginių išmokų dydžiai už 2024 metus
2024-11-15 -
Žemdirbiai galės įsigyti besiribojančią žemės ūkio paskirties žemę
2024-11-13 -
Skelbiami nauji pelkių ir natūralių pievų žemėlapiai
2024-11-08
(0)