Vašingtonas. Amerikiečio augintojo sukurta aitrioji paprika Peper X paskelbta aitriausia pasaulyje ir įrašyta į Gineso rekordų knygą.
Aitriųjų paprikų ekspertas iš Pietų Karolinos (JAV) Ed`as Currie (Edas Kuris), išvedęs ir auginantis įvairias jų veisles, pagerino jam pačiam priklausantį pasaulio aštrumo rekordą ir pristatė 3 kartus aštresnę nei ankstesnės papriką – „Pepper X“, turinčią net 2,693 mln. aštrumo vienetų pagal Skovilio skalę.
Ankstesnė augintojo 2017 m. sukurta rekordinio aštrumo paprika „Carolina Reaper“ turėjo 1,64 mln. aštrumo vnt. pagal Skovilio skalę.
Paprika „Carolina Reaper“ (augintojo socialinio tinklo nuotr.)
Raitėsi iš skausmo
Savo ūkyje kurdamas aštriausią papriką E. Currie užtruko daugiau nei 10 metų. Jis kryžmino įvairias aštriausių paprikų veisles, siekdamas padidinti aštrumą suteikiančio kapsicino kiekį. Jis sukūrė apie 100 hibridų ir vykdė jų atranką, siekdamas, kad vienas jų ar du stabilizuotųsi su norimu intensyviu aštrumu.
Augintojas sako, kad tik vienetai išdrįsta valgyti aštriausią papriką. Ypač, kai jie mato skausmą, kurį patyrė bandę tai daryti. Tik 5 žmonės pasaulyje išdrįso paragauti „Pepper X“, įskaitant patį E. Currie.
Nurijus „Pepper X“ atsiranda stiprūs pilvo spazmai. „Tris su puse valandos jaučiau karštį. Tada atsirado traukuliai, – jausmą apibūdino vienas tyrėjų. – Šie traukuliai buvo baisūs. Maždaug valandą gulėjau ant marmurinių grindų lyjant ir dejavau iš skausmo.“
Konkuruoja, kas sukurs aštriausią papriką
Įdomu tai, kad tarp JAV, Jungtinės Karalystės ir Australijos augintojų nuo 1990-ųjų vyksta konkursas, kas užaugins aštriausią čili papriką. Čili paprikų veislės, kurios turi daugiau nei 1 mln. aštrumo vienetų pagal Skovilio skalę, vadinamos „super aštriomis“.
Ypač aštrias paprikas pjaustyti galima tik dėvinti apsaugines pirštines ir akinius, nes sąlytis net ir su viena sėklyte gali smarkiai sudirginti odą ir nudeginti.
Konkuruoti, kas sukurs aštresnes paprikas, augintojus skatina ir uždarbis, vėliau parduodant jų sėklas ar reklamuojant padažus iš paprikų.
Paprikų rūšių yra daug
Pasaulyje žinoma daug paprikų (Capsicum) rūšių, kurios yra sukultūrintos ir daugiausiai vartojamos kaip aštrūs prieskoniai (raudonoji paprika), dažnai jos klaidingai vadinamos pipirais. Tarp jų yra vienametės paprikos (C. annuum), kurioms priklauso tiek saldžiosios, tiek ir aštriosios Chalapos paprikos (netaisyklingai dar vadinamos jelapenais, chalapenais).
Uoginių paprikų (C. baccatum) rūšiai priklauso Pietų Amerikos achi (Aji) paprikos. Datulinių paprikų (C. chinense) rūšiai priklauso aštriausios pasaulio paprikos: naga, habanero (rekordininkė „Pepper X“ priklauso būtent habanero paprikoms). Krūminėms paprikoms (C. frutescens) priklauso Kajeno ir tabasko paprikos. Yra ir daugiau paprikų rūšių.
Taip pat šia tema skaitykite
-
Maisto produktų etiketės – lyg džiunglės
2024-11-26 -
Kaip populiarinti ir brangiau parduoti tradicinius lietuviškus produktus
2024-11-08 -
„Lašiša“ ar „tunas“ iš grybienos – austrai pradėjo spausdinti maistą
2024-10-09
Skaitomiausios naujienos
-
Nustatyti tiesioginių išmokų dydžiai už 2024 metus
2024-11-15 -
Žemdirbiai galės įsigyti besiribojančią žemės ūkio paskirties žemę
2024-11-13 -
Pradedama mokėti likusi išmokų dalis
2024-12-02
(0)