Vilnius. Pandemijos metu mažėja maisto švaistymas namų ūkiuose – tokią išvadą daro Lietuvos vartotojų institutas (LVI), remdamasis Europos šalyse atliktų tyrimų rezultatais.
Tyrimai, atlikti Nyderlanduose, Jungtinėje Karalystėje, Danijoje, Italijoje bei kitose valstybėse, konstatuoja, jog namų ūkiai karantino metu generavo mažiau maisto atliekų, palyginus su laikotarpiu prieš karantiną.
Štai net 26 proc. Nyderlandų, 33 proc. Italijos, 40 proc. Graikijos, 36 proc. Jungtinės Karalystės vartotojų nurodė, jog maisto atliekų kiekis namuose sumažėjo.
Pasak LVI pranešimo, tyrimai rodo, kad vartotojai stiprina pozityvias maisto valdymo strategijas namuose, prisidedančias prie maisto švaistymo mažinimo.
Daugelis vartotojų atidžiau sudarinėja maisto produktų sąrašus, prieš tai apgalvoja meniu ir patikrina tai, ką turi namuose. Maistas perkamas rečiau, tačiau jo vartotojai vienu metu perka daugiau.
Jungtinėje Karalystėje 63 proc. apklaustųjų vartotojų teigė, kad apsipirkinėjo rečiau, o 30 proc. pradėjo išsaugoti likučius. Šie elgesio pokyčiai nulėmė bulvių, duonos, vištienos ir pieno atliekų sumažėjimą trečdaliu.
Italijos tyrėjai teigia, jog karantino metu žmonės turėjo pakankamai laiko išmokti ir (arba) pagerinti maisto planavimo ir laikymo įgūdžius, pasirinkti mėgstamą dietą, tobulinti maisto gaminimo įgūdžius ir geriau įsisavinti buitinę techniką.
Tyrimai pastebi, jog keičiasi vartotojų požiūris į maisto šaldymą, jis pradedamas laikyti efektyvia maisto švaistymo prevencijos priemone. Iki tol vartotojai maisto šaldymą siejo su šviežumo ir skonio praradimu, kokybės sumažėjimu, todėl jį naudojo mažiau.
Sociologinių tyrimų metu vartotojai prisipažino, jog pandemijos metu atsiranda daugiau laiko skirti maisto likučių panaudojimui ir naujų patiekalų gamybai iš jų. Net 25 proc. Nyderlandų vartotojų geriau panaudojo likučius, o 27 proc. namų ūkių išvis susidarė mažiau maisto likučių.
Kas toliau?
Tyrimai rodo, kad atlaisvinus karantino sąlygas, maisto atliekų kiekiai namų ūkiuose vėl pradeda augti.
Jungtinėje Karalystėje atlikto tyrimo duomenimis, 2020 m. pavasarį atlaisvinus karantino sąlygas maisto atliekos namų ūkiuose padidėjo 4,2 proc., nors šis padidėjimas ir nepasiekė prieš karantiną buvusio lygio. Dalis šios šalies piliečių teigė, kad, palengvinus karantino sąlygas, sunku išlaikyti teigiamus elgsenos su maistu pokyčius, nes gyvenimo tempas vėl yra greitesnis ir yra mažiau laiko. Nepaisant to, teigiami maisto tvarkymo pokyčiai išlieka, pranešime nurodo LVI.
Pagal LVI inf.
Taip pat šia tema skaitykite
-
Kaip populiarinti ir brangiau parduoti tradicinius lietuviškus produktus
2024-11-08 -
„Lašiša“ ar „tunas“ iš grybienos – austrai pradėjo spausdinti maistą
2024-10-09 -
Lietuviška jautiena įvertinta tarptautiniame konkurse
2024-10-04
Skaitomiausios naujienos
-
Nustatyti tiesioginių išmokų dydžiai už 2024 metus
2024-11-15 -
Žemdirbiai galės įsigyti besiribojančią žemės ūkio paskirties žemę
2024-11-13 -
Skelbiami nauji pelkių ir natūralių pievų žemėlapiai
2024-11-08
(0)