Vokietija. Jeigu pakeistume 20 proc. suvartojamos jautienos ir ėrienos laboratorijoje užaugintais mėsos baltymais, iki 2050 m. žemės ūkiui priskiriama tarša sumažėtų perpus, rašo tarptautinis mokslo žurnalas „Nature“.
Pasaulinė maisto gamybos sistema išskiria maždaug trečdalį visų šiltnamio efektą sukeliančių dujų, dėl kurių šyla klimatas.
Jungtinių Tautų organizacijos skaičiavimais, taršiausias žemės ūkio sektorius – jautienos gamybos.
Kad atsirastų daugiau vietos ganykloms ir pašarams reikalingų grūdų pasėliams, kertami CO2 sugeriantys miškai. Be to, galvijai išskiria labai daug metano, kuris už CO2 taršesnis 30 kartų.
Bakterijų pagrindu užaugintos mėsos alternatyvos seniai ne naujiena. Tačiau klimato situacijai negerėjant, prognozuojama, kad novatoriški maisto produktai taps dideles pajamas kuriančia pramonės šaka.
Dirbtinė mėsa laboratorijose auginama taikant fermentaciją, analogišką gaminant vyną ar alų: nerūdijančio plieno talpyklose bakterijos arba grybeliai maitinami gliukoze, kad išskirtų maistingus baltymus.
Gliukozės šaltiniai – cukranendrės, runkeliai ar kiti augalai – taip pat užima vietos, tačiau gerokai mažiau nei auginami gyvuliai.
Paskaičiuota, kad, pakeitus penktadalį visos suvartojamos mėsos dirbtine, pasaulio ganyklų plotas sumažėtų, žemės ūkiui reikėtų mažiau vandens.
Laboratorijose užauginti baltymai – idealus mėsos pakaitalas, turintis svarbiausių aminorūgščių. Tačiau vis dar neaišku, kiek pirkėjų atsisakys mėgstamų patiekalų dėl alternatyvos, kuri į mėsą labiau panaši strūktūra nei skoniu.
Taip pat šia tema skaitykite
-
Kaip populiarinti ir brangiau parduoti tradicinius lietuviškus produktus
2024-11-08 -
„Lašiša“ ar „tunas“ iš grybienos – austrai pradėjo spausdinti maistą
2024-10-09 -
Lietuviška jautiena įvertinta tarptautiniame konkurse
2024-10-04
Skaitomiausios naujienos
-
Nustatyti tiesioginių išmokų dydžiai už 2024 metus
2024-11-15 -
Žemdirbiai galės įsigyti besiribojančią žemės ūkio paskirties žemę
2024-11-13 -
Skelbiami nauji pelkių ir natūralių pievų žemėlapiai
2024-11-08
(0)