Sveiko maisto iniciatyva – paskata ūkininkams
2019-05-06

JAV. Kalifornijos restoranai ketina įvesti papildomą nedidelį mokestį už patiekalus, kad taip sukauptomis lėšomis galėtų skatinti ūkininkus užsiimti tausiąja žemdirbyste.

Suinteresuotos viešojo maitinimo įstaigos gali prisidėti prie Kalifornijoje pradėtos įgyvendinti programos „Restore California Renewable Restaurant“ ir į lankytojų čekius įtraukti papildomą 1 proc. mokestį, kad padėtų kovoti su klimato kaita. Pinigai bus skirti viešajam fondui, kuris padės ūkininkams sumažinti anglies dvideginio kiekį maisto gamybos procese, rašo „The Guardian“.

Remiantis programa, ūkininkams bus mokama 10 JAV dolerių už iš atmosferos pašalinto anglies dioksido toną. Šia idėja siekiama ūkininkaujant ir gaminant maistą išlaikyti kuo sveikesnius ir derlingesnius dirvožemius. Žemės ūkyje naudodami mažiau trąšų, kompostuodami atliekas, taikydami tikslingas sėjomainas (kad tie patys augalai tik po ilgesnio laiko augtų toje pačioje žemėje), ūkininkai gali pagerinti dirvožemio gebėjimą absorbuoti anglies dvideginį.

Dojus agro 19 09 10

Iki dabar prie programos prisijungė daugiau kaip 25 restoranai. Tikimasi, kad jų prisijungs dar daugiau.

Remiantis Daugiamete ūkininkavimo iniciatyva (Perennial Farming Initiative) ir jos sukurta programa, mokėjimus rinks Kalifornijos oro išteklių valdyba (California Air Resources Board, CARB) ir panaudos anglies dvideginio mažinimui ūkiuose ir sodybose visoje Kalifornijoje, „skatindama puoselėti sveiką dirvožemį, o tai ne tik padės kovoti su klimato kaita, bet taip pat skatins geresnio, sveikesnio, skanesnio maisto gamybą.“

Restoranai galės būti pažymėti kaip tausojantys aplinką, o ūkininkai gaus papildomų lėšų investuoti į labiausiai klimatui naudingą gamybos praktiką (angl. carbon farming). Tai tokia žemės ūkio praktika ar žemės naudojimo procesas, kuriuo siekiama dirvožemyje ir augmenijoje padidinti saugomą anglies kiekį (sekvestraciją) ir sumažinti šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetimą.

Kalifornija jau dabar yra smarkiai nukentėjusi dėl besikeičiančio klimato. Tai ypač akivaizdu buvo 2018 m. rudenį, kai valstiją nuniokojo miškų gaisrai, taip pat ir dėl nuolatinių sausrų bei potvynių.

Valstija siekia iki 2045 m. ypatingai sumažinti anglies dioksido išskyrimą į aplinką, o ūkininkavimo praktika atlieka svarbų vaidmenį.

Vieno San Francisko restorano šefo Antonio Mjento (Anthony Myint) pradėta Daugiametė ūkininkavimo iniciatyva teigia, kad, išsaugojus 2 proc. planetos dirvožemio organinės anglies kiekio, galima kompensuoti visus į atmosferą patekusius šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekius.

„Ūkininkai ir sodininkai jau seniai kovoja su klimato kaita, – teigia Kalifornijos maisto ir žemės ūkio departamento (CDFA) sekretorė Karen Ros (Karen Ross) spaudos pranešime. –Tokia iniciatyvos siūloma partnerystė yra galimybė maisto pirkėjams ir vartotojams dalytis sprendimais, susijusiais su klimato kaita“.

Nors vartotojai ir maisto įstaigų vadovai jau daugelį metų domisi vietinių ūkių galimybėmis tiesiogiai tiekti savo produkciją jiems, nauja iniciatyva, tikimasi, paskatins klimatui palankių patiekalų atsiradimo tendencija.

Iniciatyvos autoriai atkreipia dėmesį, kad jei nors 1 proc. iš Kalifornijoje veikiančių beveik 100 000 restoranų sėkmingai įvestų naują „klimato kaitos“ mokestį, jie uždirbtų apie 10 mln. JAV dolerių per metus.

„Mes laimingi galėdami kartu su Kalifornijos oro išteklių valdyba ir Kalifornijos maisto ir žemės ūkio departamentu kurti programą, kuri įtrauks visos valstijos virėjus, gamintojus ir vartotojus, kad pereitume prie atsinaujinančios ekonomikos, kuri yra ne tik tvari, bet ir sveika bei klestinti“, – teigia Daugiametė ūkininkavimo iniciatyvos autoriai.

MŪ inf.

Gudinas - mobilioji apacia

(0)

Dėmesio! Atsakomybė už komentarų turinį tenka patiems komentuotojams.

Komentuokite atsakingai, gerbkite kitų nuomonę.

Naujienų prenumerata

Aktualus klausimas
Kaip vertinate Lietuvos žemės ūkio plėtrą, atsižvelgdami į 15 metų narystę Europos Sąjungoje?
Orai