Londonas. Pirmaujanti pasaulyje maisto ingredientų tiekėja pristatė augalinį, neutralaus skonio konservantą, kuris tinka ekologiškai produkcijai ir slopina listeriozės bakterijas.
Aminorūgštis, vitaminus, eterinius aliejus, baltymus ir kitus ingredientus tiekianti įmonė „Prinova“ naująjį produktą pavadino „PlantGuard AM“. Teigiama, kad jis veiksmingas specifinių bakterijų, mielių, pelėsių augimo inhibitorius ir gali slopinti sunkiai aptinkamą Lysteria monocytogenes, kuri nekeičia maisto skonio ir kvapo, tačiau sukelia žmonėms sunkią infekciją.
Naujo konservanto pritaikymo galimybės labai plačios, rašo portalas „Dairy Reporter“. Dėl augalinės kilmės jį galima naudoti pieno produktams, ypač sūriams, taip pat žuviai, mėsai, vaisiams, daržovėms, grūdams ir sultims. Konservanto efektyvumas prilygsta sintetiniams analogams, tačiau lenkia kitas natūralias alternatyvas.
Pasak „Prinova Europe“ techninio skyriaus vadovės Chloeʼos Downs (Klojos Dauns), atlikus išsamius mokslinius tyrimus išskirti geriausi natūralūs konservantai, veiksmingi tik nuo tam tikrų maisto gedimo problemų, pavyzdžiui, slopinantys specifines bakterijas ar saugantys riebalus nuo oksidacijos. Apjungus atskirus konservantus, sukurtas visapusiškai veiksmingas produktas, kuris padeda išvengti riebalų apkartimo ir visų gramteigiamų bakterijų dauginimosi.
Naudojant natūralius konservantus dažnai paaiškėja, kad jie nėra tokie veiksmingi kaip sintetiniai. Be to, pašalinis skonis keičia tradicines gaminio savybes, todėl atgraso vartotojus pirkti, o gamintojus taikyti versle. Vis dėlto „PlantGuard AM“ išgrynino tik efektyviausius natūralių konservantų junginius, kurie nedaro įtakos gaminio skoniui, tekstūrai ar spalvai.
Be pagrindinės versijos įmonė siūlo dar du to paties diapazono augalinius priedus: kartumą slopinantį, riebaluose tirpų antioksidantą, kuris tinka riebiems produktams, pavyzdžiui, kepiniams, ir vandenyje tirpią versiją, skirtą neriebiems produktams, pavyzdžiui, duonai, užtepėlėms, padažams. Visus tris priedus galima derinti tarpusavyje, pageidautina, kuo ankstyvesniame maisto gamybos etape.
Pasak Ch. Downs, visi priedai naudojami mažomis dozėmis, todėl gamintojai bus patenkinti nedidelėmis sąnaudomis, o vartotojai – mažiau apdorotu maistu. Planuojama, kad naujieji konservantai pasieks rinką dar šių metų gruodį.
Taip pat šia tema skaitykite
-
Maisto produktų etiketės – lyg džiunglės
2024-11-26 -
Kaip populiarinti ir brangiau parduoti tradicinius lietuviškus produktus
2024-11-08 -
„Lašiša“ ar „tunas“ iš grybienos – austrai pradėjo spausdinti maistą
2024-10-09
Skaitomiausios naujienos
-
Nustatyti tiesioginių išmokų dydžiai už 2024 metus
2024-11-15 -
Žemdirbiai galės įsigyti besiribojančią žemės ūkio paskirties žemę
2024-11-13 -
Pradedama mokėti likusi išmokų dalis
2024-12-02
(0)