Dimedium 22 05 01 Dimedium 22 05 01
Maistas
Saugomos geografinės nuorodos ženklą gavo lietuviškas šakotis

Kėdainių r. Lietuvoje daugėja produktų, kurių puiki kokybė pripažinta Europos mastu. Saugomos geografinės nuorodos ženklu nuo šiol bus žymimas ir Nijolės Šakočienės kepamas šakotis.

Šakočiai Skaistgirių k. (Kėdainių r.) šeimos ūkyje gaminami jau šimtmetį. Kepėjų prosenelė receptą gavo iš savo parapijos bažnyčios klebono šeimininkės.

Ilgai gaminys tobulinamas ir įgavo specifinių požymių. Žinios apie šio šakočio gamybos būdą ir su juo susiję praktiniai įgūdžiai perduodami iš kartos į kartą.

Bioversija 22 02 02

Išskirtinė Nijolės Šakočienės šakočio gamybos proceso savybė – miltų užplikymas ir tešlos brandinimas. Visame gamybos procese naudojamos tik tradicinės, natūralios žaliavos, lemiančios šio produkto kokybę ir skonį.

Iki 1997 m. šakočiai gaminti ir pardavinėti tik pagal užsakymus, vėliau jais pradėta prekiauti ir kitais būdais. Tai – šeimos verslas, neperžengęs savo ūkio ribų.

Šiandien Lietuva turi jau 10 maisto produktų ir 8 alkoholinius gėrimus, ženklinamus visoje Europoje atpažįstamais ir vertinamais kokybės ženklais: saugomos kilmės vietos nuorodos, saugomos geografinės nuorodos ir garantuoto tradicinio gaminio.

Saugomų geografinių nuorodų sistema Europos Sąjungoje sukurta, siekiant padėti su geografine vietove siejamų produktų gamintojams užtikrinti deramą atlygį už jų gaminius, taip pat ir pavadinimų, kaip intelektinės nuosavybės teisės, apsaugą ES teritorijoje.

Produktų ženklinimas naudingas ir vartotojams, nes jie informuojami apie išskirtinius gaminius.

Šaltinis: ŽŪM
Gudinas - mobilioji apacia 21.03.14

(0)

Dėmesio! Atsakomybė už komentarų turinį tenka patiems komentuotojams.

Komentuokite atsakingai, gerbkite kitų nuomonę.

Norėdami parašyti savo nuomonę – prisijunkite.

Taip pat šia tema skaitykite
Skaitomiausios naujienos
Verslo informacija
Apklausa
Ar ganote melžiamas karves?
Visos apklausos