Kėdainių r. Lietuvoje daugėja produktų, kurių puiki kokybė pripažinta Europos mastu. Saugomos geografinės nuorodos ženklu nuo šiol bus žymimas ir Nijolės Šakočienės kepamas šakotis.
Šakočiai Skaistgirių k. (Kėdainių r.) šeimos ūkyje gaminami jau šimtmetį. Kepėjų prosenelė receptą gavo iš savo parapijos bažnyčios klebono šeimininkės.
Ilgai gaminys tobulinamas ir įgavo specifinių požymių. Žinios apie šio šakočio gamybos būdą ir su juo susiję praktiniai įgūdžiai perduodami iš kartos į kartą.
Išskirtinė Nijolės Šakočienės šakočio gamybos proceso savybė – miltų užplikymas ir tešlos brandinimas. Visame gamybos procese naudojamos tik tradicinės, natūralios žaliavos, lemiančios šio produkto kokybę ir skonį.
Iki 1997 m. šakočiai gaminti ir pardavinėti tik pagal užsakymus, vėliau jais pradėta prekiauti ir kitais būdais. Tai – šeimos verslas, neperžengęs savo ūkio ribų.
Šiandien Lietuva turi jau 10 maisto produktų ir 8 alkoholinius gėrimus, ženklinamus visoje Europoje atpažįstamais ir vertinamais kokybės ženklais: saugomos kilmės vietos nuorodos, saugomos geografinės nuorodos ir garantuoto tradicinio gaminio.
Saugomų geografinių nuorodų sistema Europos Sąjungoje sukurta, siekiant padėti su geografine vietove siejamų produktų gamintojams užtikrinti deramą atlygį už jų gaminius, taip pat ir pavadinimų, kaip intelektinės nuosavybės teisės, apsaugą ES teritorijoje.
Produktų ženklinimas naudingas ir vartotojams, nes jie informuojami apie išskirtinius gaminius.
Taip pat šia tema skaitykite
-
Maisto kainų svyravimų karuselė lėtėja
2024-09-09 -
Išrankiesiems prancūzams patinka kiauliena
2024-08-02 -
EK griežtina reikalavimus dėl užteršimo mikotoksinais
2024-06-27
Skaitomiausios naujienos
-
Žemės ūkio bendruomenė neteko aktyvaus ūkininko
2024-08-26 -
K. Starkevičius: tiesioginės išmokos turėtų pasiekti tik ūkininkaujančius
2024-08-20 -
Ministras stabdo ūkio veiklos žurnalų pildymą
2024-08-30
(0)