


Vašingtonas. Amerikiečių kompanija sukūrė metodą, kuris saugo duoną nuo supelijimo du mėnesius, rašo BBC. Tikimasi, kad ši technologija, kuri gali būti taikoma ir daugeliui kitų maisto produktų apdoroti, sumažins maisto švaistymo mastą.
Maisto švaistymas - didelė problema išsivysčiusiose šalyse. Jungtinėse Valstijose vidutinė šeima per metus išmeta apie 40 procentų maisto produktų. Didelę jų dalį sudaro pelyti pradėjusi duona. Jos kepalai paprastai laikomi plastiko maišeliuose, kurie sulaiko iš duonos garuojantį vandenį ir sudaro idealias sąlygas augti Rhizopus stolonifer grybeliui.
Įprastomis sąlygomis duona pradeda pelyti per 10 dienų, tačiau kompanija „Microzap" teigia, kad jos sukurtas mikrobangų prietaisas sulaiko pelėsio grybelio augimą du mėnesius. Įdomu tai, kad anksčiau mokslininkai naudojo šį prietaisą naikinti salmonelėms ir kitiems mikroorganizmams. Vėliau paaiškėjo, kad mikrobangos vos per 10 sekundžių numarina ir pelėsio sporas.
Prietaisas, kuris išoriškai primena mikrobangų krosnelę, sulaukė didelio kepėjų susidomėjimo, tačiau nerimaujama, kad dėl jo naudojimo išaugs gaminių kaina. Taip pat nežinia, kaip pirkėjai sureaguos į duoną, kuri taip ilgai nepelyja.
Nauja technologija perversmo duonos gamyboje tikriausiai nesukels, tačiau ji gali labai praversti kitose srityse, pavyzdžiui, kalakutienos pramonėje. Praėjusiais metais koncernas „Cargill" atšaukė 16 mln. kilogramų kalakutienos, paaiškėjus, kad ji galėjo būti užkrėsta salmonelėmis.
MŪ inf.
Taip pat šia tema skaitykite
-
Japonai dairosi į Lietuvą – vietos perdirbėjams teks susispausti?
2025-08-21 -
Lietuvos paukštininkystės asociacija atsako į priekaištus dėl salmonelių kontrolės
2025-08-18 -
Kokybės ženklais galės būti žymima ir šiltnamiuose auginta produkcija
2025-08-05
Skaitomiausios naujienos
-
Pakruojo r. oficialiai užfiksuotas žieminių kviečių rekordas
2025-08-25 -
Nemunu atplukdytas rekordinis grūdų krovinys
2025-08-21 -
Jurbarko rajono ūkių veidas: smulkieji traukiasi, stambieji įsitvirtina
2025-08-22
(0)