Kėdainiai. Praėjusią savaitę bendrovė „Nordic Sugar Kėdainiai“ pradėjo naują perdirbimo sezoną. Pirmieji į fabriką vežami ekologiški cukriniai runkeliai, kuriuos perdirbėjams augina vienas partneris.
Derlius iš chemizuotų ūkių laukų turėtų į fabriko teritoriją atvykti rugsėjo pabaigoje–spalio pradžioje.
Optimistinės gamintojų prognozės pradėjus pirmųjų šaknų perdirbimą pasitvirtino – runkelių kokybė palyginti aukšta, o cukringumas svyruoja apie pageidaujamą bazinį 16 procentų. Bendrovė „Nordic Sugar Kėdainiai“ gamina paprastą ir ekologišką cukrų, o prasidėjus naujam sezonui papildomai fabrike įdarbinta apie 40 darbuotojų.
„Šįmet tikimės gero sezono. Galbūt rekordų ir nepasieksime gamindami cukrų, nes gamta, kaip jau nieko nebestebina, ir vėl nepagailėjo žemdirbiams išbandymų, tačiau manome, jog cukraus pagaminsime daugiau negu vidutiniškai per pastaruosius kelerius metus“, – sako bendrovės „Nordic Sugar Kėdainiai“ žemės ūkio direktorius Saulius Mozeris.
Optimizmo teikė buvę saulėti orai, nes saulė ir šiluma leidžia runkeliams kaupti cukraus atsargas. O ir dirvos nėra tokios šlapios, tad runkeliai fabriką gali pasiekti mažiau purvini.
„Dar vasaros pabaigoje imti mėginiai kiek neramino, nes cukringumas runkeliuose nesiekė bazinio, bet pastarosios dienos teikia vilties, kad viskas bus gerai“ – sako bendrovės „Nordic Sugar Kėdainiai“ žemės ūkio direktorius Saulius Mozeris
Augintojų mažiau, bet produkcijos daugiau
Pasak S. Mozerio, nors cukrinių runkelių augintojų skaičius ir sumažėjo pastaraisiais metais, tačiau runkelių plotai nemažėja. Kėdainių cukraus fabrikui žaliavą tiekiantys augintojai iš visos Lietuvos ir net Latvijos šiemet cukriniais runkeliais yra užsėję 11 tūkst. 730 hektarų. Vien Kėdainių rajone šiemet auginamas apie 5 000 ha cukrinių runkelių plotas.
„Šiuo metu mums runkelius augina apie 150 partnerių, nors dar prieš dešimt metų jų turėjome per tūkstantį. Ir tai nestebina – juk einame natūralaus ūkių stambėjimo keliu, ūkiai jungiasi, tad ir augintojų savaime mažėja. Seniau turėdavome daugiau smulkių augintojų, o dabar mažiau, bet didesnių“, - sako žemės ūkio direktorius.
„Nordic Sugar Kėdainiai“ direktorius Arvydas Pretkelis priduria, kad laikotarpiu tarp sezonų įmonė atliko investicijų, kurios siekė apie 2,5 mln. eurų.
„Daugiausiai investavome į aplinkosauginius sprendimus. Mūsų siekis dirbti taip, kad kuo mažiau nepatogumų jaustų kėdainiečiai. Tačiau pažadėti, kad visai nebus kvapų, negalime. Runkeliai yra organinis produktas, tad juos perdirbant neišvengiama kvapo. Tik bandome daryti viską, kad to nepatogumo ir nemalonumo būtų kuo mažiau. Aplinkosaugos klausimai mūsų fabrike yra numeris vienas“, – patikina A. Pretkelis.
„Nordic Sugar Kėdainiai“ direktoriaus Arvydo Pretkelio teigimu, šiemet naujai darbų pradžiai pasiruošta puikiai, daug investuota į aplinkosauginius sprendimus
Ekologiškus runkelius fabrikui tiekia viena įmonė
Ekologišką žaliavą kėdainiečiams nuo 2017 m. augina koncernas „AUGA group“. Pasak įmonės vykdančiojo direktoriaus Tado Baliutavičiaus, šiais metais cukriniai runkeliai užėmė apie 1 500 ha. Šis skaičius, lyginant su ankstesniais metais, nekito. Runkelius įmonė augina įvairiuose šalies regionuose, daugiausia Pietų ir Vidurio Lietuvoje.
Pirmiausiai fabrike perdirbami ekologiškai užauginti šakniavaisiai
„AUGA group“ ūkiuose yra auginamos tos pačios cukrinių runkelių veislės, kaip ir tradiciniuose ūkiuose. Ekologiškiems runkeliams auginti nėra naudojami jokie cheminiai preparatai, tik organinės trąšos.
„Kovoje su piktžolėmis naudojame mechanines priemones – pagal poreikį atliekame akėjimą, tarpueilių purenimą. Runkelių auginimas, ypač ankstyvoje stadijoje vasaros pradžioje, reikalauja ir rankų darbo.
Šis sezonas cukriniams runkeliams buvo kiek sudėtingas. Pavasarį buvo drėgmės perteklius ir šalta, todėl turėjome iššūkių siekdami kokybiškai pasėti sėklas ir atlikti pirmus pasėlių priežiūros darbus. Vasaros pirmoje pusėje fiksuoti stichiniai karščiai neleido pasėliams įprastai augti ir vystytis. Tačiau lietingesnis oras antroje vasaros pusėje padėjo runkeliams intensyviau augti“, – sako T. Baliutavičius.
Derliaus nuėmimo darbai dar vyksta, todėl tikslių duomenų apie šių metų derlių įmonė „AUGA group“ dar neturi. Nepalankios vasaros oro sąlygos greičiausiai turėjo įtakos ir derlingumui, ir cukringumui, tačiau tikslesni duomenys pasimatys nuėmus visą derlių.
Bendrovė „Nordic Sugar Kėdainiai“ cukrinių runkelių perdirbimą planuoja baigti iki Naujųjų metų. Jau pradėtas ir naujų sutarčių pasirašymas 2022 metams.
MŪ inf.
Taip pat šia tema skaitykite
-
Kaip populiarinti ir brangiau parduoti tradicinius lietuviškus produktus
2024-11-08 -
„Lašiša“ ar „tunas“ iš grybienos – austrai pradėjo spausdinti maistą
2024-10-09 -
Lietuviška jautiena įvertinta tarptautiniame konkurse
2024-10-04
Skaitomiausios naujienos
-
Nustatyti tiesioginių išmokų dydžiai už 2024 metus
2024-11-15 -
Žemdirbiai galės įsigyti besiribojančią žemės ūkio paskirties žemę
2024-11-13 -
Skelbiami nauji pelkių ir natūralių pievų žemėlapiai
2024-11-08
(0)