Kaunas. Šermukšnių vaisiai askorbo rūgšties kiekiu lenkia apelsinus, o karotenoidu kiekiu nenusileidžia morkoms. Todėl šermukšnių turėtume ir galėtume vartoti kur kas daugiau, juolab kad dabar yra platus jų veislių pasirinkimas.
Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) mokslininkės dr. Kristina Zymonė ir prof. dr. Lina Raudonė, ištyrusios joniškiečių Rūtos ir Rimanto Stankūnų šermukšnių plantacijoje („RS medelyne“) auginamų šermukšnių vaisių cheminę sudėtį, teigia, kad jų obuolėliai yra puikus askorbo rūgšties, fenolinių rūgščių, flavonoidų, antocianinių, karotenoidų, organinių rūgščių ir cukrų šaltinis.
„Įvertinus šermukšnių biologiškai aktyvių junginių kiekį, tirtas veisles galima suskirstyti į tris grupes“, – pažymi LSMU mokslininkės.
Pasak K. Zymonės, pirmajai grupei galima priskirti sodinių saldžiavaisių šermukšnių veisles Konzentra, Nevezinskaja, Sorbinka, Businka, Alaja krūpnaja, Krasnaja krupnoplodnaja. Šių veislių vaisiai yra oranžiniai, raudonai ar geltonai oranžiniai. Jų vaisiuose sukaupiami daugiausia cukrų, o organinių rūgščių, flavonoidų ir fenolinių rūgščių kiekiai mažiausi, palyginti su kitomis veislėmis.
Antrajai grupei priskiriami sodinių hibridinių veislių Burka, Likiornaja, Mičiurinskaja desertnaja, Titan, Rubinovaja, Granatnaja vaisiai.
Sodiniai hibridai išveisiami kryžminant šermukšnius su tokiais erškėtinių šeimos augalais, kaip gudobelės, aronijos, kriaušės, šliandros, aronijos ir kt.
Mokslininkės teigimu, pastarosios hibridinės veislės pasižymi ne tik didesniu atsparumu aplinkos sąlygoms (tokioms, kaip dirvožemio sudėtis ar oro temperatūra), bet ir geresnėmis skoninėmis savybėmis. Be to, jų užauginami vaisiai didesni, palyginti su natūraliose augavietėse augančių paprastųjų šermukšnių vaisiais.
Hibridinių veislių vaisiai gali būti violetiniai, raudonai rudi, raudoni, jų skonis mažiau sutraukiantis, ne toks kartus. Be to, šių veislių vaisiuose nustatyti ir dideli kiekiai biologiškai aktyvių junginių, vaisiuose gausu antocianinų ir cukrų, tačiau nustatyta mažiausiai karotenoidų ir fenolinių rūgščių. Ypač daug antocianinų yra Likiornaja ir Burka veislių vaisiuose.
Pasak K. Zymonės, dekoratyvinių šermukšnių: Kirster Pink, Red Tip, Esseziani, White Swan vaisiai sudarė trečiąja grupę. Vaisiai įvairių spalvų: balti su rausvais atspalviais, geltoni, oranžiniai. Juose nustatyti didžiausi kiekiai flavonoidų, tačiau kitų junginių, tarp jų ir cukrų, kiekiai mažesni nei kitų veislių vaisiuose.
Specialistė pažymi, kad savo sudėtimi iš jų labai išsiskiria Dodong ir S. aucupariaFructo Lutea veislių vaisiai, kuriuose sukaupiama daugiausia karotenoidų ir askorbo rūgšties.
Lapuose daugiausia biologiškai aktyvių junginių
L. Raudonė teigia, kad šermukšnių augalinių žaliavų ekstraktų pagrindiniai biologiškai aktyvūs komponentai yra chlorogeno ir neochlorogeno rūgštys bei flavonoidų grupės junginiai (kvercetino glikozidai). Šių biologiškai aktyvių junginių daugiau sukaupiama šermukšnių lapuose ir žieduose.
Šermukšnių vaisiai vertingi kaip askorbo rūgšties, karotenoidų ir antocianinių šaltinis. Jie taip pat vertinami dėl specifinės cukrų ir jų alkoholių sudėties, kuri turi įtakos ne tik šios žaliavos skoninėms savybės, bet ir poveikiui.
Atlikus šermukšnių neochrologeno ir chlorogeno rūgščių kiekio palyginimą vaisių, lapų ir žiedų ėminiuose, nustatyta, kad daugiausia šių rūgščių susikaupia lapuose, o mažiausiai – žieduose. Veislės Dodong lapai, vaisiai ir žiedai išsiskiria reikšmingai dideliu bioaktyviųjų junginių kiekiu.
Lietuvos sveikatos mokslų universiteto prof. dr. Lina Raudonė
Galimybės panaudoti įvairiems naujiems produktams
Pasak specialistės, įvairių šalių liaudies medicinos praktikoje vartotos beveik visos šermukšnių teikiamos augalinės žaliavos. Šermukšnių žaliavos naudojamos ne tik sveikatai ir savijautai gerinti, bet ir maisto, pašarų ar grožio srityse.
Jų vaisiai įtraukti į daugelio šalių farmakopėjas kaip polivitamininė žaliava. Gaila, kad ši vertinga augalinė žaliava dėl savo skoninių savybių retai vartojama, nors vien askorbo rūgšties kiekiu lenkia apelsinus.
Palyginus karotenoidų kiekį skirtinguose augaliniuose šaltiniuose, šermukšnių vaisiai nenusileidžia morkoms. Jie dėl turtingos sudėties, kaip sudėtinė dalis, galėtų būti įtraukiami kuriant naujus maisto produktus.
L. Raudonė pažymi, kad išvesta nemažai sodinių ir hibridinių saldžiavaisių veislių, kurių vaisiai dėl vartotojui priimtinesnio skonio gali būti patrauklus funkcinio maisto ingredientas. Dėl unikalios cukrų ir jų alkoholių sudėties, šermukšnių vaisius pravartu rinktis kuriant specializuotus maisto produktus, gali būti diabetikams skirto maisto sudėtinė dalis. Saldžiavaisių veislių vaisiai gali būti naudojami ir desertams gaminti, ne tik perdirbti.
Remiantis mokslinių tyrimų duomenimis, antocianinų gausūs ekstraktai gali būti naudojami nutukimo, dislipidemijos, diabeto prevencijai ir kontrolei, siekiant pagerinti regėjimą.
Vienas iš pagrindinių kompomentų – chlorogeno rūgštis – naudinga sveikatai, sėkmingai taikoma ir maisto maisto (kaip konservantas, emulsiklis) bei kosmetikos (dėl antioksidantinio, senėjimą lėtinančio paveikio) pramonėje.
Atliekant mokslinius tyrimus nustatyta, kad flavonoliaigalėtų būti plačiai taikomi įvairiose srityse: sveikatos (dėl antioksidantinio poveikio, naudos širdies ir kraujagyslių bei imuninei sistemoms), maisto (veikia kaip konservantas, antimikrobinė medžiaga, gali būti pakuočių sudėtinė dalis), kosmetikos (siekiant apsaugoti odą nuo UV spindulių poveikio, odos senėjimo ar pigmentacijos pokyčių) ar net tekstilės pramonėje (pluoštams dažyti, gaminant biologiškai skaidžius pluoštus).
Karotenoidai veikia kaip antioksidantai ir rekomenduojami vartoti sergant įvairiomis lėtinėmis ligomis.
L. Raudonės ir K. Zymonės teigimu, skirtingos šermukšnių augalinės žaliavos ar iš jų pagaminti ekstraktai ir išskirtos atitinkamų junginių frakcijos gali būti naudojamos, kuriant naujus sveikatai palankius maisto, funkcinio maisto produktus, maisto papildus, pašarus, kosmetikos gaminius.
Taip pat šia tema skaitykite
-
Maisto produktų etiketės – lyg džiunglės
2024-11-26 -
Kaip populiarinti ir brangiau parduoti tradicinius lietuviškus produktus
2024-11-08 -
„Lašiša“ ar „tunas“ iš grybienos – austrai pradėjo spausdinti maistą
2024-10-09
Skaitomiausios naujienos
-
Nustatyti tiesioginių išmokų dydžiai už 2024 metus
2024-11-15 -
Žemdirbiai galės įsigyti besiribojančią žemės ūkio paskirties žemę
2024-11-13 -
Pradedama mokėti likusi išmokų dalis
2024-12-02
(0)