Londonas. Britų mokslininkai sukūrė ekologišką ir komerciškai perspektyvų maisto šviežumo indikatorių, kuris parodo, jog produktas yra nesugedęs ir tinkamas vartoti. Manoma, kad ši naujovė pakeis pakuotės žymenis „Tinka vartoti iki...“.
Mokslininkai iš Londono imperatoriškojo koledžo sukūrė elektroninius dujų jutiklius, kurie gali aptikti gedimo metu susidarančias lakiąsias medžiagas, tokias kaip amoniakas ir trimetilaminas. Gamyboje naudojamas celiuliozinis popierius, kuris yra nebrangus ir saugus naudoti maisto pakuotėse, nekenkia aplinkai.
Jutikliai sujungiami su specialiomis mikroschemomis, kurias gali nuskaityti mobilieji įrenginiai. Vartotojas, priglaudęs išmanųjį telefoną prie pakuotės, iš karto gautų informaciją apie maisto šviežumą realiu laiku.
Atlikus pirmuosius laboratorinius tyrimus su žuvies, vištienos produktais, nustatyta, jog jutikliai aptinka net nežymius maisto gedimo dujų pėdsakus ir yra jautresni, palyginti su ligšioliniais prietaisais, rašo portalas „Science Daily“.
Mokslininkai teigia, kad šis išradimas galėtų pakeisti pakuotės užrašą „Tinka vartoti iki...“, kuris yra mažiau patikimas šviežumo ir tinkamumo valgyti rodiklis. Pavyzdžiui, vienas iš trijų Jungtinės Karalystės vartotojų išmeta maistą vien todėl, kad baigėsi jo galiojimo terminas, nors 60 proc. tokių gaminių dar būna saugūs vartoti. Naudojant jutiklius, sumažėtų ne tik maisto ir plastikinių pakuočių atliekų, bet ir vartotojų išlaidos pragyvenimui.
„Nors jutiklių tikslas – apsaugoti žmones nuo sugedusio maisto, jie taip pat padės išvengti apsinuodijimų maistu, kurių pasitaiko net tada, kai vartojamų produktų galiojimo terminas yra tinkamas, – sakė vienas iš autorių dr. Firatas Giūdašas (Firat Güder) iš Londono imperatoriškojo koledžo Biotechnologijų departamento. – Žmonės nori būti tikri, kad jų maistas yra saugus, ir nereikės išmesti produktų vien dėl abejonės, ar juos vis dar galima valgyti. Šie jutikliai yra pakankamai pigūs, todėl tikimės, jog jau po 3 metų juos ims naudoti maisto gamybos įmonės ir prekybininkai.“
MŪ inf.
Taip pat šia tema skaitykite
-
Kaip populiarinti ir brangiau parduoti tradicinius lietuviškus produktus
2024-11-08 -
„Lašiša“ ar „tunas“ iš grybienos – austrai pradėjo spausdinti maistą
2024-10-09 -
Lietuviška jautiena įvertinta tarptautiniame konkurse
2024-10-04
Skaitomiausios naujienos
-
Nustatyti tiesioginių išmokų dydžiai už 2024 metus
2024-11-15 -
Žemdirbiai galės įsigyti besiribojančią žemės ūkio paskirties žemę
2024-11-13 -
Skelbiami nauji pelkių ir natūralių pievų žemėlapiai
2024-11-08
(0)