


Vilnius / Utena. Mėsos perdirbimo įmonių grupė „BIOVELA Group“ pirmoji šalyje pristatė lietuvišką kiaulieną, užaugintą be antibiotikų.
Dietistas Jonas Lapinskas teigia, kad tokią mėsos produkciją verta įtraukti į įvairaus amžiaus žmonių racioną.
Antibiotikai mėsoje – grėsmė veiksmingam gydymui
Antibiotikai naikina bakterijas arba slopina jų dauginimąsi, todėl yra būtini gydant bakterines infekcijas, tačiau vis dar susiduriama su klaidingu įsitikinimu, neva kiaulės antibiotikais gydomos profilaktiškai arba spartesniam augimui. Tokia praktika uždrausta Europos Sąjungoje.
Kai gyvūnai suserga, antibiotikus būtina naudoti pagal gyvūnų gerovės taisykles. Tokius gyvūnus galima skersti tik tada, kai vaistai jau visiškai pasišalina iš jų organizmo.
Mažinant antibiotikų vartojimą ūkiuose, padedame kovoti su pasauline problema – bakterijų atsparumu vaistams. Kuo rečiau naudojame antibiotikus, tuo geriau jie veikia tada, kai tikrai prireikia. Be to, tvarus ūkininkavimas be antibiotikų mažiau kenkia aplinkai.
Pasak dietisto J. Lapinsko, nors Europos Sąjungos reglamentai užtikrina griežtą kontrolę, vis tiek išlieka rizika – jei gyvūnas buvo netinkamai gydomas antibiotikais, mėsoje gali likti bakterijų, kurios tapo atsparios.
Antibiotikų likučių mėsoje gali būti tik tuo atveju, jei ūkyje nesilaikoma griežtų taisyklių ir gyvūnas skerdžiamas per anksti – prieš pasibaigiant vadinamajam karencijos laikotarpiui.
„Kiauliena, užauginta be antibiotikų – labai svarbi ir sveikintina naujovė. Tiek antibiotikų likučiai, tiek dėl jų poveikio mutavusios bakterijos kenksmingos žmogaus sveikatai. Antibiotikų likučiai maiste gali sukelti alergines reakcijas, sutrikdyti žarnyno mikroflorą ir prisidėti prie bakterijų atsparumo vystymosi, o jau mutavusios bakterijos mėsoje gali prisidėti prie antibiotikams atsparių mikroorganizmų plitimo visuomenėje“, – teigia J. Lapinskas.
Raudonos mėsos nauda sveikatai – nenuginčijama
Mitybos specialistai pabrėžia, kad subalansuota ir įvairi mityba yra esminė gerai sveikatai palaikyti – tai taikytina ir mėsos pasirinkimui. J. Lapinsko teigimu, raudona mėsa yra vienas geriausių natūralių vitamino B12, geležies, cinko bei baltymų šaltinių.
„Vitaminas B12 padeda organizmui gaminti raudonuosius kraujo kūnelius, kurie perneša deguonį. Kai trūksta šio vitamino, žmogus gali jausti nuovargį ir silpnumą. Be to, kraujyje gali padidėti homocisteino kiekis – tai medžiaga, didinanti riziką susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis. Lietuvoje šios ligos yra labai dažnos. B12 taip pat reikalingas nervų sistemai, ląstelių atsinaujinimui ir DNR sintezei. Kiaulienoje esantys baltymai padeda išlaikyti raumenų masę ir padeda organizmui atsigauti. Geležis, kaip ir B12, padeda pernešti deguonį, o cinkas stiprina imuninę sistemą“, – nurodo J. Lapinskas.
Pasak dietisto, lietuviška kiauliena vertingesnė už atvežtinę, nes iki parduotuvių lentynų bei pirkėjų stalo keliauja trumpiau.
Pernai Utenoje pradėjusi veikti „BIOVELA Group“ didžiausio pajėgumo kiaulių skerdykla Baltijos šalyse kartu su gamybos procesų optimizavimu leido sukurti pažangiausią tiekimo grandinę. Be to, modernizuota tiekimo sistema prisideda prie tvarumo didinimo, mažina logistikos poveikį aplinkai ir leidžia užtikrinti skaidresnį bei atsakingesnį gamybos procesą.
Taip pat šia tema skaitykite
-
Trumposios maisto tiekimo grandinės galėtų mažinti maisto švaistymą
2025-03-25 -
Kai kuriems maisto produktams siūlo taikyti 5 proc. PVM
2025-03-24 -
Kas pamaitins turistus kaime?
2025-03-17
Skaitomiausios naujienos
-
Saulės elektrinės nukenčia vis dažniau
2025-04-01 -
Gazolio naudojimas ūkyje: nusižengimų beveik nerasta
2025-03-31 -
ŽŪM pritaria siūlymui parduoti valstybinę žemės ūkio paskirties žemę
2025-04-16
(0)