Briuselis. Europos Komisija (EK) pranešė steigianti specialų Maisto kokybės ir sukčiavimo maisto produktų srityje žinių centrą, reaguodama į vartotojams kylantį susirūpinimą dėl maisto kokybės ir su maistu susijusios nesąžiningos veiklos.
Žinių centras - iš Komisijos ir jai nepriklausančių ekspertų sudarytas tinklas - padės ES politikos formuotojams ir nacionalinėms valdžios institucijoms teikdamas prieigą prie naujausių mokslo žinių apie sukčiavimą maisto produktų srityje ir su maisto kokybe susijusius klausimus ir sudarydamas galimybę keistis šiomis žiniomis, nurodoma EK pranešime.
Susirūpinimas dėl sukčiavimo maisto produktų srityje ir maisto produktų kokybės mažina vartotojų pasitikėjimą ir kenkia visai Europos maisto tiekimo grandinei - nuo ūkininkų iki mažmenininkų. Naujausi sukčiavimo maisto srityje atvejai buvo susiję su alyvuogių aliejumi, vynu, medumi, žuvimi, pieno produktais, mėsa ir paukštiena. Be to, vartotojai gali susidurti su nesąžiningos komercinės veiklos atvejais, visų pirma susijusiais su maisto produktais, kurių teikiami skirtingose rinkose ir kurių sudėtis labai skiriasi, tačiau jie teikiami labai panašiose pakuotėse.
„Maistas yra ta sritis, kurioje mokslas gali būti labai tiesiogiai ir akivaizdžiai naudingas piliečiams. Mūsų valgomo maisto kokybė mums visiems yra labai svarbi, o sukčiavimas maisto produktų srityje yra tarptautinio pobūdžio nusikalstama veikla, todėl ES vaidmuo su juo kovojant yra labai aiškus. Maisto kokybės ir sukčiavimo maisto produktų srityje žinių centro veiklos pradžia yra svarbus žingsnis. Jis padės apsaugoti ES maisto tiekimo grandinės vientisumą ir užtikrinti maisto produktų kokybę, daugeliui europiečių skurdamas aiškią pridėtinę vertę", - sakė už švietimą, kultūrą, jaunimo reikalus ir sportą atsakingas Komisijos narys Tiboras Navračičius (Tiboras Navracsics).
Maisto kokybės ir sukčiavimo maisto produktų srityje žinių centras koordinuos rinkos priežiūros veiklą, pavyzdžiui, dėl maisto produktų, kurie keliose ES rinkose siūlomi tokiose pačiose pakuotėse ir tuo pačiu prekės ženklu, sudėties ir juslinių savybių.
Centras naudos ankstyvojo perspėjimo ir informavimo apie sukčiavimą maisto produktų srityje sistemą, pavyzdžiui, vykdydamas žiniasklaidos stebėseną ir teikdamas šią informaciją plačiajai visuomenei; susies valstybių narių ir Komisijos informacijos sistemas, kaip antai, duomenų bazes, kuriose aprašoma tam tikrų didelės vertės žemės ūkio maisto produktų, tokių kaip vynas ar alyvuogių aliejus, sudėtis.
Maisto kokybės ir sukčiavimo maisto produktų srityje žinių centras rengs informacinius biuletenius, sąveikiuosius žemėlapius, duomenų bazes ir reguliarias ataskaitas, taip pat šią informaciją skelbs viešai. Žinių centrą visiškai finansuos EK. Įvairių ekspertų grupių dydis priklausys nuo jų darbo dalyko. Žinių centras, teikdamas mokslo ir politikos formavimo sąsają, papildys ES kovos su sukčiavimu maisto produktų srityje tinklą.
EK, MŪ inf.
Taip pat šia tema skaitykite
-
Kaip populiarinti ir brangiau parduoti tradicinius lietuviškus produktus
2024-11-08 -
„Lašiša“ ar „tunas“ iš grybienos – austrai pradėjo spausdinti maistą
2024-10-09 -
Lietuviška jautiena įvertinta tarptautiniame konkurse
2024-10-04
Skaitomiausios naujienos
-
Nustatyti tiesioginių išmokų dydžiai už 2024 metus
2024-11-15 -
Žemdirbiai galės įsigyti besiribojančią žemės ūkio paskirties žemę
2024-11-13 -
Skelbiami nauji pelkių ir natūralių pievų žemėlapiai
2024-11-08
(0)