


Liuksemburgas. Maisto produktų skonio autorių teisių negalima įregistruoti, nes tai pernelyg subjektyvu, nusprendė Europos Teisingumo Teismas (ETT), taip atmesdamas olandų sūrio gamintojos skundą prieš konkurentus.
ETT nurodė, kad maisto skonio negalima ginti autorių teisių įstatymais, nes jo „negalima identifikuoti tiksliai ir objektyviai“, ne taip, kaip nuotraukos, dainos ar rašytinio kūrinio.
Olandų kompanija „Levola“ įrodinėjo, kad konkurentė „Smilde“ pažeidė jos autoriaus teisę produktu, kurio skonis toks pats kaip jos tepamojo sūrio su žolelėmis „Heksenkaas“.
Bylą ETT perdavė Olandijos apeliacinis teismas, prašydamas nuspręsti, ar šiuo atveju gali būti taikomi Europos autorių teisių įstatymai. Liuksemburge įsikūręs ETT atmetė „Levolos“ argumentus.
Kad būtų galima taikyti autorių teisių taisykles, atitinkamas dalykas turi būti „išreikštas taip, kad jį būtų galima pakankamai tiksliai ir objektyviai identifikuoti“, nurodė Teismas.
„Teismas mano, kad maisto produkto skonio negalima tiksliai ir objektyviai identifikuoti, – sakė ETT. – Ne taip kaip, pavyzdžiui, literatūros, tapybos, kinematografijos ar muzikos darbai, kurie yra tiksli ir objektyvi raiška, maisto produkto skonis identifikuojamas tik remiantis skonio pojūčiais ir patirtimi, kurie yra subjektyvūs ir kintantys.“
Be to, Teismas pažymėjo, kad šiuo metu nėra prieinamos mokslinės technologijos „tiksliai ir objektyviai“ konkretaus maisto produkto skonio identifikacijai, siekiant atskirti jį nuo kitų panašių maisto produktų.
AFP-BNS inf.
Taip pat šia tema skaitykite
-
Trumposios maisto tiekimo grandinės galėtų mažinti maisto švaistymą
2025-03-25 -
Kai kuriems maisto produktams siūlo taikyti 5 proc. PVM
2025-03-24 -
Kas pamaitins turistus kaime?
2025-03-17
Skaitomiausios naujienos
-
Siūlo drausti derlingoje žemėje statyti saulės elektrines
2025-03-19 -
Saulės elektrinės nukenčia vis dažniau
2025-04-01 -
Gazolio naudojimas ūkyje: nusižengimų beveik nerasta
2025-03-31
(0)