Vilnius. Smulkiems augalinio maisto gamintojams bei namų ūkio virtuvėje gaminantiems maistą ir jį tiekiantiems galutiniams vartotojams mažinami reikalavimai veiklai pradėti, bet higieną užtikrinti privaloma.
VšĮ Kaimo verslo ir rinkų plėtros agentūra smulkiems gamintojams, ūkininkams ir trumpųjų maisto tiekimo grandinių dalyviams surengė tiesiogines informacinių renginių transliacijas apie reikalavimus pirminiams augalinio ir gyvūninio maisto gamintojams, gaminantiems maistą namų ūkio virtuvėje ir jį tiekiantiems galutiniams vartotojams.
Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) Maisto skyriaus vyriausioji specialistė-valstybinė maisto produktų inspektorė Algintė Serapinaitė supažindino su reikalavimais pirminiams augalinio maisto gamintojams; smulkiems augalinio maisto gamintojams bei namų ūkio virtuvėje gaminantiems maistą ir jį tiekiantiems galutiniams vartotojams. Lektorė taip pat apžvelgė teršalų kontrolę maisto produktuose ir kalbėjo apie genetiškai modifikuotus organizmus (GMO).
VMVT specialistė pirmiausia pabrėžė, kad ūkininkas gali vykdyti mažmeninės prekybos veiklą prekyvietėse, viešose prekybos vietose ir tiesiogiai tik tuomet, jeigu yra registruotas jo ūkis auginimo veiklai. Tokia veikla reglamentuojama ES teisės aktais. Namų ūkio virtuvėje vykdomą ir tiesiai vartotojui tiekiamą miltinių patiekalų, kepinių gamybą mažais kiekiais reglamentuoja tik Lietuvos teisės aktai.
Praėjusių metų pabaigoje įsigaliojo nauji reikalavimai, skirti smulkiems augalinių maisto produktų gamintojams. Viena esminių sąlygų – vietiniams augalinio maisto gamintojams reikia gerokai mažiau investicijų, įrengiant produkcijos gamybai skirtas patalpas. Supaprastinti Europos Sąjungos teisės aktuose numatyti reikalavimai maisto produktų iš vaisių, uogų, daržovių, grūdų, grybų, riešutų, sėklų, arbatžolių, kavos, prieskoninių augalų gamybos patalpoms, jų dydžiui ir įrengimui. Smulkiesiems gamintojams didelis palengvinimas yra tai, kad vienoje patalpoje leidžiama vykdyti visus gamybos etapus, jeigu išvengiama kryžminės talpos ir gamybos etapai atskirti laiko ir vietos atžvilgiu. Gamybos proceso metu galės būti naudojamas medinis inventorius, tekstilės gaminiai, tačiau jie turės būti tinkamai prižiūrimi ir laiku atnaujinami.
Kokie higienos reikalavimai turi būti užtikrinti, norint mažais kiekiais gaminti maistą? Laukai, kuriuose auginama žaliava produktams gaminti, turi būti apsaugoti nuo taršos; laikymo talpos, įranga, transportas turi būti švarūs. „Kai kurie reikalavimai gali būti taikomi lanksčiai, tačiau maisto saugumo ir minimalius higienos reikalavimus užtikrinti privaloma. Visuose gamybos etapuose turi būti švaru ir laikomasi higienos taisyklių“, - akcentavo lektorė.
Žaliavos prieš gamybos proceso pradžią turi būti kruopščiai peržiūrimos, pašalinamos sugedusios, pažeistos, nesubrendusios žaliavų dalys – tokias naudoti draudžiama. Jeigu gamybos procese bus naudojamas viešai tiekiamas geriamasis vanduo, turi būti atliekami geriamojo vandens mikrobiologiniai tyrimai E. coli ir žarniniams enterokokams nustatyti. O jeigu bus naudojamas geriamasis vanduo iš individualaus gręžinio ar šachtinio šulinio, be šių dar turės būti atlikti cheminiai tyrimai nitritų, nitratų, amonio kiekiams, permanganato indeksui ir kt. savybėms nustatyti.
Europos Sąjungoje (ES) keliami griežti reikalavimai GMO. A. Serapinaitė atkreipė dėmesį, kad VMVT nuolat atlieka maisto produktų, kurių sudėtyje gali būti ar kurie gali būti pagaminti iš GMO, stebėseną. Maisto produktų bei pašarų valstybiniai mėginiai dėl GMO tiriami Nacionaliniame maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institute.
Dažnai veiklą pradedantiems gamintojams daug rūpesčių sukelia reikalavimas paruošti ir maisto produktų etiketėje nurodyti maistingumo deklaraciją. Smulkūs augalinio maisto gamintojai savo produkciją tiekiantys tik vietinei rinkai nedideliais kiekiais nuo šio įpareigojimo, anot VMVT lektorės, yra atleisti. Tai reiškia, kad mažais kiekiais gaminantiems augalinius maisto produktus nereikia atlikti jų gaminamų produktų maistingumo laboratorinių tyrimų ir vertinimų, spausdinti papildomų ženklinimo etikečių.
Smulkiųjų augalinio maisto tvarkymo subjektų veiklos vietos nuo mažmeninės prekybos subjektų bei galutinių vartotojų turi būti nutolusios ne daugiau kaip 100 kilometrų atstumu. Kaip ir vykdant kitas su maisto tvarkymu susijusias veiklas, šios veiklos gali būti vykdomos tik turint pagal veiklos vietą teritorinio VMVT departamento išduotą leidimą.
Per metus smulkieji gamintojai gali pagaminti ir tiekti vietinei rinkai ne daugiau kaip 15 600 kilogramų arba litrų gaminių, iš jų – 2 000 kilogramų džiovintų arba liofilizuotų arbatžolių, kavos, prieskoninių augalų, vaisių, uogų, grybų, daržovių.
Norintiems užsiimti maisto gamybos veikla A. Serapinaitė pataria iš pradžių kreiptis į teritorines VMVT, kurių specialistai suteikia konsultacijas gamybos ir technologiniais klausimais, supažindina su teisės aktų reikalavimais, pataria, kaip tinkamai ir minimaliomis sąnaudomis įrengti gamybos patalpas pagal būtinuosius higienos reikalavimus.
MŪ inf.
Taip pat šia tema skaitykite
-
Ant gležnų pečių – milžiniška atsakomybė
2024-11-21 -
Antimikrobinių medžiagų naudojama mažiau
2024-11-19 -
Išmaniosios technologijos gyvulininkystės ūkyje
2024-11-15
Skaitomiausios naujienos
-
Nustatyti tiesioginių išmokų dydžiai už 2024 metus
2024-11-15 -
Žemdirbiai galės įsigyti besiribojančią žemės ūkio paskirties žemę
2024-11-13 -
Skelbiami nauji pelkių ir natūralių pievų žemėlapiai
2024-11-08
(0)