


Vilnius. Sukaupti blaivumo patikros testų rezultatai rodo, kad daugiausia neblaivių darbuotojų aptinkama žemės ūkio ir miškininkystės bei komunalinių paslaugų sektoriuose.
Centralizuotos darbuotojų blaivumo patikros sistemos dirbkblaivus.lt duomenų analizė rodo, kad per pastaruosius 12 mėnesių nuo 2022 m. birželio bendras neblaivumo atvejų darbe skaičius keitėsi nežymiai.
2022–2023 metų nuasmeninti duomenys rodo, kad mūsų testuojamose įmonėse kasdien su didesniu ar mažesniu „kvapeliu“ į darbą ateina nuo 0,10 iki 0,27 proc. darbuotojų.
„Esu tikras, kad situacija pradedančiose testuotis įmonėse atspindi bendrą situaciją šalies ūkyje, todėl įvertinant bendrą dirbančių žmonių skaičių galima teigti, kad Lietuvoje į darbą kasdien neblaivūs gali ateiti vidutiniškai apie 10 000 darbuotojų“, – komentuoja dirbkblaivus.lt įkūrėjas, IPS direktorius Darius Didžgalvis.
Šių metų duomenimis, blaiviausias yra transporto ir logistikos sektorius čia fiksuota 0,11 proc. neblaivių atvejų.
Kaip teigiama bendrovės pranešime, reikšminga pažanga pastaruoju metu fiksuojama statybose. Buvęs neblaiviausias sektorius, atvejų skaičių sumažino dvigubai – nuo 0,29 proc. iki 0,13 proc. O daugiausiai neblaivių darbuotojų sulaukia žemės ūkio ir miškininkystės (0,21 proc.) bei komunalinių paslaugų (0,20 proc.) sektorių įmonės.
D. Didžgalvio teigimu, duomenys rodo, kad įmonėje įvedus kasdieninę blaivumo patikrą po 2 mėn. neblaivių darbuotojų skaičius sumažėja 2 kartus, o po 3 metų reguliariai taikomos procedūros – 4–5 kartus.
Kaip teigia įmonė, pastebima, kad neblaivių darbuotojų padaugėja vasaros metu – iki 2 kartų. Ypač neblaivios būna Joninės ir diena po jų. Pagal savaitės dienas anksčiau neblaivume pirmavusį pirmadienį dabar pasivijo savaitgaliai bei šventinės dienos, pastaraisiais metais ūgtelėjo atvejų skaičius penktadieniais, ir anksčiau blaiviais buvusiais antradieniais.
Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento duomenimis, 2020 m., lyginant su 2014 m., padaugėjo alkoholį darbe vartojusių asmenų.
2020 m. bent kartą gyvenime alkoholį darbe vartojo 39 proc. dirbančiųjų (2014 m. – 35 proc.), bent kartą per paskutinius 12 mėnesių – 15 proc. (2014 m. – 15 proc.), bent kartą per paskutines 30 dienų – 6 proc. (2014 m. – 5 proc.).
Taip pat šia tema skaitykite
-
Šiaulių kavinė: neaiškios kilmės mėsa ir juodas aliejus
2025-05-14 -
Dėl maisto saugos pažeidimų sustabdyta daržovių perdirbimo cecho veikla
2025-05-07 -
Šiaulių rajone išvažinėti rapsų pasėliai
2025-05-06
Skaitomiausios naujienos
-
Kazlų Rūdos miškuose skelbiama stichinė nelaimė
2025-04-23 -
Bankrutavo „John Deere“ atstovas Nyderlanduose: technika keliauja į aukcioną
2025-04-23 -
Už apgenėtus ir iškirstus medžius – tūkstantinės baudos
2025-04-30
(0)