Lazdijai, sausio 30 d. Lazdijuose gyvenanti Onutė Nedzinskienė prieš pat savo gimtadienį sulaukė malonios staigmenos - jos puoselėjama vazoninė gėlė amorfofalas išskleidė žiedą, kurio aukštis - 70 centimetrų, o paties stiebo aukštis - 1,85 metro. Skleidimosi metu žiedas padidėdavo net 6-7 centimetrais per parą.
Pasigrožėti nuostabaus grožio ir įspūdingo dydžio gėle užsuka daugelis namo gyventojų su šeimomis, kiti miestiečiai. Tik ilgai žavėtis žiedu jiems netenka - augalas skleidžia stiprų nemalonų kvapą. Būtent dėl jo gėlė dar vadinama lavongėle (lot. Amorphophallus titanum).
„Augalo svogūnėlį gavau dovanų 1988 metais, į Lazdijus jis atkeliavo nuo Juodosios jūros", - pasakoja 84 metų O. Nedzinskienė.
Pirmą kartą gėlė pražydo maždaug po septynerių metų. Nedzinskai ne iš karto suprato, kad būtent gėlė skleidžia nemalonų kvapą, todėl keletą dienų abu sutuoktiniai ieškojo, ar nebus kur kambaryje nudvėsusi pelė.
Šiemet amorfofalas žiedą išskleidė jau 11 kartą. 2010-aisiais žydėjo net du kartus - sausio ir gruodžio mėnesį. Žydi visuomet tik žiemą. Peržydėjusį žiedą moteris nupjauna ir augalas tam tikrą laiką ilsisi. Po to, gegužės mėnesį, jis išskleidžia labai gražų lapų skėtį.
Vasarą Nedzinskai augalą sodina šiltnamyje, tarp agurkų, pomidorų ir paprikų. Pernai iškasus iš šiltnamio egzotiškos gėlės svogūnėlį, jis buvo kopūsto dydžio ir svėrė 1 kilogramą. Teko pirkti naują vazoną.
O. Nedzinskienė - Lazdijų rajone žinoma tautodailininkė, kurios namuose daug įvairių augalų. Moteris sako nežinanti jokių ypatingų gėlių auginimo paslapčių, tręšia jas labai retai. „Turbūt gėlės taip gerai auga dėl to, kad mes su vyru įsikūrę bute, kurio langai atsiveria į pietų pusę", - teigė O. Nedzinskienė.
* * *
Amorfofalas yra tropinių ir subtropinių kraštų augalas. Pasaulyje žinoma apie 170 rūšių. Didžiausi augalai išauga iki 2,5 m aukščio, o žiedo skersmuo gali siekti net 1,5 metro.
Augalo gumbai plačiai naudojami tradicinėje japonų virtuvėje. Iš jų gaminamos sriubos, prieskoniai troškintai mėsai, malami lakštiniams, gaminama želatinos pavidalo masė, kuri naudojama ruošiant sojų varškę.
Manoma, kad augalo šakniagumbiuose esančios medžiagos padeda išvalyti žarnyną nuo šlakų ir sumažinti svorį. Kinai amorfogalus augina daugiau kaip 1 500 metų ir vartoja kaip dietinį produktą, padedantį sumažinti cholesterino ir cukraus kiekį kraujyje.
MŪ inf.
Taip pat šia tema skaitykite
-
Visų Šventųjų ir Vėlinių iškilmės: prisimename išėjusiuosius
2024-10-31 -
Žinomas verslininkas A. Alešiūnas nuteistas už sukčiavimą
2024-10-22 -
Netekome Naglio Narausko
2024-10-11
Skaitomiausios naujienos
-
Nustatyti tiesioginių išmokų dydžiai už 2024 metus
2024-11-15 -
Žemdirbiai galės įsigyti besiribojančią žemės ūkio paskirties žemę
2024-11-13 -
Skelbiami nauji pelkių ir natūralių pievų žemėlapiai
2024-11-08
(0)