Kelmė. Genovaitė Bilienė prieš kiekvienas Velykas įmantriausiais raštais išdabina po kelis šimtus kiaušinių. Tai daro jau daugiau kaip pusšimtį metų. Jeigu sudėtų visus savo sukurtus velykaičius, jų susidarytų apie šešiolika tūkstančių.
Genovaitė kiaušinius marginti pradėjo nuo dešimties metų. „Mokiausi iš mamos. Ji prieš kiekvienas Velykas parnešdavo vaškinę žvakę, išlydydavome ir vašku ant kiaušinių piešdavome įvairiausius raštus"- prisimena G. Bilienė. Kartą mokytoja paprašė vaikų atsinešti į mokyklą pačių sukurtą margutį. Genovaitės margutis buvo pripažintas gražiausiu. Tai paakino kruopščiau mokytis marginimo amato.
Kiekvieną pavasarį primargindavo po šimtą kiaušinių. Paaugusi - po kelis šimtus. Margučiai būdavo puiki dovana artimiesiems ir giminaičiams. Dabar puošti kiaušinius raštais pradeda prieš mėnesį. Per tą laiką diena iš dienos dirbdama išmargina apie penkis šimtus velykaičių. Nemažai jų iškeliauja į užsienį ten gyvenantiems lietuvaičiams.
Prisimena vienais metais jų numargino net aštuonis šimtus. Velykos laukiamiausia Genovaitės šventė.
Kūrybinis procesas
Marginimo technologija - tradicinė, žemaitiška. Tik sudėtinga. Ant elektrinės viryklės - indelis su išsilydžiusiu vašku. Į vašką Genovaitė dažo adatėlę ir ant balto virto kiaušinio lukšto vedžioja brūkšnelius, kabliukus, lapelius, išraito įstabiausią raštą. Išraičiusi dalį rašto elementų margintoja pamerkia baltą kiaušinį į geltonus dažus. Ant balto kevalo vašku išpaišyti raštai bus balti. Bet margučiui reikia ir kitokių spalvų. Todėl dalį raštų ar gėlių moteris paišo ant geltono kevalo. Kai vaškas ištirps, šitie raštai ir gėlės bus geltoni.
Genovaitė Bilienė velykaičiams tinkamų raštų ieško knygose, spaudoje, internete. Tačiau daugiausia jų margintojos galvoje, atsineštų iš vaikystės ir jaunystės, sumąstytų per ilgą brandaus amžiaus patirtį. O dažniausia - tai fantazijos vaisius, nes iš kelių dešimčių margučių sunku rasti du visai vienodus margučius
Kartais Genovaitė margučius pamerkia dar ir į kitokius dažus - žalius, raudonus, mėlynus. Margutis įgauna dar daugiau spalvų. Kai išpiešia visus raštus, margučius merkia į juodalksnio nuoviro ir rūdžių mišinį. Palaiko per dieną ar per naktį. Vieni margučiai išeina pilki, kiti - juodi, priklausomai nuo kevalo ir nuo laiko, kurį mirko.
Virti paruoštus margučius G.Bilienė padeda prieangyje. Šaltai laikomi jie nesugenda visą mėnesį. Kai margučių paprašo draugai ar pažįstami, moteris juos sudeda į šaltą pasūdytą svogūnų lukštų nuovirą ir ant mažos liepsnos verda. Virti tenka ilgai, netoli valandos, kad visiškai išsilydytų vaškas ir juodame ar kitos tamsios spalvos fone liktų balti ir kitų spalvų raštai.
„Išvirusius margučius griebiu iš puodo, nuvalau skudurėliu ir karštus ištepu aliejumi, kad blizgėtų. Kartais sumuša pūsles ant delnų nuo karščio," - pasakoja Genovaitė.
Mažos gudrybės
Marginti skirtas kiaušinis turi būti bent savaitės senumo. Ant šviežio nekibs dažai.
Verdant susprogusius ar ridenant sudaužytus margučius, po Velykų praėjus kelioms dienoms, galima pervirti ir valgyti šiltus arba atšviežintus panaudoto mišrainei.
Nevirtas margutis gali laikytis apie mėnesį. Virtas tinkamas valgyti ir po savaitės.
MŪ inf.
Taip pat šia tema skaitykite
-
„Pieno žvaigždės“ turės atlyginti 36 tūkst. eurų žalą buvusiai darbuotojai
2024-10-04 -
Pieno supirkimo punktai greitai taps istorija
2024-10-02 -
Aukcione – buvusi Lančiūnavos žemės ūkio mokykla
2024-09-27
Skaitomiausios naujienos
-
Tiesioginių išmokų avansai – spalio viduryje
2024-10-01 -
Iki laukų su technika – tik pažeidžiant Kelių eismo taisykles?
2024-09-17 -
Keičiamos augalų apsaugos produktų naudojimo taisyklės
2024-09-20
(0)