


Vilnius. Lietuvos paštas išleidžia grafikės, tapytojos Ugnės Žilytės kurtą pašto ženklą, skirtą lietuviškam šakočiui.
Penktadienį pasirodysiantis desertui skirtas pašto ženklas – jau antrasis šios kūrėjos darbas Lietuvos kulinarinio paveldo tema. 2020 m. pasirodė jos kurtas ženklas šaltibarščiams.
Apie šakočio kepimą Europos šalyse jau yra žinoma nuo XV a. Jį kepdavo vienuoliai, kurie šio skanumyno gamybos receptus laikė paslaptyje. Skaičiuojama, kad iš viso pasaulyje šiuo metu egzistuoja net apie 60 skirtingų šakočio receptų, todėl jie gali skirtis ir savo išvaizda, ir skoniu.
Manoma, kad šis saldumynas į Lietuvą iš Vokietijos atkeliavo XIX a. antroje pusėje, kuomet jį pradėta kepti pirmiausiai dvaruose ir klebonijose. Kai kuriuose Lietuvos regionuose jis vadinamas ragiumi, raguotiniu arba bankuchenu – pastarasis žodis kilęs nuo vokiškio šio deserto pavadinimo Baumkuchen (medis-pyragas).
Šių metų pavasarį Kėdainių r. kepėjos Nijolės Šakočienės kepamas šakotis gavo ES saugomos geografinės nuorodos ženklą.
Taip pat šia tema skaitykite
-
Motociklas prapučia galvą nuo darbų
2023-02-03 -
Seni rakandai pasakoja įdomias istorijas
2023-01-27 -
Ūkininkės įkurtame „Bobų radijuje“ nebijoma pasijuokti iš savęs
2023-01-20
Skaitomiausios naujienos
-
Lenkai nenori ukrainietiškų grūdų – vėl išėjo į gatves
2023-01-17 -
Kol ieškoma sprendimų, ūkiai užsidarinėja
2023-02-01 -
Į metalo supirktuvę atvežti padargai tapo eksponatais
2023-01-13
(0)