Basf A1 2024 11 19 Basf m1 2024 11 19
Gyvenimas toks...
Daržininkės kuria naujas tradicijas

Babtai (Kauno r.). Daržininkai džiaugiasi daržovių gausa - vis dar dera pomidorai ir paprikos, visomis spalvomis šviečia moliūgai, rūsiai pildosi bulvių ir morkų, svyra svogūnų ir česnakų pynės, o sandėliukuose rikiuojasi stiklainiai su konservuotomis gėrybėmis. Kaip tik dabar metas pasidžiaugti tuo, kas užauginta savomis rankomis - taip nusprendė aktyvių daržininkių būrelis ir susirinko į šventę.

Kauno rajone, Pagynėje, ūkininkaujančių Dalios ir Edvardo Abukauskų sodyboje susirinkusios moterys surengė gražiausių ir įdomiausių daržovių parodą bei pagal originalias receptūras konservuotų daržovių degustaciją. Kaimynystėje ūkininkaujantys Janina ir Algimantas Pėstininkai visus vaišino didžiuliais cepelinais. Juos gaminant bulvių masei buvo naudotos Soraya veislės bulvės - pasak Janinos, jos vienos krakmolingiausių, tad puikiai tinka cepelinams.

Bioversija m7 2024 11 19

Dalia ir Edvardas Abukauskai daržininkių šventei atvėrė savo sodybos vartus

Dalia Abukauskienė yra tikra daržovių rauginimo meistrė. Ir raugina tik natūraliu būdu, naudodama vien druską, be jokių rūgštinančių priedų. Rauginti agurkai, pomidorai, jalapeno pipirai ir net česnakų žiedstiebiai - tai tik dalis produkcijos, kuri buvo pateikta degustacijai. Turėti savo daržovių rauginimo cechą - Abukauskų svajonė, kuriai jau klojami realūs pamatai.

Dalia su vyru prižiūri 20 arų lauko agurkų lauką ir 16 arų šiltnamius, kuriuose augina pomidorus, šiek tiek paprikų ir baklažanų, o ankstyvajam pavasariniam derliui - įvairių salotų.

Abukauskų šiltnamiuose dar noksta gausus pomidorų derlius -jų užteks iki vėlyvo rudens

Iš Panevėžio rajono atvažiavusi Salvina Kievinienė visus pribloškė dailiai apipavidalintais stiklainėliais su pačiais įvairiausiais pagardais iš daržovių, kurie visi dar ir pažymėti firminiu ūkininkės prekiniu vardu - „Salvinos pagardai". Čia ir adžika, ir konservuotos pupelės, ir baklažanų užtepėlės, ir paprikos su medumi, ir net ryžių su įvairiomis daržovėmis garnyras.

Salvina Kievinienė - puiki šeimininkė ir versli moteris, populiarinanti savo prekinį vardą „Salvinos pagardai"

S. Kievinienės ūkis iš viso užima 37 ha, o daržovėms jame skirta šiek tiek per 4 ha. Didžioji daržovėms skirto ploto dalis užsodinama lauko agurkais. „Per keturiolika vasarų, kiek auginu agurkus, šiemet buvo antri tokie prasti metai. Paprastai iš hektaro priskindavome po 40 tonų agurkų, o dabar tiek priskynėme iš trijų hektarų", - pasiguodė S. Kievinienė pasidžiaugdama bent tuo, kad visą produkciją už gerą kainą pardavė Kėdainių konservų fabrikui.

Daržovių ekspozicija traukė akį spalvų įvairove

Kiekvieną pavasarį S. Kievinienė pati užsiaugina agurkų ir kitų daržovių daigus - vienam hektarui užsodinti reikia apie 22 tūkst. agurkų daigų. Šiemet dėl nepalankių orų ir smarkiai išplitusių pašaknio ligų trečdalį agurkų ploto teko atsodinti iš naujo. Šilnamiuose Salvina taip pat priaugina daugybę įvairių gėlių daigų, kuriuos pati parduoda turguje. „Bendrauti su žmonėmis man tikras malonumas", - šypsosi ūkininkė.

S. Kievinienės keptas moliūgų pyragas, puoštas šviežiomis braškėmis iš jos ūkio

Naujausias S. Kievinienės planas - plėsti braškių plotus, kurių dabar augina 15 arų. Ji didžiuojasi, kad šiemet pati pirmoji į turgų ji atsivežė lietuviškų braškių - Flair veislės. „Auginti braškes man tinka, nes jų derlius būna prieš agurkų derlių, tad nesidubliuoja darbai", - svarsto ūkininkė.

Upytėje (Panevėžio r.) ūkininkaujanti Milda Mikelionienė su vyru Stasiu valdo 80 ha ūkį, o daržoves augina 55 ha. Maždaug po 15 ha skirta svogūnams, bulvėms ir burokėliams, po hektarą kopūstams ir morkoms, o 10-12 ha kasmet užsodinama Pekino kopūstais.

Ūkininkė Milda Mikelionienė į susitikimą atsivežė ne tik Pekino kopūstų, bet ir koleges sužavėjusios čili uogienės, kuri verdama iš 1 kg uogienių cukraus, 250 g acto, 250 g vandens, 150 g čili pipirų ir tiek pat paprikų

„Pekino kopūstai - mūsų strateginė prekė. Jų derlių pradedame imti rugpjūčio pabaigoje, o paskutines gūžes parduodame sausio pabaigoje. Didžiausia problema auginant šias daržoves - kopūstinės kandys, kurios gadina prekinę produkcijos išvaizdą", - pastebi M. Mikelionienė.

„Reikia mokėti džiaugtis tuo, ką turime, ką išauginame savomis rankomis", - tvirtino daržovių augintojai

Daržininkės vienbalsiai sutarė, kad šie metai tikrai ne iš „riebiųjų" - labiausiai daržovių pasėlius kankino sausra ir karštis, tad derlius subrendo gerokai mažesnis negu tikėtasi. Tačiau patyrę augintojai žino, kad po prastų metų būtinai ateis geresni.

„Reikia mokėti džiaugtis tuo, ką turime. Labai norime, kad ši šventė taptų tradiciniu metiniu daržininkyste užsiimančių moterų susibūrimu", - patikina renginio idėjos autorės ūkininkės D. Abukauskienė ir S. Kievinienė.

MŪ inf.

    Gudinas -  23 06 14 + prenumerata 2025
    Setupad-desktop-po tekstu

    (0)

    Dėmesio! Atsakomybė už komentarų turinį tenka patiems komentuotojams.

    Komentuokite atsakingai, gerbkite kitų nuomonę.

    Norėdami parašyti savo nuomonę – prisijunkite.

    Apklausa
    Kiek jūsų ūkyje yra nuosavos ir nuomojamos žemės?
    Visos apklausos