


Vilnius. Vyriausybė pasisakė už tai, kad Lietuvoje reikėtų liberalizuoti iki 65 laipsnių stiprumo naminių alkoholinių gėrimų (naminukės) gamybą. Šį siūlymą teiks Seimui.
Samanės ir kitų tradicinių gėrimų, bet ne daugiau kaip 1 000 litrų per metus, gamybos siūloma leisti imtis kaimo turizmo sodybų savininkams-ūkininkams, kurių yra apie 70, ir sertifikuotų tautinio paveldo maisto produktų gamintojams, kurių yra apie 300.
Žemės ūkio ministerija siūlo pataisas papildyti tokios gamybos prekybos licencijavimu, leisti gėrimus parduoti tik savo kaimo turizmo sodyboje. Be to, norima įpareigoti laboratorijose tikrinti gėrimų saugą ir kokybę.
Teigiama, kad legalizavus naminukę būtų surenkama mokesčių į biudžetą, kartu tai padidintų turistų, kurie atvyktų ragauti istorinio paveldo, srautą.
Šiuo metu Lietuvoje draudžiama namuose gaminti alkoholį, išskyrus savo ar šeimos poreikiams gaminamus natūralios fermentacijos gėrimus iki 18 laipsnių, o alaus – iki 9,5 laipsnių stiprumo.
Seimas pataisas dėl naminės degtinės legalizavimo svarsto daugiau nei dešimtmetį.
Taip pat šia tema skaitykite
-
Siūloma plėsti prijaukintų gyvūnų sąrašą
2025-04-17 -
ŽŪM pritaria siūlymui parduoti valstybinę žemės ūkio paskirties žemę
2025-04-16 -
Baltijos šalių ministrai pasirašė deklaraciją dėl žemės ūkio vizijos
2025-04-14
Skaitomiausios naujienos
-
Saulės elektrinės nukenčia vis dažniau
2025-04-01 -
Gazolio naudojimas ūkyje: nusižengimų beveik nerasta
2025-03-31 -
ŽŪM pritaria siūlymui parduoti valstybinę žemės ūkio paskirties žemę
2025-04-16
(0)