03 06 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2023/06
Naujos lietuviškos vasarinių kviečių ir avižų veislės
  • Dr. Vida DANYTĖ, dr. Andrii GORASH LAMMC Žemdirbystės institutas
  • Mano ūkis

Pastaraisiais metais Lietuvoje sukurtos dvi naujos vasarinių kviečių ir nauja avižų veislės.

Vasarinių kviečių plotai Lietuvoje, palyginti su kitų rūšių javais, nėra dideli. Labiausiai vasarinių kviečių sėklos prireikia ir jų plotai smarkiai išsiplečia po žiemų, kai masiškai iššąla žieminiai kviečiai. Lietuvoje vis dar pasitaiko žieminių kviečių masinio iššalimo atvejų.

Prieš 8 metus Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro (LAMMC) Žemdirbystės institute sėkmingai atnaujinta vasarinių kviečių selekcija. Per šį trumpą selekcijos laiką sukurtos net dvi lietuviškos vasarinių kviečių veislės: Venta DS ir Merkys DS.

Avižų plotų pasaulyje ir Europoje pastaruoju metu mažėja. Tačiau Lietuvoje jie išlieka stabilūs ir net turi tendenciją didėti. Tai sietina su ekologinių pasėlių plotų plėtra, kadangi avižos yra ekologiniams ūkiams tinkantis augalas.

2023 metais registruota nauja avižų veislė Svaja DS. Tai – penkta lietuviška avižų veislė per pastarąjį dešimtmetį. Kiek anksčiau buvo sukurtos avižų veislės Viva DS ir Frekula DS, plikosios avižos Milija DS ir Agoda DS. Viva DS avižos išsiskiria dideliu ir stabiliu hektolitro (saiko) svoriu ir mažu lukštuotumu. Šią veislę labai gerai įvertino ūkininkai ir supirkėjai.

Frekula DS tinkamesnės ekologiniams ūkiams, kadangi šios avižos aukštesnės už veislės Viva DS avižas. Tačiau Frekula DS į Nacionalinį augalų veislių sąrašą buvo įrašyta penkeriais metais vėliau už veislę Viva DS ir dar tik skinasi kelią į rinką.

Veislių Milija DS ir Agoda DS avižas augintojai įvertino labai gerai. Jos į Nacionalinį augalų veislių sąrašą įrašytos 2021 ir 2022 metais, tad dar nespėjo išpopuliarėti.

Venta DS

Vasarinių kviečių veislė Venta DS Lietuvoje registruota 2023 m. Veislės autoriai – LAMMC Žemdirbystės instituto selekcininkai Andrii Gorash, Žilvinas Liatukas, Vytautas Ruzgas, Genetikos ir fiziologijos laboratorija.

Veislės ūkinio vertingumo tyrimuose, atliktuose 2021 ir 2022 m. Valstybinės augalininkystės tarnybos Plungės, Kauno ir Utenos AVTS (augalų veislių tyrimų skyriuose), vidutinis derlingumas buvo 6,7 t ha-1. Didžiausias šios veislės derlius buvo 2022 m. Kauno AVTS – 7,3 t ha-1.

Veislė Venta DS yra vidutinio ankstyvumo. Vegetacijos periodo trukmė labai panaši į standartinės veislės Quintus, bet šiek tiek vėlyvesnė negu veislės Merkys DS, naujosios veislės kviečiai vidutiniškai išplaukėdavo maždaug 2 dienomis vėliau už Merkio DS.

Grūdai vidutinio stambumo, 1 000 jų vidutinė masė buvo 41,7 g. Tyrimo metais išaugintuose grūduose vidutiniškai buvo nustatyta: baltymų – 12,7 proc., glitimo – 24,2 proc., krakmolo – 67,6 proc., vidutinė sedimentacija ir hektolitro masė buvo atitinkamai 41,5 ml ir 74 kg hl -1, kritimo skaičius – 338 s.

Augalų vidutinis aukštis buvo 83,8 cm, jie buvo apie 4,8 cm žemesni negu standartų vidurkis. Veislė labai atspari išgulimui, tai įvertinta 9 balais. Venta DS atspari miltligei, vidutiniškai atspari lapų septoriozei.

Merkys DS

Vasarinių kviečių veislė Merkys DS Lietuvoje registruota 2023 m. Veislės autoriai – LAMMC Žemdirbystės instituto selekcininkai Andrii Gorash, Žilvinas Liatukas, Vytautas Ruzgas, Genetikos ir fiziologijos laboratorija.

Didžiausias šios veislės derlius buvo 2022 m. Plungės AVTS – 6,9 t ha-1. Vidutinis derlingumas 2022 metais Plungės, Kauno ir Kaišiadorių AVTS buvo 6,7 t ha-1, o 2021–2022 m. – 6,4 t ha-1.

Veislė vidutinio ankstyvumo, vidutiniškai išplaukėdavo 2 dienomis vėliau negu standartinės veislės Calixo vasariniai kviečiai ir 2 dienomis anksčiau negu standartinės veislės Quintus.

Grūdai vidutinio stambumo, 1 000 jų vidutinė masė buvo 39,3 g. Tyrimo metais išaugintuose grūduose vidutiniškai buvo nustatyta: glitimo – 26,2 proc., krakmolo – 67,4 proc., kiti vidutiniai kokybiniai rodikliai atitiko šiuo metu I klasės kviečiams taikomus supirkimo ir tiekimo reikalavimus ir atitinkamai buvo: baltymų – 13,4 proc., sedimentacija – 44,9 ml, kritimo skaičius – 350 s, hektolitro masė – 76,2 kg hl -1.

Augalų vidutinis aukštis – 88,8 cm, dvejų metų vidutinis atsparumas išgulimui buvo įvertintas 8,4 balo. Veislės Merkys DS vasariniai kviečiai labai atsparūs miltligei, vidutiniškai atsparūs lapų septoriozei.

Svaja DS

Avižų veislė Svaja DS Lietuvoje registruota 2023 m. Veislės autoriai – LAMMC Žemdirbystės instituto selekcininkai Vida Danytė ir Andrii Gorash.

AVTS buvo tirta 2021–2022 m. Aukščiausias derlingumas buvo 2022 m. Kauno AVTS – 8,83 t ha-1. Vidutinis derlingumas 2021–2022 m. Plungės, Kauno ir Kaišiadorių AVTS siekė 7,63 t ha-1 ir buvo tik 0,2 t ha-1 mažesnis už standartinės veislės Delfin avižų derlingumą.

Veislė Svaja DS vidutinio ankstyvumo – vegetacijos periodas tokios pat trukmės kaip standartinės veislės Delfin avižų.

Svaja DS avižų stiebas aukštesnis už vidutinį. Jos vidutiniškai atsparios išgulimui, atsparios dulkančiosioms kūlėms ir vainikuotosioms rūdims, vidutiniškai atsparios dryžligei. Šios veislės savybės yra palankios ūkininkaujantiesiems ekologiškai.

Grūdų baltymingumas – 13,2 proc., riebalingumas – 3,5 proc. Šie rodikliai geresni už standartinės ir už daugelio tuo pačiu metu tirtų veislių avižas. Vidutinis 2021–2022 m. avižų Svaja DS grūdų hektolitro svoris, kuris buvo 490,0 g l-1, panašus į standartinės veislės (491,2 g l-1). Tačiau 1 000 grūdų svoris buvo 6,66 g mažesnis negu standartinės veislės. Lukštuotumas buvo 0,2 proc. vnt. geresnis už standartinės veislės.