23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2023/02
Turtinga pluoštinių kanapių sudėtis
  • Dr. Karolina BARČAUSKAITĖ LAMMC Žemdirbystės institutas
  • Mano ūkis

Dėl naujų perspektyvų statybose, geotekstilėje, maisto, kosmetikos ir farmacijos pramonėje kanapių populiarumas vėl išaugo. Biologiškai aktyvūs šių augalų komponentai ir jų panaudojimas medicinoje tapo svarbiu mokslinių tyrimų objektu.

Mokslas ir verslas rungtyniauja, kas greičiau rinkai pasiūlys naujų pluoštinių kanapių produktų ar perdirbimo technologijų. Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centre (LAMMC) atliekami įvairūs tyrimai, išbandomos agrotechnologinės priemonės, jų poveikis pluoštinių kanapių biomasės derliui ir jos kokybei. Deja, didesnį tyrimų srities proveržį stabdo vis dar griežtai reguliuojami kanapių auginimo ir naudojimo moksliniams tyrimams įstatymai.

Literatūros šaltinių duomenimis, pluoštinių kanapių auginimas, palyginti su kitais didelės biomasės augalais, daugeliu atvejų yra ekologiškesnis. Priežastis paprasta: kanapės nereiklios dirvožemiui, tręšimui, nereikia brangaus žemės įdirbimo ir augalų apsaugos produktų. LAMMC Žemdirbystės institute tyrimai dažniausiai atliekami su Felina 32 pluoštinių kanapių veisle. Šios veislės augalai yra vienanamiai, subrandina sėklas ir šiaurinio klimato zonoje, jų vegetacija vidutiniškai trunka 135 dienas, perdirbti tinka ne tik stiebai, bet ir sėklos, žiedynai.

Kas lemia derlių

Tyrimais nustatyta, kad, atsižvelgiant į taikytas agrotechnologines priemones, pluoštinių kanapių biomasės derlius 2021 m. svyravo nuo 6,0 t/ha iki 10,5 t/ ha, o 2022 m. – nuo 2,2 t/ha iki 7,2 t/ha.

Derlių lemia ne vien agrotechnologinės priemonės, bet ir klimato sąlygos, t. y. temperatūra ir kritulių kiekis. Žemdirbystės instituto mokslininkas dr. Renaldas Žydelis modeliavo, kiek procentų kanapių derliaus teoriškai prarandama, augalams patiriant temperatūros ir drėgmės trūkumo stresą. Nustatyta, kad Felina 32 veislės kanapės yra jautresnės drėgmės trūkumo sukeliamam stresui. Augalams kenčiant nuo sausros, biomasės derlius gali sumažėti net 43 procentais.

Tyrimų rezultatai atskleidžia, kad kanapių augalai gerokai atsparesni stresui, pasireiškiančiam dėl žemų temperatūrų – nustatytas didžiausias galimas biomasės derliaus sumažėjimas siekė vos 6 procentus.

Cheminių junginių įvairovė

Pluoštinėse kanapėse galima rasti daug įvairių cheminių junginių. Šiuo metu žinoma apie 500 junginių, tačiau mokslininkai geba identifikuoti vis naujus, todėl šis skaičius greitai kinta. Fenoliniai ir aromatiniai junginiai, kanabinoidai, terpenai – tai labiausiai dominančios cheminių junginių grupės dėl jų plataus pritaikomumo įvairiose pramonės srityse.

Agrotechnologinių priemonių, t. y. sėjos tankumo ir tręšimo poveikis antrinių metabolitų koncentracijai skirtingose augalų dalyse pasireiškia skirtingai.

Nustatyta, kad tręšimas mineralinėmis, organinėmis trąšomis ar jų mišiniais mažina kanabinoidų koncentraciją pluoštinių kanapių augaluose, tačiau užauginama daugiau biomasės.

Tręšimas ir augalų sėjos tankis turėjo įtakos eterinio aliejaus kiekiui kanapių žiedynuose. Pavyzdžiui, 2021 m. didžiausias kiekis eterinio aliejaus buvo augaluose, kurie netręšti papildomai ir sėti 35 kg/ ha tankumu.

Svarbu tai, kad tendencija nebūtinai išliks tokia pati ir kitais metais dėl vyraujančių skirtingų meteorologinių sąlygų. Pavyzdžiui, 2021 m. rugpjūtis, kai pradėjo formuotis kanapių žiedynai, buvo vėsesnis ir drėgnesnis nei daugiametė klimato norma Lietuvoje. O 2022 m. priešingai – rugpjūtį vyravo Lietuvai neįprastai karšti ir sausi orai. 2022-ųjų rugpjūtis buvo bene 2 laipsniais šiltesnis nei daugiametė standartinė klimato norma, o kritulių iškrito dvigubai mažiau. Dažnėjant meteorologiniams svyravimams, būtina rinktis lengviau prie ekstremalių klimato pokyčių prisitaikančius augalus.

Žemdirbystės instituto moksliniai tyrimai atskleidžia, kad nelukštentos kanapių sėklos yra mineralų ir biologiškai aktyvių junginių šaltinis. Felina 32 veislės nelukštentos sėklos turi daug kalio, fosforo, kalcio ir magnio. Vartojant jas racionas papildomas ir geležies, mangano, vario, cinko, boro, o jų sudėtyje esantys biologiškai aktyvūs junginiai padeda kovoti su laisvųjų radikalų sukeliamu stresu. Nustatyta, kad skirtingos agrotechnologinės priemonės neturėjo esminio poveikio kanapių sėklų mineralinei sudėčiai.

Būtų tikslinga atlikti tyrimus su kitomis pluoštinių kanapių veislėmis ir palyginti jų mineralinės ir cheminės sudėties skirtumus, tačiau tyrimai brangūs, jiems reikia specialių leidimų, todėl be išorinio finansavimo juos įgyvendinti yra sunku.

Lietuvoje augintose Felina 32 veislės kanapėse identifikuoti 73 lakieji junginiai, nepriklausomai nuo tirtų agrotechnologinių priemonių. Tyrimai atskleidė, kad Felina 32 veislės kanapių eteriniuose aliejuose vyrauja seksviterpenai, tarp kurių identifikuoti šie pagrindiniai: kariofilenas, humulenas, kariofileno oksidas ir humuleno epoksidas II.

Lakieji junginiai – biologiškai aktyvūs junginiai, suteikiantys augalams aromatą. Būtent jie atsakingi už specifinį pluoštinių kanapių aromatą, kuris, kaip manoma, atbaido kenkėjus. Lakieji junginiai pasižymi antimikrobinėmis, antioksidacinėmis ir savybėmis nuo uždegimų, yra naudojami kaip natūralūs konservantai ar kvapikliai įvairiose pramonės šakose (maisto, kosmetikos, farmacijos).

Taigi pluoštinės kanapės, jų dalys yra puikus natūralių konservantų šaltinis, kurį galima naudoti maisto pramonėje, kosmetologijoje, farmacijoje ir kt.

Atlikus pluoštinių kanapių biomasės formavimosi potencialo tyrimus Lietuvos klimato sąlygomis ir biomasės cheminės sudėties pokyčius, galima teigti, kad kanapės gali būti alternatyvūs augalai sėjomainoje. Tačiau taikomos auginimo technologijos turėtų būti parinktos individualiai, atsižvelgus į tai, kokiam tikslui bus naudojamos pluoštinės kanapės.

***

Dėl unikalių savybių kanapių šeimos augalai yra vieni iš seniausių sukultūrintų pasaulyje. Kanapės tūkstančius metų buvo naudojamos pluoštui, virvėms, aliejui, tačiau XIX a. jų svarba ėmė mažėti ne tik išpopuliarėjus medvilnei ir sintetiniam pluoštui, bet ir dėl šių augalų sąsajų su psichoaktyviomis medžiagomis.

***

Kanapių preparatai gali būti naudojami kaip maisto papildai. Kanapių sėklų aliejus pasižymi dideliu egzogeninių riebalų rūgščių ir polinesočiųjų riebalų rūgščių kiekiu. Aliejuje yra linolo ir α-linoleno rūgšties, kurios yra nepakeičiamos riebalų rūgštys, tad norint užtikrinti pakankamą jų kiekį organizme būtina vartoti įvairios kilmės maisto produktus.