23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2023/01
„Agromek“ grįžo visu pajėgumu
  • Eulalija JONUŠKIENĖ, Danija
  • Mano ūkis

Didžiausia žemės ūkio paroda Šiaurės Europoje „Agromek“ Herninge (Danija) surengta po ketverių metų pertraukos. Nepaisant pasaulį sudrebinusios COVID-19 pandemijos ir karo, 42-oji paroda ne tik nenusileido vykusiai 2018-aisiais, bet ir ją aplenkė.

Atidarymo ceremonijoje „Agromek“ komiteto pirmininkas Sten’as Andersen’as (Stenas Andersenas) pabrėžė, kad labai svarbu ruoštis ateičiai ir žiūrėti į priekį, ypač dabar, kai pasaulį purto krizės, kurių dauguma neigiamai veikia ir žemės ūkį. „Pasauliui, Danijai, verslams, parodos dalyviams ir svečiams daug kas nutiko per šiuos ketverius metus. Tenka kovoti su COVID-19 pandemijos, karo, energetikos ir trąšų krizių padariniais. Tai, kad po ketverių metų užpildėme parodų centro „MCH Messecenter Herning“ sales, mums ir dalyviams reiškia daug“, – per atidarymą sakė S. Andersen’as. Ir iš tiesų – paroda grįžo visu pajėgumu. Mat ankstesniąją aplenkė ne tik dalyvių skaičiumi (dabar dalyvavo 542, o 2018 m. – 540), bet ir veiklų bei renginių mastu.

Netikėtas Ukrainos atstovavimas

Atidaryme dalyvavo Ukrainos ambasadorius Mykhailo’as Vydoinyk’as (Mykailo Vydoinikas), kuris ne tik sakė kalbą apie dabartinę situaciją šalyje, bet ir perkirpo „Agromek 2022“ atidarymo juostelę. Ambasadoriaus teigimu, Ukraina dar prieš karą labai laukė parodos ir norėjo įrengti stendą. Netikėta, bet net dabartinėmis aplinkybėmis Herninge 8 šalies įmonės demonstravo ukrainietišką žemės ūkio techniką. „Mes išgyvensime, viską po truputį atkursime. Informacinių technologijų sektorius, statybų pramonė ir žemės ūkis mums taps pagrindinėmis ateities augimo sritimis. Žinoma, viską atstatyti kainuos labai daug, tad Ukrainai ir toliau reikės jūsų pagalbos“, – sakė M. Vydoinyk’as pabrėždamas, kad didžiuojasi savo šalies žemdirbiais, kurie nepasiduoda ir sunkiai dirba vykstant karui.

Pasak Ukrainos darbdavių asociacijos, kurios komanda taip pat dalyvavo parodoje, generalinio direktoriaus Ruslan’o Illichov’o (Ruslanas Iličiovas), nepaisant to, kad šalies įmonėse dažnai nėra elektros net 15 val. per parą, sunku dirbti ir gaminti, jos net tokiomis sąlygomis geba būti konkurencingos ir pristatyti savo gaminius pirmaujančiose pasaulio parodose. Tai šios šalies žemės ūkio technikos gamintojoms buvo labai svarbu, nes dėl Rusijos pradėto karo dalis jų prarado net iki 70 proc. vidaus rinkos.

Paroda traukia dideles įmones

Tarp „Agromek 2022“ dalyvių buvo tokios žinomos bendrovės, kaip „John Deere“, „Valtra“, „New Holland“ (žemės ūkio mašinos), „DeLaval“, „BouMatic“, „Lely“ (gyvulininkystės ūkių įranga) ir kt. Savo stendą turėjo ir Lietuvos inovatyvių biotechnologijų įmonė „Bioenergy LT“. Tarp 542 dalyvių – atstovai iš 21 šalies, dalyvavo ir 10 tarptautinių delegacijų. Vis dėlto daugiausia buvo Danijos žemės ūkių įmonių, kurios, tenka pripažinti, demonstruotais eksponatais tikrai nenusileido tarptautinėms bendrovėms.

Dauguma „Agromek“ dalyvių ištikimi – dalyvauja parodoje jau daugelį metų. Tačiau vis prisijungia ir naujų įmonių. Pirmą kartą savo eksponatus demonstravo viena didžiausių žemės ūkio technikos gamintojos „Fendt“ atstovių Danijoje „TBS Maskinpower“. Bendrovė teigiamai įvertino sprendimą dalyvauti parodoje. „TBS Maskinpower“ generalinio direktoriaus Jan’o Garderi’o (Janas Garderis) teigimu, gyvas bendravimas padeda užmegzti stipresnį ryšį tarp darbuotojų ir klientų. „Esame tikri, kad tai lemia klientų norą rinktis mus kaip paslaugų ir verslo partnerį“, – sakė įmonės generalinis direktorius. Parodoje debiutavo ir Danijos technologijų įmonė „SteerGuide“, siūlanti automatinio vairavimo sprendimus senesnei technikai. Pasak bendrovės savininko Jeppe’o Frølund’o Jensen’o (Jepas Frolundas Jensenas), įmonė parodoje sulaukė didelio lankytojų dėmesio. Jis mano, kad didžiausias „Agromek“ privalumas – suteikta galimybė realiai pademonstruoti savo gaminius ir jų veikimo principus.

Daug dėmesio žinių ir patirties sklaidai

Anot „Agromek“ komiteto pirmininko, labai svarbu dalytis žiniomis ir patirtimi, tad parodoje ne be reikalo surengta daugiau nei 150 renginių ir veiklų. Pavyzdžiui, atskira erdvė skirta ateities inovacijų pristatymui, kur vyko ir šios tematikos diskusijos. Kiekvieną dieną gvildentos vis kitos temos, ekspertai dalijosi įžvalgomis, kaip su naujausiomis technologijomis žemdirbiams lengviau ir greičiau įgyvendinti žaliojo kurso reikalavimus.

Danija – viena pirmaujančių šalių biodujų srityje, tad daug dėmesio skirta ir šiai temai. Veikė netgi atskira biodujų salė, kuri buvo išklota žaliais kilimais, simbolizuojančiais tvarumą. Įmonės pristatė, kam ir kaip šalyje naudojamos biodujos, diskutuota apie jų ateities perspektyvas. Pasak diskusijose dalyvavusio biodujų gamybos įmonės „Bioman“ atstovo Birger’io Parsberg’o Olesen’o (Birgeris Parsbergas Olesenas), pereiti prie ekologiškų degalų alternatyvų labai svarbu visiems, mat vien Danijoje transporto priemonės išskiria 28 proc. visų šalies emisijų.

Taip pat vyko Danijos geriausių veislių mėsinių ir pieninių galvijų paroda. Lankytojai turėjo galimybę ne tik pasigrožėti išpuoselėtais ūkiniais gyvūnais ir stebėti, kaip jie šukuojami, prausiami, melžiami, bet ir jų įsigyti – vyko aukcionas.

Nauji eksponatai

Parodoje buvo šios pagrindinės eksponatų kategorijos: žemės ūkio technika; traktoriai ir kombainai; pasėlių valdymas; gyvulininkystės ūkių įranga; energija; žinios ir paslaugos; statyba, keliai ir parkai. Buvo net 65 nauji eksponatai, iš kurių 17 niekada anksčiau nedemonstruoti Europoje. „Agromek“ komisija kiekvieną iš jų vertino žvaigždutėmis nuo vienos iki trijų. Tris žvaigždutes skyrė 19, dvi – 24, vieną – 22 eksponatams. Gavusieji dvi ar tris žvaigždutes (tokių buvo 21) varžėsi dėl „Agromek 2022“ apdovanojimų, kurie įteikti septynioms įmonėms:

  • „Assentoft Silo“ – už azoto generatorių, skirtą sandariai saugoti grūdus (augalų tvarkymo kategorija).
  • „JH Hyppig Udslusning“ – už automatinę mėšlo valdymo sistemą kiaulių aptvaruose (ūkinių gyvūnų įrangos kategorija).
  • „Best Farm“ – už valdymo sistemą Pig-Signal, skirtą paršavedėms kiaulininkystės ūkiuose stebėti (žinių ir paslaugų kategorija).
  • „Agro Bag“ – už automatinę didmaišių iškrovimo platformą (žemės ūkio technikos kategorija).
  • „Herborg Maskinforretning“ – už elektrinę pavarų dėžę, įdiegtą traktoriuje John Deere 8R 410 E-IVT (traktorių ir kombainų kategorija).
  • „BioCover“ – už jutiklių, kurie matuoja azoto efektyvumą tiekiant srutas, sistemą (žemės ūkio technikos kategorija).
  • „Agrifarm“ – už nulinių emisijų tvartuose koncepciją, kuri sumažina metano ir amoniako kiekį, neutralizuoja nemalonius kvapus (ūkinių gyvūnų įrangos kategorija).

***

„AGROMEK 2022“:

  • surengta 42-ąjį kartą;
  • užėmė 100 000 m2 plotą;
  • 542 dalyviai;
  • daugiau nei 150 renginių ir veiklų;
  • 40 015 lankytojų, įskaitant 10 užsienio delegacijų ir 3 718 svečių iš 56 šalių.