23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2022/12
Vokiečių triumfas „Metų traktoriaus“ rinkimuose
  • Gitana KEMEŽIENĖ Žurnalo „Mano ūkis“ redaktorė, „Metų traktoriaus“ rinkimų komisijos narė
  • Mano ūkis

Tarptautinio konkurso „Metų traktorius 2023“ pagrindinis apdovanojimas atiteko Fendt 728 Vario, geriausiu standartiniu pripažintas McCormick X6.414 P6-Drive, geriausiu specialiosios paskirties – New Holland T4.120 F, tvariausiu traktoriumi – JCB Fastrac 4220 iCon.

Startavęs metų pradžioje, kai traktorių gamintojai buvo pakviesti dalyvauti rinkimuose, birželį Milane įgavęs aiškius kontūrus, mat jau pristatyti dalyviai, konkursas „Metų traktorius 2023“ finišą pasiekė lapkritį Bolonijos žemės ūkio ir sodininkystės technikos parodoje EIMA – pirmą jos dieną paskelbti keturių nominacijų laimėtojai. Apdovanojimų ceremonijos vietą organizatoriai rinkosi iš dviejų parodų – SIMA (Paryžius, Prancūzija) ir EIMA (Bolonija, Italija). Daugumos konkurso komisijos narių balsai lėmė, kad pasirinkta EIMA, kurioje paprastai pristatoma gana daug specialiosios paskirties technikos, o šiųmečiame konkurse specialiosios paskirties traktorių dalyvavo daugiausia.

Pasak konkurso koordinatoriaus ir komisijos pirmininko Fabio‘aus Zammaretti‘ o (Fabijaus Dzamerečio), 26-ąjį kartą surengti geriausio traktoriaus rinkimai šiemet vyko labai intensyviai, traktorių bandymai skirtingose šalyse pareikalavo nemažai komisijos narių laiko ir ištvermės, o techninių parametrų analizė ir palyginimas – kruopštaus ir atsakingo darbo. „Profesionalios komandos darbo rezultatas – iš 16 modelių atrinkti 4 nominacijų laimėtojai, kurie išsiskiria pažangiomis technologijomis ir sprendimais. Dabar belieka laukti kitų metų išskirtinių šio sektoriaus naujovių“, – per laimėtojų paskelbimo ceremoniją sakė F. Zammaretti‘s.

Specialiai į Italiją iš Indijos atvykęs pagrindinės konkurso rėmėjos BKT bendrojo valdymo direktorius Rajiv‘as Podd‘as (Radživas Podas) taip pat pabrėžė naujovių ir inovacijų svarbą. „Didžiuojamės galėdami remti šį apdovanojimą, nukreiptą į žemės ūkio ateitį. Inovacijos, technologijos ir paskata daryti daugiau ir geriau, laikantis tvarumo, iš tikrųjų yra ir BKT varikliai, nuolat skatinantys mus gaminti padangas su vis patobulintomis savybėmis, kad puikiai tiktų kiekvienai situacijai“, – kalbėjo BKT atstovas.

Ateinančiais metais BKT planuoja žurnalistus ir rinkimuose dalyvaujančių gamyklų atstovus pakviesti į Indiją ir surengti įvadinį konkurso renginį, kai pristatomi visi dalyviai.

„Metų traktoriaus“ konkursui 16 modelių pateikė 13 traktorių gamintojų, tarp kurių ne tik konkurso senbuvės „Fendt“, „John Deere“, „New Holland“, „Valtra“, „Antonio Carraro“, „Claas“, „Landini“, „Massey Ferguson“, „McCormick“ ir „Regitrac“, bet ir naujos įmonės – britų JCB, turkų „Basak“, italų BCS.

Šiais metais finalinės atrankos nuspręsta nerengti, leidžiant dėl apdovanojimų varžytis visiems modeliams, juolab kad taisyklėse numatytų 5 kandidatų riba peržengta tik specialiosios paskirties nominacijoje. Dėl pagrindinio „Metų traktoriaus“ apdovanojimo varžėsi penki modeliai, dėl „Geriausio standartinio traktoriaus“ – trys, o dėl „Geriausio specialiosios paskirties traktoriaus“ – aštuoni traktoriai. Į „Tvaraus traktoriaus“ apdovanojimą pretendavo visi 16 konkurso dalyvių.

Pagrindinio „Metų traktoriaus“ apdovanojimo, taip pat kitų trijų nominacijų laimėtojus komisija atrinko, gerai išanalizavusi kiekvieno modelio techninius parametrus, taip pat komisijos nariai turėjo galimybę nemažai traktorių asmeniškai išbandyti ir lauko bandymuose. Šiemet lauko bandymus komisijos nariams surengė „Antonio Carraro“, „Basak“, BCS, JCB, „Landini“, „McCormick“ ir „New Holland“, kompanija „Fendt“ organizavo bendrą pristatymą Vokietijoje, „Valtra“ – demonstracinį turą po Europą. Geriausią Europos rinkoje traktorių renka 25 šalių žemės ūkio technikos žurnalistai.

Apdovanojimą pelnė septintą kartą

Pagrindinį apdovanojimą pelnė ir „Metų traktoriumi 2023“ tapo Fendt 728 Vario. Tai jau septintasis vokiečių technikos gamintojos „Fendt“ triumfas geriausio traktoriaus rinkimuose. Beje, „Metų traktoriaus“ titulą šios gamintojos mašinos per visus 26-erius konkurso metus yra pelniusios daugiausia kartų.

Šių metų laimėtojas – naujo dizaino septintosios kartos galingiausias 700 serijos (ją sudaro 5 modeliai) traktorius, kuriame sumontuotas visiškai naujas AGCO Power 6 cilindrų 7,5 l tūrio 283 AG variklis, specialiai perkurtas atsižvelgiant į galios spektrą. Papildomos galios sistema Fendt DynamicPerformance (DP), kuri nėra susieta su važiavimo greičiu ir veikia tik dinamiškai, galingiausiam serijos modeliui suteikia papildomai 20 AG tada, kai to reikia. Tad Fendt 728 Vario maksimalus galingumas siekia 303 AG.

Traktoriuje sumontuota nauja transmisija, nauja hidraulinė sistema, aušinimo įranga ir saugi 4 kategorijos salono filtravimo sistema. Tarp naujų funkcijų – atskiri priekinę ir galinę ašis varantys hidrauliniai varikliai, pastovi 4 ratų pavara, automatiškai reguliuojama, kad sukibimas būtų geriausias, Fendt iD mažo greičio koncepcija, integruota Fendt VarioGrip padangų slėgio kontrolės sistema, kuri padidina sąlyčio su žeme plotą ir traukos jėgą iki 8 procentų. Traktorius išsiskiria manevringumu, labai mažu svorio ir galios santykiu, naujos kartos priekiniu krautuvu, naujos kokybės vairuotojo sėdyne su ergonomikos ir komforto funkcijomis, taip pat skaitmeniniu FendtONE valdymu.

Sėkmė nusišypsojo ir italams

Italų technikos gamintoja „Argo tractors“ pristatė kandidatus dviem nominacijoms. McCormick X6.414 P6-Drive atiteko „Geriausio standartinio traktoriaus 2023“ apdovanojimas. Techniniais sprendimais jis nurungė turkų Basak 5120 ir italų New Holland T5.100 S.

Traktoriuje McCormick X6.414 P6-Drive sumontuotas 4 cilindrų 123 AG vardinės galios FPT NEF45 variklis. Vienas svarbiausių šio traktoriaus išskirtinumų – dinaminė automatizuota Argo tractors P6-Drive transmisija, siūlanti 6 pavaras 4 diapazonuose. McCormick High Visibility kabinoje panaudotos kokybiškos automobilių pramonės medžiagos, pati kabina su mechanine pakaba ir galiniais amortizatoriais. Dėmesys dizainui ir funkcionalumui matyti ir ergonomiškai išdėstytuose valdymo prietaisuose, tarp kurių 12 colių jutiklinis ekranas ir daugiafunkcė „viskas viename“ valdymo svirtis. Traktoriui universalumo suteikia tiksliojo ūkininkavimo technologijos ir traktoriaus pritaikymas komunalinių paslaugų segmentui.

Septynis konkurentus savo techninėmis charakteristikomis nurungusio ir geriausiu specialiosios paskirties traktoriumi pripažinto Italijoje gaminamo New Holland T4.120 F dizaino koncepcija, taip pat ir valdymo ekranas, perimta iš aukštesnės klasės šios gamintojos traktorių. Visi V etapo emisijų reikalavimams įgyvendinti reikalingi komponentai (DOC ir SCS) sumontuoti po variklio dangčiu ir nedaro jokios įtakos traktoriaus dydžiui ar matomumui.

Traktoriaus kabinos triukšmo lygis (72 dB (A) – mažiausias tarp šios klasės traktorių. Atnaujintos hidraulinės sistemos specifikacijos, traktorius parengtas automatinio vairavimo ir telematikos funkcijoms.

Britiško traktoriaus tvarumo paslaptis

Didžiosios Britanijos gamintojos JCB atnaujintas Fastrac 4220 iCon pripažintas „Tvariu traktoriumi 2023“. Šis traktorius, nepaisant didelių gabaritų, yra labai judrus dėl daugybės vairavimo parinkčių, įskaitant vadinamąjį „krabo“ režimą. Tarp šio traktoriaus išskirtinumų – ABC ir išoriniai diskiniai sustiprinti stabdžiai standartinėje įrangoje, bepakopė transmisija, tolygus svorio paskirstymas, unikali automatiškai išsilyginanti (aktyvi) hidropneumatinė pakaba, užtikrinanti komfortišką operatoriaus darbą.

Svarbiausia šio traktoriaus naujovė – iCon porankis su nauja operacine sistema, konfigūruojamu valdymu ir galimybe susikurti iki 50 profilių, kad kiekvienas operatorius su skirtingais padargais galėtų dirbti pagal savo nustatymus, pvz., transmisijos režimus, hidraulikos jungtis ir pan. Porankyje integruotos GPS, ISOBUS ir kitos ryšio sistemos, tokios kaip mašinų parko valdymas ir išankstinė gedimų diagnozavimo sistema, o tai sumažina papildomų ekranų poreikį.

Taigi, visiškai nauja elektroninė valdymo sistema, užtikrinanti aukštesnį našumo ir patogumo lygį, daro šį Didžiojoje Britanijoje gaminamą traktorių patikimesnį, efektyvesnį, saugesnį, patogesnį, labiau prijungtą, kartu ir tvaresnį, nes leidžia mažinti sąnaudas ir poveikį aplinkai.