23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2022/12
Robotai užvaldo laukus
  • Mano ūkis

Prieš 5 metus autonominių ir 4.0 žemės ūkio reikalavimus atitinkančių mašinų pasiūla buvo tik blyškus tradicinių įrenginių rinkos fonas. Šiandien ne vien startuoliai, bet ir didelės korporacijos juda automatizavimo ir alternatyvių energijos šaltinių paieškos keliu. Šią tendenciją atspindėjo Italijoje vykusios tarptautinės parodos EIMA paviljono „EIMA Digital“ ekspozicija, kurioje autonomines mašinas pristatė dvi dešimtys kūrėjų, tarp jų „Farmdroid“, „Robotti“, „Naio“ ir kt.

Dauguma mašinų sukurta labai specifinėms užduotims ar siauram darbų spektrui atlikti. Viena iš jų – MoonDino pelnė EIMA parodos apdovanojimą. Tai autonominis robotas mechaniniam ryžių lauko ravėjimui, kuris gali darbuotis ir vandens apsemtuose pasėliuose. Įrenginį pristatė italų kompanija „ ArvaTec srl“. Mašina varoma elektra, akumuliatorius įkraunamas naudojant įmontuotą saulės bateriją, todėl ji gali nepertraukiamai veikti iki dviejų mėnesių. Įranga aprūpinta GPS + RTK technologija, užtikrinančia judėjimo tikslumą pagal sėjos metu sudarytus žemėlapius.

Kitas „EIMA Digital“ lankytojų dėmesį patraukęs robotas – Bolonijos startuolio „Field Robotics“ sodams sukurta mašina, galinti traukti mulčiavimo agregatą ar purkštuvą bei naudojama kaip transportavimo platforma. Ant jos gali būti sumontuotas ir automatinio vaisių skynimo rėmas. Šio roboto kūrimo projektą remia Bolonijos universitetas ir Bolonijos žemės ūkio technikos gamintoja „Nobili“.

Neliko nepastebėtas ir „Free Green Nature srl“ robotas iCaro X4, savo išvaizda primenantis šarvuotį. Jis sukurtas apsaugoti vynuogynus nuo grybelių ir mikroorganizmų, įskaitant pūkuotąją miltligę, atakų. Gamintojų teigimu, autonominio „šarvuočio“ poveikis yra prevencinio pobūdžio. Itališkas robotas naikina kenkėjus UV-C spinduliais. Tai leidžia apsieiti be pesticidų. Maksimalus plotas, kuriam gali būti pasitelktas „Free Green Nature“ robotas – 10 ha, tačiau daug priklauso nuo reljefo nuolydžio, grunto tipo, navigacijos maršrutų. Mašina varoma vieno cilindro dyzelinio variklio.

Vokiečių „Dahlia Robotics“ pristatė piktžolių naikinimo mašiną. Dirbtinio intelekto valdomas robotas mechaniniu griebtuvu naikina piktžoles, kartu išvengdamas atsitiktinio pasėlių pažeidimo. Jis taip pat gali aptikti kenkėjus ir ligas, nustatyti maisto medžiagų trūkumą, augimo fazę, oro reiškinių padarytą žalą ir pateikti kitos žemdirbiams naudingos informacijos. Autonominės mašinos ir robotai buvo demonstruojami ne vien „EIMA Digital“ ekspozicijoje, bet ir didesniųjų kompanijų stenduose. Vokietijos Reimso įmonės „VitiBot“ robotas Bakus naudojamas vynuogynuose. Vokiečiai jį nupirko iš prancūzų startuolio. Šiandien jau dešimtys mėlynų robotų dirba Prancūzijos ir Italijos vynuogynų plantacijose. Robotas yra varomas elektra.

Technologine pažanga besirūpinanti „CNH Industrial“ stende pristatė X Power sistemą, kuri kovoja su piktžolėmis be chemikalų, naudodama aukštą įtampą. Šiuo atveju tai nėra robotas, nes įrenginį traukia traktorius. X Power aukštos įtampos elektros energija į priedą tiekiama generatoriumi. Per aplikatorių ji pasiekia augalus, o paskui ir dirvą. Elektros grandinę uždaro antrasis aplikatorius, kuris liečia kitus augalus ar dirvą.

Įdomų sprendimą vaisių augintojams pristatė slovėnų gamintoja „PeK Automotive“. Jų sukurtas robotas Slopehelper gali dirbti sode ištisus metus, nes gabena su savimi įvairiausius įrankius – nuo purkštuvų, mulčiavimo mašinų, žoliapjovių iki robotų obuoliams skinti. Slopehelper varomas elektros variklio, gali dirbti iki 14 valandų, judėdamas maksimaliu 4 km/val. greičiu.