23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2022/12
Balta paslaptis
  • Inga DUBOVIJIENĖ
  • Mano ūkis

Žiemos šventės mums nuo vaikystės primena pasaką. Net suaugusieji nori tikėti gėrio, tiesos pergale. Ir Jėzaus gimimas tarp gyvulėlių tvartelyje mažo žmogaus vaizduotėje atrodo tarsi paslaptinga tikrovė. Tad šįkart savo namus ir stalą artėjant Kalėdoms papuoškime miško pasakos motyvais – natūraliomis ir santūriomis detalėmis, tuo, ką rasime savo aplinkoje: šakelėmis, uogomis, džiovintais augalais. Juk kartais taip smagu gamtoje paleisti savo vaizduotę.

Suteikti paslapties ir grožio, taip pat pasitarnauti kaip akcentai gali mūsų rankomis sukurti ir papuošti puokščių indai.

Džiovintų hortenzijų puošnumas

Kurti namų autentiškumą galime pradėti nuo indo, kuriame komponuosime puokštę. Paprastas būdas – apklijuoti popieriumi ar apsukti audiniu. Žinoma, kartais palėpėje ar rūsyje stovi nenaudojamos įvairių formų stiklinės talpos, kad ir nuo seniai nebegaminamo vyno. Mes pasirinkome apklijuoti stiklainį senais reklaminiais laikraščiais, kurie yra mažytė aliuzija į mūsų – redakcijos žmonių – darbą. Stiklainio kakliukas užmaskuotas džiuto juostele.

Komponuodami kalėdinę puokštę merkite ir dėkite į vazą tai, kas jums atrodo svarbu, kam norite suteikti prasmę, ką su meile išauginote ir nukirpote. Šiemet, atrodo, buvo hortenzijų bumas. Socialiniuose tinkluose augintojai dalijosi nepakartojamų žiedų gausa ir grožiu. Net sudžiūvusios jos atrodo puošnios ir kartu kuklios. Kadangi nespėjome nukirpti, kol neparudavo, nupurškėme auksiniais dažais.

Miške rastą įdomią šakelę nudažėme po ranka buvusiais baltais akriliniais dažais. Tai tarsi snieguotos žiemos akcentas. Raugerškio šakelė su nuo rudens likusiomis raudonomis uogelėmis suteikia puokštei įvairovės, kartu dygliukai simbolizuoja gyvenimo iššūkius.

Storesnę šaką galima apklijuoti auksiniais dažais nupurkštais kankorėžiais.

Pridėkime į puokštę dar keletą smilgų – ir stalas papuoštas.

Mielos smulkmenos

Baltosios „sniego gniūžtės“ nėra jau tokios smulkmenos. Tačiau jos gali būti ir kaip atskiri namų kertelių puošybos komponentai, ir kaip kompozicijos dalis. Gamindami šiuos papuošimus imame įvairaus skersmens putplasčio burbulus ir juos floristiniais klijais apklijuojame įvairiomis gamtinėmis detalėmis: kaštonų, graikinių riešutų kevalėliais, kankorėžiais, lazdynų riešutais, gilių kepurėlėmis. Į tarpus galima įklijuoti blizgių nedidelių kalėdinių žaisliukų ar karoliukų, įkomponuoti samanų.

Viską nupurškiame baltais dažais ir apvyniojame dekoratyvine vielute.

Į nedidelį dubenėlį, vazoninių gėlių lėkštę galima pridėti padžiovintų samanų iš savo kiemo, tarp jų įstatyti žvakutę, o samanas nubarstyti uogelėmis. Tai bus kaip nedidelis miško lopinėlis namuose.

Papuošti, pavyzdžiui, Kūčių stalo lėkšteles galima džiovintomis mandarinų, apelsinų, greipfrutų riekelėmis. Akcentas bus ir žvaigždinio anyžiaus detalė.

Kitokia eglutė

Kartais norisi žaliuojančią eglutę papuošti lauke, o namuose tik „interpretuoti“ ta tema. Tam puikiai tiks minimalistinis variantas. Visą puošnumą galima atskleisti „eglutės“ indu. Mūsų vazonėlis dažytas kreidiniais dažais tapšnojimo kempinėle technika, prieš tai apklijavus dekoracijomis, pasigamintomis iš specialių formelių. Tarsi dvelkia senove.

Į vazonėlį dedame floristinę putą, į kurią įsmeigiame storesnę lygią šaką. Miške ar aplink savo namus galima pasirinkti liaunų vėjo nulaužtų šakelių (rinkdami jas dėkite tarsi puokštę ir žiūrėkite, ar gražiai dera viena su kita, gražiai išlinkusios). Iš parsineštų šakelių surišame eglutės formos tarsi šluotą, kurią pamauname ant vazonėlyje įstatyto koto. Prieš tai galima patepti koto viršūnę floristiniais klijais.

Šakelių eglutę apkarstome siūlais, kurių gale priklijuojame burbuliukus, karoliukus ar kitus papuošimus. Tiktų medelį apiberti, apipurkšti sniegą imituojančia mase.

Floristinę putą pridengiame samanų kuokšteliu. Štai ir šiuolaikiška eglutė.

Stalo kompozicija

Iš lanksčių šakelių, pvz., penkialapio vynvyčio, aviečių ar kitų, surišame apvalų vainiką. Į jį prikaišiojame eglutės ar kito spygliuočio šakelių. Tokį liauną vainiką dedame ant pasirinktos vazos, kurios dugne – floristinė puta. Tada smeigiame šakeles, džiovintas gėles, smilgas ir kitas puošmenas. Žaismingai atrodo ir džiovinti aitrieji pipiriukai, pakabinti ant šakelių. Šakeles galima nudažyti baltais dažais. Auksiniais dažais nupurkštos hortenzijos skleis blizgesį ir šventinę nuotaiką.

Floristinę putą paslepiame po samanomis. Ant jų dedame žvakutę.

Gražių artėjančių švenčių, jaukumo ir šilumos Jūsų namuose, tikėkime gėriu!