23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2022/08
„Metų ūkis 2021“ apdovanojimai – proga įvertinti ūkininkų triūsą
  • Rūta BERNOTAITĖ
  • Mano ūkis

Kasmetinio konkurso „Metų ūkis 2021“ laureatų apdovanojimų ceremonija įvyko Plungėje. Ją pradėjo Lietuvos ūkininkų sąjungos pirmininkas Raimundas Juknevičius, iškilmingai paskelbęs renginio atidarymą. Jis svarstė, kad būtų galima keisti tradicinio, jau 28-ąjį kartą vykstančio, konkurso sąlygas. „Turėtume vertinti ne ūkio dydį, o pinigus“, – omenyje turėdamas nedidelius, tačiau produktyvius ūkius, sakė jis.

Gausius aplodismentus salėje sukėlė Plungės r. savivaldybės mero Audriaus Klišonio šmaikštus raginimas nesuprantančiuosius žemaičių tarmės paprašyti ausinių, transliuojančių vertimą į bendrinę lietuvių kalbą. Savivaldybės vadovas kalbėjo apie konkurso svarbą ir kylančią grėsmę, jog kokybiškus lietuviškus žemės ūkio produktus imsime laikyti duotybe, nors tai – ilgamečio sunkaus darbo rezultatas.

Europarlamentaras Juozas Olekas asmeniškai apdovanojo Pagėgių savivaldybės bitininkus Rasą ir Sigitą Stonius už tai, kad „ūkininkaudami sugeba saugoti gamtą“. Augalininkystę, bitininkystę ir kaimo turizmo verslą derinantys ūkininkai taip pat pelnė pirmą vietą Pagėgių savivaldybėje už veiklą itin mažame žemės plote.

Edmundo Henriko ir Danutės Genovaitės Jastramskų ekologinis šalto spaudimo aliejų ūkis, įkurtas 1989 m. ir vienijantis jau tris ūkininkų kartas, sulaukė ypatingo žemės ūkio ministro Kęstučio Navicko dėmesio ir apdovanojimo. Konkurse „Metų ūkis 2021“ Lazdijų rajone Jastramskų ūkis išrinktas geriausiu. Edmundas Henrikas Jastramskas šiemet yra vyriausias konkurso ūkininkas, jam 85-eri.

Europarlamentaras Bronis Ropė tradiciškai pasveikino jauniausią konkurso „Metų ūkis 2021“ laureatą. Apdovanojimą 22-ejų metų Edvinui Pakšiui perdavė B. Ropės biurų vadovė Rūta Bičiuvienė. Kupiškio rajono ūkininkas nuo jaunų dienų svajojo apie tokią karjerą ir vos baigęs mokyklą pradėjo ūkininkauti, o šiuo metu jau dirba 330 ha žemės.

Ne pirmus metus konkurso laimėtojais tapę Galinių šeimos ūkis, esantis Kėdainių r., bei Žydrūnė ir Saulius Jasinevičiai, ūkininkaujantys Rokiškio r., Dianos ir Arūno Baltrušaičių pieno ūkis, įsikūręs Kelmės r., vieni produktyviausių pienininkų Daina ir Julius Martišiai iš Plungės r., mišraus ūkio šeimininkai Ingrida ir Rokas Macaičiai iš Tauragės r., ekologinis, 30 metų Telšių r. gyvuojantis Šerlinskų šeimos ūkis, Povilas Bagdanavičius, ūkininkaujantis Zarasų r., ir Denis Dudalev iš Zarasų r. pelnė konkurso rėmėjos, bendrovės „Žemtiekimas“, apdovanojimus.

Kito „Metų ūkis 2021“ rėmėjo „Swedbank“ Smulkių verslo klientų ir rinkodaros skyriaus vadovė Rasa Verkauskaitė-Kazanskienė išskyrė ir banko vardu apdovanojo Plungės r. ūkininką Evaldą Bružą, kuris per pastarąjį penkmetį vis sparčiau efektyvina savo ūkio veiklą. Tarp kitų Plungės r. ūkininkų E. Bružas užėmė 3-ią vietą.

Veržliai ūkininkų Gražinos ir Balio Ragaišių šeimai iš Ignalinos r. bendrovės „DOJUS agro“ Žemės ūkio pardavimo padalinio vadovas Rytis Riškus padovanojo galimybę nemokamai išsitirti 100 ha žemės. 2008 m. ūkis iškovojo antrą vietą Ignalinos r., o 2021-aisiais išrinktas geriausiu rajone.

Konkursas „Metų ūkis 2021“ vyko 28 savivaldybėse, rinkimai subūrė 276 dalyvius, o komisija iš jų išskyrė 84 pažangiausius, perspektyviausius, našiausius, tvariausius įvairios sudėties ir dydžio ūkius.

Ūkininkams ir renginio svečiams Plungės kultūros centre koncertavo kapelija iš Klaipėdos „Mingė“ bei Klaipėdos muzikinio teatro solistai Beata Ignatavičiūtė ir Mindaugas Rojus.

Pagrindinės „Metų ūkis 2021“ rėmėjos – bendrovės „Lytagra“, „Žemtiekimas“, „Swedbank“.