23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2022/08
Gerokai pasikeitusi pažįstamoji „Agrovizija 2022“
  • Mano ūkis

Sugrįžusi po priverstinės pauzės dėl COVID-19 pandemijos sukeltų ribojimų, „Agrovizija 2022“ virto žinių ir inovacijų oaze dykumėjimo apimtame renginių kraštovaizdyje.

Lankytojų eilės prie vartų nepaisant alinančios kaitros, autobusai su kaimyninių šalių numeriais, bilietų pirkimas ne vienai, o visoms parodos dienoms iškalbingai liudijo – parodos laukta. „Agrovizija“ sugrįžo kokybiškai pakitusi ir atsinaujinusi. Jos tema – „Daugiau su mažiau“ – apie atsakingą išteklių naudojimą ir tvarų ūkininkavimą vis naujų iššūkių kontekste. Tvarumas – gerokai platesnė sąvoka nei ekologiškumas, tuo parodos lankytojai galėjo įsitikinti: sumaniai tvarkantis žemės ūkis ir aplinkosauga dera ir papildo vienas kitą.

Lietuvos augalų apsaugos asociacijos direktorės Zitos Varanavičienės žodžiais, organizatoriai siekia, kad paroda būtų vieta, kurioje susitinka ūkininkai profesionalai, agroverslo atstovai, mokslininkai, konsultantai, sprendimų priėmėjai ir visi, kuriems įdomu, kaip XXI a. auginamas maistas.

„Agrovizija“ nėra mugė ar miestelio šventė. Čia pirmiausia technikos ir technologijų, naujų produktų, inovatyvių sprendimų pristatymo, mokslo žinių sklaidos vieta. Ne mažiau svarbus bendravimas ir keitimasis patirtimi, apžiūrint realiomis sąlygomis augančius augalus ar stebint technikos demonstracijas. Parodos dalyvių surengti pramoginiai elementai pagyvino renginį.

„Be jau tradiciškai rodomų augalų veislių ir augalininkystės sprendimų, inovatyvios ir šiuolaikiškos technikos, šiemet pristatytos mėsinių galvijų veislės, jų auginimo ypatybės ir diskutuota apie mėsos paruošimo subtilybes ir brandinimą. Paroda išsiskyrė seminarų ir diskusijų gausa. Kiekvienas lankytojas galėjo rinktis tarp bendresnio pobūdžio diskusijų apie žaliąjį kursą iki seminaro apie sėjos laiko įtaką augalų augimui.

Taigi spektras buvo platus – nuo strateginių diskusijų iki patarimų, kaip teisingai nusimauti daugkartines pirštines po darbo ar tinkamai prižiūrėti darbo drabužius. Manau, lankytojai nesigailėjo ir nenusivylė praleidę karštas vasaros dienas „Agrovizijoje“, – sakė Lietuvos augalų apsaugos asociacijos direktorė Zita Varanavičienė.

Pasak diskusijos „Daugiau su mažiau“ dalyvio BASF Žemės ūkio padalinio viceprezidento Šiaurės regionui Michaelʼio Wagnerʼio (Michaelio Vagnerio), Lietuva turi didžiuotis savo ūkininkais, kurie alksta inovacijų, nes seni sprendimai netinka naujiems iššūkiams.

***

 „Agrovizija 2022“. Skaičiai ir faktai

Paroda surengta: 13 kartą

Data: birželio 29–liepos 1 d.

Vieta: Kėdainių r., greta Akademijos

Plotas: 30 ha

Pagrindinės erdvės: „BASF diskusijų terasa“, „Technikos šou“, Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro ekspozicija

Organizatoriai: Lietuvos augalų apsaugos asociacija ir Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centras

Įrengti 636 bandomieji laukeliai, iš jų:

  • žieminių kviečių technologijoms – 165,
  • žieminių rapsų – 153,
  • vasarinių kviečių – 43,
  • kukurūzų – 33,
  • pupų – 19,
  • žirnių – 18,
  • sideralinių mišinių – 24,
  • žydinčių žolių – 30 laukelių.

Taip pat įrengti peliuškų, garstyčių, sojų, sorų, lęšių, bolivinių balandų, burnočių, avinžirnių laukeliai.

Dalyviai: 36, iš jų: augalininkystės įmonių – 18, žemės ūkio technikos įmonių – 12.

Aštuonios parodos dalyvės pristatė 9 purkštuvus ir 6 skutiklius.

Parodos naujienos: drono-purkštuvo demonstravimas, Lietuvos mėsinių galvijų augintojų ir gerintojų asociacijos gyvoji galvijų ekspozicija.